Venäläinen kaalikeitto

400 g hapankaalia
½ pkt pekonia
2 rkl öljyä
2 - 3 dl vettä
1 rkl sokeria
1 iso sipuli
2 porkkanaa
¼ (noin100 g) selleriä
noin100 g lanttua
3 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
6 mustapippuria
4 maustepippuria
2 laakerinlehteä
400 g kaalia
noin 2 l lihalientä (2 l vettä + 3 - 4 lihaliemikuutiota)
1 - 2 rkl sokeria

hienonnettua persiljaa tai tilliä
smetanaa

Leikkaa hapankaali tulitikun mittaisiksi suikaleiksi. Paloittele pekoni. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja paista siinä pekonipalat. Lisää sitten hapankaali. Sekoita, lisää vesi ja sokeri. Hauduta tunti tai pari miedolla lämmöllä. Tarkista, että kattilassa on koko ajan nestettä.

Kuori sipuli. Leikkaa se neljäksi lohkoksi ja sitten lohkot suikaleiksi. Kuori porkkanat, selleri ja lanttu. Leikkaa ne ensin ohuiksi viipaleiksi ja sitten viipaleet suikaleiksi. Leikkaa kaali tulitikun mittaisiksi ja vähän niitä paksummiksi suikaleiksi.

Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja pehmennä siinä juuressuikaleet ja sipuli. Lisää tomaattipyree ja sekoita vielä hetki.

Lisää juuresseokseen kaali ja sekoita hetki. Lisää sitten lihaliemi ja mausteet. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Lisää kattilaan hapankaaliseos ja hauduta vielä 10 minuuttia.

Tarkista maku. Sen tulee olla voimakas ja täyteläinen. Suolaa ja sokeria sekä mustapippurirouhetta voi lisätä pienissä erissä välillä makua tarkistaen.

Kaalikeiton kanssa tarjotaan aina smetanaa ja ruisleipää tai piirakoita. Voit korvata lihaliemikuutiot itse tehdyllä lihaliemellä. Silloin voit jättää keitosta pekonin pois.

Lihaliemen voi keittää edellisenä päivänä oheisen reseptin mukaan. Oikeastaan kannattaa keittää sitä samalla suurempi määrä ja pakastaa valmiiksi vaikka litran tölkkeihin. Kypsä liha lisätään valmiiseen keittoon.

Venäläinen kaalikeitto

Resepti: Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousopettaja Kirsi Viljaala

kommentit

Ajattelin yllättää naapurissani asuvan venäläisen mamu-pariskunnan tekemällä heille kaalikeittoa. Pettymykseni oli kuitenkin suuri kun he keitolle ensin nenäänsä nyrpistettyään siirtelivät lihaisat osat lautasen reunalle ja söivät loput valitellen makua omituiseksi. Kysyin miksi siirsitte pekonin lautasen reunalle eikö se ollut hyvää? Pekoni? mitä se on? kysyivät ryssät silmiään pyöritellen!

>gasprom Ke, 2011-03-02 16:58

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä