Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo on ainutlaatuinen Euroopassa

Grafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila

Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo löytyy Jyväskylästä vanhoilta veturitalleilta. Ratamon toimintaa pyörittävät Jyväskylän taidemuseo ja Luovan valokuvauksen keskus.

Keskus tarjoaa työtilat taiteilijoille ja edistyneille grafiikan ja valokuvan harrastajille. Aloittelijoille, harrastajille, koululaisille ja kuvataidekoululaisille siellä järjestetään erilaisia koulutuksia ja työpajoja.

- Meillä on mahdollisuus työskennellä kaikilla grafiikan menetelmillä. Täältä löytyy syväpaino, kohopainolaakapaino ja silkkipaino. Lisäksi käytössä on kaksi hyvin varustettua pimiötä - digi ja perinteinen, kertoo Jyväskylän Taidemuseon intendentti Jukka Partanen. 

Graafikoille ja taiteilijoille tarkoitettua työtilaa, jossa on käytössä ensiluokkaiset välineet ja jonka voi vuokrata käyttöönsä huokealla hinnalla, ei löydy toista Suomesta. Harvalla taiteilijalla on mahdollisuutta kustantaa itselleen valtavat painokoneet omiin työhuoneisiinsa.

- Taiteilijat maksavat käytöstä vuosivuokraa. He voivat työskennellä täällä lähes vuorokauden ympäri halutessaan. Ratamo on monelle taiteilijalle mahdollisuus päästä kokeilemaan erilaisia menetelmiä ja tutustumaan myös kollegoihin tai toisiin taiteilijoihin eri puolilta maailmaa.

Keskus on lähinnä jyväskyläläisten ja lähiympäristöstä tulevien taiteilijoiden käytössä, mutta siellä vierailee vuosittain myös useita graafikoita ja valokuvaajia muualta Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Keskuksella on käytössä vierashuone, jossa taiteilija voi asua työskennellessään Ratamolla. Lisäksi Ratamo järjestää vuosittain kuukauden pituisen taiteilijaresidenssin yhdelle ulkomaiselle graafikolle ja kolmen vuoden välein 6 kuukauden pituisen Pépinières européennes pour jeunes artistes -residenssin yhdelle nuorelle eurooppalaiselle graafikolle.

Keskuksen tehtävänä on lisätä taidegrafiikan tuntemusta, sekä luoda ja kehittää kotimaisia ja kansainvälisiä kontakteja taidegrafiikan alalla. 

- Voi sanoa, että Ratamo toimii myös eräänlaisena ponnahduslautana nuorille taiteilijoille. Keskuksen yhteydessä on Galleria Ratamo, jossa on noin kerran kuussa vaihtuva näyttely. Monet meillä taidetta tekevät pitävät myös näyttelynsä täällä, Partanen kertoo.

Grafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaGrafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaGrafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaGrafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaGrafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaGrafiikan Paja on ainoa laatuaan Euroopassa. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä