Punaviinissä keitetyt päärynät ja vaniljamascarponevaahto
Santeri valmistaa herkullisen jälkiruuan, joka sopii oikein hyvin talveen. Päärynät keitetään punaviinissä ja maustetaan tähtianiksella, kanelilla ja inkiväärillä. Annoksen kruunaa vaniljamascarponevaahto ja päärynöiden keitinliemestä valmistettu siirappi.
Punaviinissä keitetyt päärynät ja vaniljamascarponevaahto (neljälle)
Päärynät
4 kypsähköä päärynää
1 plo (75 cl) hedelmäistä punaviiniä, esim. Merlot
1 dl vettä
1 dl täysruokosokeria
3 tähtianista
1 kanelitanko
3 cm pätkä inkivääriä
Vaniljamascarponevaahto
½ prk (125 g) mascarponejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 rkl hunajaa
Makusiirappi
2 dl päärynöiden keitinlientä
1 dl täysruokosokeria
Sekoita vesi ja sokeri kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ilman kantta, kunnes liemi hieman sakenee. Lisää punaviini sekä mausteet ja kuumenna liemi kiehuvaksi.
Kuori päärynät, mutta jätä varret paikalleen. Leikkaa pohjista ohuet viipaleet, niin että päärynät pysyvät pystyssä. Laita päärynät kattilaan ja keitä niitä punaviiniliemessä noin 10 - 15 minuuttia, kypsyydestä riippuen. Kokeile tikulla, että päärynät ovat lähes pehmeitä. Ota kattila liedeltä ja anna päärynöiden jäähtyä liemessä.
Ota kattilasta pari desiä päärynöiden keitinlientä, ja keitä erillisessä kattilassa päärynöiden keitinliemestä ja sokerista paksuhko makusiirappi.
Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kerää veitsenkärjellä talteen siemenet. Yhdistä kulhossa mascarpone, hunaja sekä vaniljansiemenet ja pyörittele kaikki sekaisin. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä mascarponeen rauhallisesti nostellen.
Kokoa annos latomalla pohjalle hieman vaniljamascarponea, aseta päälle punaviinissä keitetty päärynä ja viimeistele keittelemälläsi makusiirapilla.
Jälkiruoan kylkeen sopii maltillisen makea jälkiruokaviini, kuten Recioto della Valpolicella tai hieman viilennetty, vaalea portviini.
Ohje: Santeri Hämäläinen
kommentit
Resepti on lähes samankaltainen kuin tunnettu keskiaikainen resepti Päärynät viinisiirapissa. Suomenkielisen alkuperäislähteen pohjalta tehdyn reseptin voi nähdä esim. täällä. http://lethemboyle.com/reseptit/1400-luku/peris-in-syrippe-paarynoita-vi... Jännittävää huomata, ettei makumaailma ole muuttunut keskiajan jälkeen loppujen lopuksi kovin paljoa. Vai onko keskiaikainen ohje ollut tämän reseptin laatijalla mielessä?
aiheet
Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.