Herkkuja jämistä: kylmänä marinoitu paisti

Aterialta yli jääneet paistit ja lihat löytävät varmaankin helpoimmin uuden ateriamuodon monien keittiöissä pyttipannuna, sehän on klassikko!

Mutta entäpäs jotain muuta, sillä paistilihan voi marinoida kypsänäkin.

Makumaailmoja on monia ja mausteliemien tekeminen on helppoa, kunhan pitää mielessä perusasiat eli happaman, suolaisen ja makean. Käyttämällä näitä makuelementtejä ja himppusen mielikuvitusta onnistut varmasti.

Jos kypsä, kylmänä marinoitu liha on oudompi tuttavuus kannattaa harjoittelu aloittaa vaikka tällä reseptillä. Sama mausteliemi toimii muuten hyvin myös pavuille tai tofulle. 

Tarjoa kylmänä marinoitua paistia leivällä - päällyksenä tai täytteenä. Maustettu liha sopii hyvin myös erilaisiin salaatteihin tai vaikka paistettujen perunoiden kera.

Kypsänä marinoitu liha säilyy jääkaapissa pari kolme päivää, riippuen tietenkin siitä milloin varsinainen paisti on kypsennetty.

 

Marinoitua paistia

  • 200 g paistilihaa ( lammasta, paahtopaistia tai muuta vastaavaa)
  • ½ punasipulia
  • 1 paprika ( esimerkiksi puolikas sekä punaista että vihreää)
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Marinointiliemi

  • 1 dl soijakastiketta
  • 3 rkl öljyä
  • 1rkl omenaviinietikkaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 tuore chili (tai ½ punaista ja ½ vihreää)
  • 1 tl seesamöljyä

 

Marinointiliemen määrät on laskettu 200 grammalle kypsää paahtopaistia.

Aloita siivuttamalla paisti ja suikaloimalla vihannekset.

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Chilit voit joko viipaloida tai hienontaa, inkivääri toimii raastettuna - tai kokeile suikaloida se ohuiksi tikuiksi. Maista, sillä marinointiliemen tulee maistua hieman liian voimakkaalta, jotta maut siirtyvät yhtä makoisina myös lihaan ja vihanneksiin.

Laita vihannekset marinadiin, sekoita ja lisää paistilihat. Paahda seesaminsiemenet varovasti kuivalla pannulla ja lisää hieman jäähtyneinä joukkoon.
Anna maistua jääkaapissa ainakin muutama tunti. Muista sekoitella välillä, jotta lihat marinoituisivat kauttaaltaan.

 

Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja (ex YLE TV1 Kirppis), joka kokkaa myös Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

 


 

 

Klikkaa kuvagalleriaan:

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä