Herkkuja jämistä: pinaattikeitto perunamuusista

Ti, 2010-03-23 09:00
Herkkuja jämistä: pinaattikeitto perunamuusin jämistä. Kuva: Petri Neuvonen/Anu Brask.

Muusi on ihanaa! Mutta ei sitäkään pysty syömään kyllästymättä montaa päivää. Jämäruokasarjan kolmannessa reseptissä Anu Brask kokkaa perunamuusista pinaattikeittoa.

Lapsena toiseksi parasta - heti perunamuusin jälkeen - oli se, kun sai seuraava päivänä aamiaiseksi perunavelliä. Tähderuokana perunamuusi onkin monipuolinen, vaikka sen säilyminen on siinä käytettyjen maitotuotteiden takia hieman kinkkisempi juttu.

Yleisesti ottaen suositellaan, että eilisen muusit käytettäisiin pois jo seuraavana päivänä. Jos muusi on valmistuksen jälkeen jäähdytetty nopeasti ja säilytetty asianmukaisesti jääkaapissa, uskaltaisin valmistaa ruokaa tähteistä vielä muutamankin päivän kuluttua.

Tämä sosekeitto on fiinimpi versio lapsuuteni perunavellistä ja valmistuu alta aikayksikön. Reseptiikkaan vaikuttaa se, kuinka paljon muusia on jäänyt tähteeksi.


Peruna-pinaattikeittoa perunamuusin jämistä

perunamuusia (esim. 4 dl)
pakastepinaattia 150 g (1 pakastepussi)
1 sipuli
pari rkl voita tai öljyä
hyppysellinen muskottia
kourallinen tuoretta basilikaa
maitoa (reseptissä mainittuun muusimäärään noin 4 dl)
suolaa ja valkopippuria

+ paahdettuja leipäkuutioita


Tee näin:
Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi ja ruskista voissa tai öljyssä pannulla tai suoraan kattilassa. Lisää joukkoon jäiset pakastepinaatit. Paista, kunnes ne ovat kokonaan sulaneet. Mausta valkopippurilla, suolalla ja hyppysellisellä muskottia.

Kaada kattilaan osa maidoista ja lisää siihen sipuli-pinaattipaistos sekä muusin jämät ja sekoita tasaiseksi. Jos tahdot sopasta kuohkeampaa ja sileämpää, soseuta se nopeasti esim. sauvasekoittimella. Lisää maitoa keittopohjaan, kunnes saat mieleisesi koostumuksen.

Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 5-10 minuuttia niin, että keitto hieman sakeutuu.
Lopuksi tarkista suolan määrä ja mausta sosekeitto reilulla kourallisella tuoretta basilikaa.
Nautiskele leivänkannikoista pyöräytettyjen krutonkien kanssa.

Krutongit:
Paista kuutioidut leivän jämät öljyssä kullanruskeiksi.
 

Vinkki! Saat krutonkeihin mukavan valkosipulin maun paistamalla muutamaa halkaistua valkosipulinkynttä öljyssä ennen kuin lisäät leipäpalat pannuun. Voit hyvin maustaa krutongit myös yrteillä, chilillä jne. Paahdetut leipäkuutiot onnistuvat yhtälailla myös uunissa.


 

Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja (ex YLE TV1 Kirppis), joka kokkaa myös Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

 


 

 

 


Lue lisää
:

Miksi suomalaiset heittävät ruokaa niin paljon roskiin?
Herkkuja jämistä


Klikkaa kuvagalleriaan:

Kommentit

Ei kommentteja.