Kuinka päästä madekeiton makuun – vinkkejä kalastukseen ja saaliin valmistamiseen

Made. Vinkkejä mateen kalastukseen ja saaliin valmistamiseen.


Miten löytäisin mateen?

Made eli matikka on keskitalven kala. Se on suomalaisista kaloista siitä erikoinen, että se kasvaa talvella. Made on aktiivinen kylmässä vedessä – se etsii ahkerasti silloin ravintoa ja lisääntymispuuhansakin se on ajoittanut talvikuukausille tammi-helmikuulle. Tyypillisesti madetta kalastetaan pimeän aikaan. Yleensä kalastus aloitetaan auringon laskiessa ja jatketaan aina puoliyöhön asti.

Mateiden löytäminen teettää töitä, vaikka kalana se on varsin yleinen. Made elää meressä ja järvissä sekä hitaasti virtaavissa joissa. Madeparvet ovat usein pienellä alueella. Tyypillinen madepaikka on meren tai järven lahti, johon laskee joki tai puro. Myös lahtien kivikot ja matalikot sekä matalat salmipaikat tunnetaan madepaikkoina.

Jokien suistossa kalastus kannattaa aloittaa aivan joen suulta, mikäli vain jäätä on riittävästi. Mateiden kulkureitit kulkevat usein virtausten mukaan. Virtausten kohdalla pohja on kovempi kuin seisovassa vedessä. Made valitsee mieluummin kutupaikakseen kovemman kuin mutapohjaisen pohjan. Kalojen olinpaikat muuttuvat virtausten muuttuessa, joten pilkkijän kannattaa kokeilla jokisuuta pitkälle järvelle tai merelle asti. Muista, että made kutee vuodesta toiseen samoilla alueilla, joten vanhoilla kalapaikoilla on vilskettä kudun lähestyessä.

 

Ison mateen perässä

Tavallisesti saaliiksi saadun mateen koko on 0,5 - 2 kg välillä. Kalastajilla on kuitenkin mielessä pullea naarasmade, joka on täynnä mätiä. Mateen mäti on monien herkkua blinien kanssa nautittuna. Isot mateet ovat harvinaisia, tosin joka vuosi saadaan lähemmäksi 7 kg painavia mateita.

Anteliaimmat suurmadepaikat ovat tilastojen mukaan keskittyneet Etelä-Suomen merialuille. Tunnetuimmaksi paikaksi on vuosien varrella osoittautunut Porkkalanniemen vedet. Myös Inkoon ja Rymättylän vesialueet ovat kuuluisia suurista matikoistaan. Viime vuosien suurmadesumpuksi on osoittautunut sisävesiltä mm. Pulkkilan Uljuan tekojärvi.

Parhaimmat madesaaliit on vuodesta toiseen saatu helmikuun ensimmäisinä päivinä. Samaan aikaan suurin osa mateista kutee. Ne ovat silloin aktiivisesti liikkeessä etsien kutukumppaneita. Paikasta ja talven kovuudesta riippuen hyvä madekausi kestää aina maaliskuun alkuun asti. Monet kokeneet mateen pilkkijät ovat todenneet, että pilvinen ilma ja voimakas matalapaine aktivoi kaloja kirkasta säätä paremmin.


Madepilkit – ryöstäjä ja hara

Madepilkki. Mateen kalastus.Ryöstäjäpilkki on kenkälusikkaa muistuttava metallinen isoilla koukuilla varustettu pilkki. Se lasketaan pohjaan ja sitä liikutellaan pohjan tuntumassa. Usein ryöstäjä on maalattu valkoiseksi madenaaraan vatsaa imitoiden. Ryöstäjää nostetaan ylös alas kukin tyylillään kuitenkin niin, että peräkoukut koskettavat pohjaa koko ajan. Kun siimassa tuntuu liikettä tai pilkin paino tuntuu muuttuvan, vedetään rivakka vastanykäisy kalan tartuttamiseksi. Pilkkiä haistelemaan tai tunnustelemaan tullut made ”ryöstetään” eli nykäistään kiinni koukkuihin. Tavallisimmin koukku jää kiinni mateen leuan alta. Ryöstäjää kannattaa käyttää silloin, kun mateen kutu on parhaillaan käynnissä.

Madehara on myös kokeilemisen arvoinen pilkki. Sen hyviä puolia on se, että se pyytää hyvin kaloja koko madesesongin ajan. Madeharassa on lyijypunttiin valettu useita koukkuja sojottamaan ylöspäin. Koukkujen yläpuolella on hakanen syöttikalan kiinnittämistä varten.

Madeharalla koputellaan ja tömistellään pohjaa, jolloin mateet saattavat luulla sitä kutevaksi kalaksi ja käyvät kimppuun. Ennen kutua ja kudun jälkeen harassa pidetään syöttiä. Mateen tullessa nuuskimaan syöttiä otti tuntuu kalastajan kädessä siiman tönimisenä. Nopea vastaisku ja made tarttuu kiinni alaleuastaan.

Silakka ja kuore ovat käytetyimpiä syöttikaloja. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä kestäviä koukussa kuin ahven tai kiiski, jotka toimivat syöttipilkissä yhtä hyvin.


Madetta voi saada myös avovedestä

Leuto talvi voi estää pilkkijöitä pääsemään parhaimmille madepaikoille. Mateen makuun pääsee kuitenkin avoveden aikaankin. Ennen kutua ja sen jälkeen made syö ahnaasti, joten pohjaonki on verraton keino tavoittaa matikoita jäiden puuttuessa. Isoilla koukuilla, lyijypainolla ja vahvalla tapsilla varustettu pohjaonki lingotaan rannasta tai veneestä käsin madeapajille.

Kun tärppi havaitaan, vaaditaan malttia. Anna mateen rauhassa niellä syötti ja tee rivakka vastaisku tovin kuluttua, kun made on saanut syötin kunnolla suuhunsa. Syötiksi voi suositella silakan tai norssin palaa tai kokonaista kalaa.Mateen kalastus. Madepilkillä. 


Välineitä ja vinkkejä kalastusliikkeestä

Mateen pilkintä on edullinen harrastus. Välineet saa ostettua 20 - 30 eurolla. Niitä myy kalastusvälineliikkeet ja osa isoimmista tavarataloista. Liikkeessä myyjät neuvovat välineiden kokoamisen ja antavat aloittelijoille tarkempia vinkkejä madepilkin uittamiseen. Liikkeistä saa myös viimehetken kuulumiset vesiltä ja neuvoja paikan valinnassa.
 


Mateen mäti

Mateen mäti on arvostettua herkkua. Parhaimmillaan mäti on tammi-helmikuussa.

Mateen mäti kannattaa puhdistaa ja valmistaa seuraavasti:

  • Laita mätipussit astiaan ja vispilöi sitä niin kauan, kunnes kalvot ovat lähteneet pois. Pakasta mätiä vähintään 3 vuorokauden ajan.
  • Sulata mäti ja poista ylimääräinen vesi siitä suodattamalla se kankaan tai kahvinsuodattimen läpi.
  • Herkku toimii blinien kanssa hienosti. Punasipulia ja smetanaa voi tarjoilla mädin makua ryydittämässä.

 

Muutamia tunnettuja madepaikkoja:

Kirkkonummella: http://goo.gl/maps/Kz7E  
Pyhtäällä: http://goo.gl/maps/BwJ2
Turussa: http://goo.gl/maps/U7qr

kommentit

Saamma kahdella verkkojatalla,a`60 m hyvin madetta,kutuaikaan nousulinjalla. Pohjois-Savossa kertasaaliit hyviä savikkopiohjilta,kiviraunioiden kyljestä, sinne vaan 1 - 1,5 metrin veteen katiskaa tai rysää ja kyllä tulee. Tosi on että oikein isoja mateita harvassa. Ei pilkkimään näillä opeilla jaksa lähteäå, jään hakkuutta tietystienempi. Kunhan madetohina ohi niinalkaa väliveden sikaa ja haukea tulla, lahnaa oheen ja loppukeväästä järvitaimenta. Tänä vuonna 2012 ei kyllä jäät Savossa pitkälle riitä, lähtö tulee pääsiäisen myötä ainakin kävelymiehiltä jos ei jäiltäkin.

>toivalan salmen kalastajat La, 2012-02-18 17:46

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä