Luisteluvinkit koko perheelle

Luisteluvinkit koko perheelle. Kuva: Ulla Vuorela

Suomen luisteluliiton Ice Skating Tour innostaa lapsia luistelun pariin. Tavoitteena ei ole värvätä uusia huippuluistelijoita vaan innostaa tavallisia lapsia nauttimaan liikunnasta, luistelusta ja hyvästä seurasta. Siinä sivussa saattaa tulla myös hiki. Ihan vahingossa ja huomaamatta.

Luistelu on hauska koko perheen laji, jota voi harrastaa ilman ryppyotsaista kilpailua. Kaupungit tarjoavat hyviä luonnonjääkenttiä tavallisille harrastelijoille, eikä harrastus näin maksa paljon. Ja kun lapset kasvavat mikä olisikaan parempi vaihtoehto kaupungilla notkumiselle kuin luistinradalla treffailu?

Tuleva liikunnanopettaja Johanna Kallio on harrastanut luistelua lähes koko elämänsä ja kilpaillut muodostelmaluistelussa. Viime vuosina hän on kiertänyt Ice Skating Tourilla sen minkä 3- ja 5-vuotiaiden lasten äitinä ehtii.

- Tourilla yritetään saada koululaisille hauskaa hikeä pintaan, sanoo Johanna.

Hyvään luistelukokemukseen tarvitaan iloista mieltä, kunnon luistimet ja vähän mielikuvitusta. Miten saada lapset innostumaan luistelusta? Entä miten saada siitä koko perheen yhteinen harrastus?

Johannan vinkkejä koko perheen luisteluun

  • Hyvät luistimet ovat oikean kokoiset – ne eivät ole liian pienet eivätkä liian isot. Liian isoilla luistimilla ei saa tuntumaa jäähän. Luistimiin pitää mahtua kunnon sukka sisälle ja varpaita pitää pystyä heiluttamaan.
  • Hyvä vaihtoehto ensiluistimeksi on kooltaan säädettävät luistin, jolloin samat luistimet mahtuvat useamman vuoden.
  • Ihan pienille, ensimmäisiä vuosia luisteleville, sopivat parhaiten harjoitteluluistimet, joissa terä on alempana kuin tavallisissa luistimissa.
  • Tyttöjenkin olisi hyvä aloittaa hokkariteräisillä harjoitusluistimilla, sillä jos pienenä oppii potkimaan piikeillä vauhtia, siitä on vaikea oppia pois.
  • Nilkat pitää olla hyvin tuettuina ja nauhojen tiukasti solmittuna. Nauhoja ei kannata kuitenkaan solmia liian tiukalle, että veri pääsee kiertämään ja nilkka joustaa.
  • Vanhemmatkin voisivat päivittää myös omat luistimensa tälle vuosituhannelle, silloin luistelukokemuksesta voi tulla miellyttävämpi myös aikuiselle.
  • Ennen ihan ensimmäistä luistelukertaa kannattaa totutella pitämään luistinta jalassa. Kotona sisällä voi suojat terien päällä seisoskella pieniä hetkiä ja näin saada tuntumaa luistimeen.
  • Pikkuhiljaa lähdetään jäälle tunnustelemaan liukasta jäätä. Jäällä ollaan lapsen ehdoilla - väkipakosta tulee vain huonoja muistoja. Ensimmäiset luistelukerrat voivat kestää vain 10 minuuttia.
  • Luistelutuki - potkukelkkamainen apuväline on hyvä apu aloittelevalle luistelijalle. Niitä soisi olevan luistinradoilla enemmänkin tarjolla.
  • Jäällä voi leikkiä samoja leikkejä kuin kotipihallakin, alusta on vain erilainen. Hippa, seuraa johtajaa, kuka pelkää jäämiestä, peili, maa-meri-laiva jne. Perinteiset leikit kannattaa nostaa kunniaan.
  • Temppuradat ovat hauskoja  - lumipalloista ja naruista saa tehtyä hyppy- ja pujotteluradan. Monet tykkäävät myös vauhtikisoista ja pujottelukisoista. Vanhemmatkin voidaan haastaa mukaan.
  • Lapset arvostavat sitä, että vanhemmat ovat mukana ja osallistuvat.

Perheen ajassa laitettiin luistimet jalkaan ja lähdettiin jäälle. Kuuntele Johanna Kallion ja Tiina Lundbergin luisteluvinkkejä.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03 alkaen.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä