Kanna ja sylittele vauvaa

Vinkkejä vastasyntyneen kantamiseen. Kuvat: Sini Ahola, Virpi Vähäkangas

Vauvan paras paikka on syli.

- Vauvan motorista kehittymistä voi edistää kiinnittämällä huomiota lapsen asentoon sylissä sekä monipuoliseen ja tarkoituksenmukaiseen käsittelyyn, sanoo fysioterapeutti Sini Ahola.

- Lapsen kehitysvaiheet seuraavat toisiaan tietyssä järjestyksessä ja siksi on hyvä, että lapsi saa tukea jokaiseen kehitysvaiheeseen tavallisten päivittäisten toimintojen yhteydessä.

Sini Ahola ja fysioterapeutti Virpi Vähäkangas tekivät opinnäytetyönsä vauvojen käsittelystä, vauvahieronnasta ja liikuntaleikeistä. Ensihymystä kuperkeikkaan antaa video-ohjeita, joita hyödynnetään muun muassa terveyskeskuksissa odottavien vanhempien valmennuksessa.

- Erilaiset asennot sylissä kehittävät vauvan symmetrisen keskilinjan löytymistä ja pään hallintaa. Vauvaa olisikin hyvä kantaa molemmilla puolilla, niin vasemmalla kuin oikealla sekä selinmakuulla, kyljellään ja vatsamakuulla.

Keskeistä vauvan kantamisessa

1. Selkä pyöreänä, lonkka koukussa

  • lantio ja vatsan alue rentoutuu, jolloin vauvan mahdolliset vatsakivut voivat helpottua
  • rento, luonnollinen ja turvallinen asento vauvalle

2. Kädet vapaana vartalon keskilinjan etupuolelle

  • vauva näkee kätensä ja pään kannattajalihakset aktivoituvat
  • vauva oppii hahmottamaan kehonsa keskilinjan, joka on tärkeää tarttumisen opettelussa
  • vauva voi liikutella käsiään vapaasti

3. Nosta vauva syliin aina kyljen kautta

  • Edistää pään ja ylävartalon hallinnan kehittymistä
  • vauva ei joudu turhaan jännittyneeseen asentoon

Monipuolisilla kantoasennoilla kantaja säästyy mahdollisilta niska-hartiavaivoilta.

 

Vinkkejä vauvan kantamiseen

Kyljen kautta nostaminen ja laskeminen:
Käännä vauva selinmakuulta kyljelleen toisen käden päälle. Pidä vauva vaakatasossa, kylkimakuulla. Päätä ei tarvitse tukea erikseen, vaan kyljellään vastasyntynytkin pystyy tekemään sen itse.Kyljen kautta nostaminen ja laskeminen. Kuvat: Sini Ahola, Virpi VähäkangasSelinmakuulla:
Pidä vauvan selkä pyöreänä ja kädet vartalon edessä.Selinmakuulla

Kylkimakuulla:
Aseta oma kätesi vauvan alemman kainalon alta ja tartu ylempänä olevaan reiteen, jolloin vauvan selkä pyöristyy. Vaihda välillä kantopuolta. Kylkimakuulla vauva saa tuntumaa luonnolliseen vartalon kiertoon, joka on edellytys myöhemmin kääntymisen oppimiselle.Kylkimakuulla

Päinmakuulla:
Tue vauvaa rinnan alta niin, että vauvan kädet jäävät vapaiksi.

Voit pitää vauvaa päinmakuulla myös reiden päällä, niin että vauvan kädet asettuvat hänen vartalonsa eteen.Päinmakuulla sylissä ja reiden päällä

Olkapäällä kantaminen
Nosta vauva riittävän pitkälle hartioidesi yli niin, että vauvan rintakehä tukeutuu hartiaasi. Vauvan kädet jäävät hänen vartalonsa eteen. Tue toinen jalka koukkuun vauvan vatsan alle, jolloin vauvan vatsanalue rentoutuu ja ilmakuplat pääsevät liikkeelle.Olkapäällä kantaminen

 

Lähde: Sini Ahola, Virpi Vähäkangas: Ensihymystä kuperkeikkaan - vauvan ensimmäisen vuoden motorista kehitystä edistävä käsittelyohje. Fysioterapian koulutusohjelma, Laurea ammattikorkeakoulun opinnäytetyö 2012.

kommentit

Minun mielestä tässä kuva ja tekstisarjassa oli tosi hyvin selitetty ja näytetty hyvät asennot ja niiden vaikutukset...Ei kaikki välttämättä osaa ajatella kylkiasennon hyötyä myöhemmin, käsien vapaana olon merkitystä...Nämä hyvin kerrottu tässä...

>4xlapsellinen Ma, 2012-10-08 18:58

Todella hyvä opastus, ei lapsen käsittely ole kaikille niin yksinkertaisen selvää. Ja vaikka osaisikin, kaiken voi tehdä paremmin ja niin että se tukee vielä lapsen kehitystä. Hienoa, että olette tehnee tämän parantamaan monen äidin ja lapsen vuorovaikutusta aivan alkumetreistä lähtien!!!!!

>äiti-ihminen Ma, 2012-10-08 20:47

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä