Viisi väittämää viineistä

Alkoholiverojen nosto on viime vuosina vähentänyt väkevien juomien myyntiä. Mietojen viinien myynti on kuitenkin ollut hienoisessa nousussa.Suomalaiset ovatkin entistä enemmän punaviinikansaa, sillä punaviiniä myydään jo melkein tuplasti valkoviineihin verrattuna.

Viini paranee aina vanhetessaan

Tarua. Suurin osa viineistä on parhaimmillaan ostohetkellä tai noin vuoden sisällä ostoshetkestä. Vain pieni osa viineistä on sellaisia, jotka soveltuvat pidempään säilytykseen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että alle kymmenen euron viinejä ei kannata vuositolkulla säilytellä. Avattu viini kannattaa aina laittaa jääkaappiin, missä se säilyy pari päivää aika lailla muuttumattomana, jopa viikonkin.

Jos korkin ulkopuolella on hometta, viini on pilalla

Tarua. Home korkin pinnalla on vain kosmeettinen haitta, joka syntyy kun korkin ja kapselin väliin jää viiniä. Homeen voi pyyhkäistä pois ja viinin nauttia. Oma lukunsa on korkkivika, jota esiintyy n. 1-5 prosentissa korkeista. Korkkivika aiheutuu siitä, että korkkipuissa esiintyvät ns. TCA-yhdisteet pilaavat viinin. Korkkivian kyllä maistaa "taviskin", viini maistuu perunakellarilta. Silloin pullo kannattaa palauttaa Alkoon.

Perinteinen luonnonkorkki on aina parempi kuin metallinen tai muovinen korkki 

Tarua. Metallisella kierrekorkilla on useita etuja luonnonkorkkiin verrattuna: ei tarvita avaajaa, saadaan pullo uudelleen tiiviisti kiinni, myös korkkivian mahdollisuus pienenee. Suurin osa myydyistä viineistä juodaan vuorokauden sisällä ostohetkestä, joten luonnonkorkkeihin liitetyllä viinin varastointimahdollisuudella ei ole korkin valinnassa lopulta juuri merkitystä.

Saman merkin viinit valmistetaan eri tavalla eri pakkauksiin

Totta. Jo viiniä valmistettaessa otetaan huomioon se, mihin pakkaukseen viini laitetaan. Viineihin lisätään yleensä rikkiä säilyvyyden parantamiseksi ja hanapakkaukseen sitä lisätään enemmän kuin pulloviiniin. Hanapakkauksen materiaali ei ole ilmatiivistä kuten lasi, joten siinä viini säilyisi huonommin, ellei siihen lisättäisi rikkidioksidia. Hanapakkauksille luvataan vuoden säilymisaika avaamattomana, yleensä viinin pakkauspäivä löytyy pakkauksesta.

Punaviini on parhaimmillaan huoneenlämmössä

Tarua. Riippuu tietysti huoneen lämpötilasta, mutta Suomessa huoneet ovat yleensä liian lämpimiä. Varsinkin kesällä huonelämpötilat voivat nousta lähelle 30 astetta, kun punaviinin hyvä tarjoilulämpötila on noin 18 asteen kohdalla ja tuoreemmat punaviinit pitäisi tarjoilla vielä viileämpänä. Paras tapa viielntää viini on laittaa pullo jäiseen veteen, pakkaseen viinipulloa ei kannata laittaa, sillä jäätyessään pullo menee helposti rikki.

 

Viiteen väittämään viineistä vastasi tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta.
Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä