Strömsön punajuurikakkua kera makean vuohenjuustokreemin ja pistaasipähkinöiden

Strömsö: Punajuurikakku makean vuohenjuustokreemin ja pistaasipähkinöiden kera. Kuva: Yle, Strömsö
Maustekakkumaisesti kanelilla ryyditetty punajuurikakku on hauska muunnelma amerikkalaisesta porkkanakakusta. Strömsön Paul tekee siitä myös hieman kevyemmän version käyttämällä voin sijaan neutraalin makuista öljyä. Ihanista keitetyistä keltajuurista ei vain voi saada tarpeekseen!

Punajuurikakku makean vuohenjuustokreemin ja pistaasipähkinöiden kera, 10 annosta

Valmistusaika: 90 minuuttia ("aktiivinen" 30 min., "passiivinen" 60 min.)

2 munaa
3 dl sokeria
1 ¼ dl auringonkukkaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl jauhettua kanelia
250 g tuoreita punajuuria
6 rkl tuorejuustoa
2 rkl vuohenjuustoa
3 rkl tomusokeria
3 rkl kermaa vaahdotettuna
½ dl sokeria
3 rkl pistaasipähkinöitä
2 keltajuurta
2 raitajuurta
1 dl hunajaa
1 sitruuna

Vaahdota munat ja sokeri ja lisää öljy. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaneli. Sekoita joukkoon kuoritut ja raastetut punajuuret. Voitele ja jauhota pitkulainen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kuori pois ja halkaise kakku vaakasuunnassa.

Sekoita tuorejuusto, vuohenjuusto ja tomusokeri tasaiseksi kreemiksi ja lisää joukkoon kermavaahto. Kuumenna ½ desilitraa sokeria ja 2 ruokalusikallista vettä kiehuvaksi kattilassa. Anna sokerin sitten karamellisoitua paistinpannulla. Älä sekoita, muuten sokeri kiteytyy uudelleen ja muuttuu kovaksi ja valkoiseksi. Lisää sitten joukkoon pistaasipähkinät ja ravistele. Kumoa seos leivinpaperille. Kun pistaasipähkinäseos on vielä kuumaa, vedä pähkinät paperin reunoille kumihanskat kädessä niin, että syntyy pitkiä sokeririhmoja.

Kuumenna keltajuuret, hunaja sekä sitruunan kuori ja mehu kattilassa kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes hunaja tarttuu keltajuuriin, noin 10 minuuttia. Anna keltajuurten jäähtyä liemessä. Leikkaa keltajuurista viipaleita ja lohkoja. Täytä punajuurikakku vuohenjuustokreemillä ja keltajuuriviipaleilla. Koristele se vuohenjuustokreemillä, keltajuurilohkoilla, ohueksi viipaloiduilla tuoreilla raitajuurilla ja pistaasikrokantilla.

Punajuurikakkua valmistetaan Strömsössä alkaen kohdasta 10:24.

Reseptin suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

kommentit

Kakusta ei taida tulla sen "kevyempi" käyttämällä öljyä voin sijaan. Täyttä rasvaa molemmat, itse asiassa öljyn energiapitoisuus taitaa olla hieman korkeampi. Ellei sitten öljyä laiteta jostain syystä vähemmän kuin voitalaitettaisiin. Toki öljy on terveellisempää rasvaa kuin voi.

>Kutvonen Ti, 2013-12-03 18:11

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä