Kokeile ohraa karjalanpiirakoihin

(25-30 kpl)

Täyte:

1,5 l maitoa (tai korvaa maito soijakermalla tai vedellä)
2,5 dl suomalaista täysjyväohraa (myös lisäkeohra toimii)
1 tl suolaa

Mukaan voit heittää myös noin 1 dl rikottua ohraa.

Keitä täyte kuin tekisit ohrapuuron: kuumenna maito ja heitä ohra sekaan, hauduta kypsäksi ja anna jäähtyä.

 

 

Kuori:

3,5 dl ruisjauhoja
1,5 erikoisvehnäjauhoja tai puolikarkeita
1/2 tl suolaa
2 dl kylmää vettä
1 rkl öljyä

Valmista kuoritaikina sekoittamalla aineet hyvin, vaivaa ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Jaa taikina 30 pieneen palaan ja kauli ohuita pyöreitä piirakkapohjia. Lisää ruisjauhoa kaulitessa pöydälle.

Laita jokaiseen pohjaan keskelle reilusti täytettä (jätä reunaa noin 1 cm). Rypytä reunoista karjalanpiirakaksi.

Paista noin 10-20 minuuttia 250 asteessa uunin alatasolla, niin että piirakat ovat kauniin värisiä.

Voiteluun:

1,5 dl maitoa
50g voita

Lämmitä maito ja sulata siihen voi.

Kasta tai voitele piirakat heti uunista tulleina maito-voiseoksessa (tai korvaa maito soijakermalla) ja laita sitten jäähtymään ja kuivumaan. Ripaus voita päälle ja nauttimaan.

kommentit

Kieli-ilmianto
Luulisin, että Karjalanpiirakka on tietyn muotoinen ja tietyllä riisitäytteellä, jos sisällön vaihtaa, nimikin v aihtuu. Varmasti toimittaja, jos kyselee vanhoilta karjalaisilta tai martoilta, saa tietää nimen ohratytteiselle piirakalle, ettei tarvitse vanhaa karjalanpiirakkaa käyttää. Tai sitten se on esim Ohrapiirakka...eli otsikko voisi olla "tee karjalanpiirakan sijaan vaihteeksi ohrapiirakka"

Sama idea kuin italiassa makaroonilla, eri muotoiseksi kaulittu vehnätaikina saa nimen pasta, tortelliin, spagetti, penne .....

Tai meksikolaisilla eri muotoon ja eri täytteellä täytetty lätty saa aina eri nimen.

t. Kielipoliisi

>Kielipoliisi To, 2014-01-09 08:34

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä