Herkkuja jämistä: perunainen suklaakakku

Jämäruokaa perunasta.  Kuva: Anu Brask/Petri Neuvonen

Peruna on jämäkäyttöön oivallinen, moneen muokkautuva kaveri. Variaatiota löytyy perinteisistä pyttiksistä, omeletintäytteistä ja salaateista aina luovempiinkin ratkaisuihin. Keitetty peruna säilyy mainiosti jääkaapissa pari kolme päivää.

Tässä yksi riperuokavaihtoehto tutusta, edullisesta perunasta: kakku on makea herkku vaikkapa pyhien kahvipöytään.

Perunainen suklaakakku

keitettyä perunaa, 2 isoa perunaa / noin 200g / 3 dl raastettuna
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl siirappia
3,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kaakaojauhetta

Huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vatkataan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Tämä onnistuu helpoiten sähkövatkaimella. Lisää munat vaahtoon yksitellen. Sekoita, kunnes saat seoksesta ilmavan kreemin.

Kuoritut kylmät perunat raastetaan hellävaroen pienimmällä raastimenterällä. Lisää käsin sekoittaen taikinamassaan raastettu peruna ja siirappi.

Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne taikaan kahdessa erässä ja sekoita nostelemalla tasaiseksi massaksi. Älä kuitenkaan sekoita taikinaa liian rajusti, jottei vaivalla vispattu kuohkeus katoa.

Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan, halkaisija noin 23 cm. Itse käytin irtopohjavuokaa. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia, uunin tehosta riippuen.

Tarkista kakun kypsyys esim. cocktailtikulla:  Pistä tikku kakkuun. Jos sen pintaan ei jää taikinaa, on kakku valmis. Koristele jäähtynyt kakku ripottelemalla pinnalle tomusokeria.

Tämä suklaakakku säilyy hyvin kelmutettuna useampia päiviä jääkaapissa. Kakun voi myös pakastaa.

Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja, joka on esiintynyt muun muassa YLE TV1:n  Kirppis-ohjelmassa sekä Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

Klikkaa kuvagalleriaan:

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä