Perheen aika: "Kaksi lasta ei mene siinä kuin yksi"

Perheen aika: "Kaksi lasta ei mene siinä kuin yksi". Kuva: Ned Horton, stock.xch

- Toisen lapsen syntymä oli meidän perheessä isompi muutos kuin ensimmäisen, sillä vasta silloin jotenkin jysähdimme todella pikkulapsiperheeksi,  totesi eräs äiti kun perheestä tuli nelihenkinen.

Useimmille perheille toisen lapsen saaminen on kasvun paikka, joka muuttaa perheen ihmissuhteita ja arkielämää. Samalla kun rakkaus lisääntyy, niin myös vanhempien työ ja käsiteltävien tunteiden määrä lisääntyy.

Kaksi psykologia ja äitiä, Silja Salmi ja Taina Laajasalo ovat kirjoittaneet oppaan toisen lapsen saaville perheille. He toteavat kirjassaan Kun kolmesta tulee neljä, että vaikka toisen lapsen saaminen saattaa hetkellisesti muuttaa perheen arkea, toinen lapsi on aina myös mahdollisuus heittäytyä uuteen elämänvaiheeseen, jättää taakse turha täydellisyydentavoittelu ja oppia vanhemmuudesta jotain lisää.

- Kaksi lasta ei mene siinä missä yksi, vaan se voi olla yllättävänkin rankkaa, toteavat Salmi ja Laajasalo. He muistuttavat, että viimeistään toisen lapsen saatua perheet tarvitsevat verkostoja ja apukäsiä. Suhteita isovanhempiin, ystäviin tai vaikkapa naapureihin kannattaa vahvistaa, sillä perhe kuin perhe voi joutua koville ja rasittua.

Yle Puheen Perheen ajassa puhuttiin siitä, mitä perheessä tapahtuu, kun toinen lapsi syntyy. Kati Keinosen kanssa studiossa Silja Salmi ja Taina Laajasalo, joiden sylissä nököttivät perheiden kolmannet lapset.

Lue lisää ja osallistu keskusteluun Olotilassa: Tehdäänkö vielä yksi lapsi?

kommentit

Tätä asiaa ei huomioida mitenkään neuvolajärjestelmässä. Se on paikka, jossa lapsiperheiden arjen haasteet pitäisi kohdata. Helsingissä perhevalmennusta on vain ensimmäistä lastaan odottaville ja sen saaneille perheille. Kysyimme toista odottaessa, että pääsisimmekö mukaan, mutta meiltä se kiellettiin. Olisin halunnut tutustua saman ikäisten vauvoja äiteihin, koska esikoisen kanssa saman ikäisten äidit olivat silloin työelämässä. Käsittääkseni suurin osa pienten lasten vanhempien eroista tapahtuu silloin, kun toinen lapsista 1-3-vuotias.

>Äiti Ti, 2013-04-02 20:29

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä