Yrttimaidossa keitettyä vasikkaa, marsala-kastiketta ja hunajavoissa paistettuja juureksia

Voita & Sokeria: Vasikkaa. Kuva: Yle

Santeri keittelee maidossa vasikkaa ja paistaa lisukkeeksi hunajavoissa juureksia. Vasikkaa on nykyään valitettavan huonosti saatavilla, mutta sen voi tässä reseptissä korvata vaikkapa luomupossun ulkofileellä. Liha kypsytetään hiljalleen miedolla lämmöllä. Komeuden kruunaa marsala-kastike.

Yrttimaidossa keitettyä vasikkaa, marsala-kastiketta ja hunajavoissa paistettuja juureksia (neljälle)

Vasikan ulkofile

600 g vasikan ulkofilettä (myös luomuporsaan ulkofilee toimii hyvin)
1 l vuohen raakamaitoa
1 rkl himalajan suolaa
1 rkl luomukirnuvoita
1 rkl oliiviöljyä
reilusti tuoretta timjamia ja rosmariinia

Marsala-kastike

3 pientä salottisipulia, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
3 herkkusientä, puolitettuna ja viipaloituna
1 dl marsalaviiniä
3 dl lihalientä
1 tl maizenaa
himalajansuolaa ja pippuria

Juurekset

2 porkkanaa, kuorittuna ja kuutioituna
1 palsternakka, kuorittuna ja kuutioituna
½ pienehkö lanttu, kuorittuna ja kuutioituna
2 rkl luomukirnuvoita
1 rkl hunajaa
himalajansuolaa ja pippuria

Kuumenna valurautapannu kuumaksi ja paista vasikan ulkofileeseen kaunis väri kauttaaltaan voin ja öljyn sekoituksessa. Työnnä sisälämpömittarin neula keskelle fileetä ja nosta se sitten kattilaan, johon olet lisännyt sauvasekoittimella sekaisin ajetut vuohen raakamaidon, yrtit ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes vasikan sisälämpötila on 56 astetta. Tähän menee noin puolisen tuntia. Kääri filee folioon ja anna levätä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Kuullota samassa pannussa, jossa paistoit vasikanfileen, sipuleita sekä herkkusieniä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää pannulle marsala-viini ja keitä, kunnes viiniä on jäljellä noin puolet. Lisää sitten joukkoon lihaliemi ja keitä kovalla lämmöllä, kunnes nestettä on jälleen jäljellä noin puolet. Lisää joukkoon pieneen marsala-viinitilkkaan sekoitettu maizena ja anna kastikkeen vielä kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sulata pannulla voi ja hunaja. Heitä perään porkkana- ja lanttukuutiot ja paista noin kymmenen minuuttia kovalla lämmöllä. Lisää joukkoon palsternakkakuutiot ja paista, kunnes kaikki juurekset ovat kypsiä, mutta niissä on vielä hyvä purutuntuma. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa annos tekemällä juureksista peti, jonka päälle viipaloit muutaman siivun herkullista vasikkaa. Nostele vielä päälle muutama lusikallinen marsala-kastiketta. Tarjoa annoksen kanssa keskitäyteläistä ja mausteista punaviiniä Pinot Noir -rypäleestä.

Ohje: Santeri Hämäläinen

kommentit

Kummallista, että Suomi on ruokamaana laittamassa aina maitoa ja voita joka ruokaan. Kaikki kahvileivät ja muut tehdään paksulla voilla tai margariinilla päällystettynä tai leivottuna. Miksi ei voi vain laittaa vettä ja öljyä tilalle ja tehdä ruuan siten. Aina ulos syömään mennessä täytyy valita ruokamaaksi Intia, Kreikka tms. jossa ei maitoa laiteta kuin vauvoille.

>maidoton Ma, 2013-03-18 19:47

Olen jossain määrin ihan samaa mieltä. Pyrin nykyään välttämään maitotuotteiden ja gluteeniviljojen käyttöä resepteissäni, mutta toisinaan käytän niissä edelleen mahdollisimman alkuperäisiä ja käsittelemättömiä maitotuotteita, kuten raakamaitoa. Myös luomulaatuinen kirnuvoi sekä juustot puolustavat paikkaansa keittiössäni niiden mahtavan maun takia. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi intialaisessa keittiössä kirkastettu voi eli ghee on yksi keittiön kulmakiviä. Myös maitoa käytetään mm. teen kanssa.

>Santeri Ke, 2013-03-20 09:41

lisää kommentti

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä