Kevätrullat, samosat ja filotaikinapastillat à la Strömsö

Su, 2009-05-24 16:45
Kevätrullat ja samosat saivat sienitäytteen. Kuva: Strömsö, YLE

Syötävät ruokanyytit ovat suosittua naposteltavaa kaikkialla maailmassa. Strömsön ohjeella syntyvät valmiista taikinoista sienitäytteiset filotaikinapastillat, samosat ja kevätrullat.

Suomessa meillä on karjalanpiirakat ja lihapiirakat, Ranskassa feuille de brique. Intiassa maistuvat samosat, Portugalissa chamuçat. Kevätrullat ovat tuttuja Kiinasta, Vietnamista ja muista Itä- ja Etelä-Aasian maista. Jugoslaviassa, Albaniassa, Turkissa ja Israelissa naposteltavat paketoidaan filotaikinaan.

Strömsön Paulin ohjeella valmistuvat sienitäytteiset filotaikinapastillat, samosat ja kevätrullat. Sienitäytteen sijasta voit valmistaa myös juusto- tai lihatäytteen.


Filotaikinapastillat, samosat ja kevätrullat sienitäytteellä

Ohje neljälle


Täyte

200 g herkkusieniä
100 g siitakesieniä
50 g tuorejuustoa
3 shalottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 nippu persiljaa (eri lajikkeet käyvät)
30 g voita
½ sitruuna

suolaa
mustapippuria

40 g voisulaa
2 l öljyä friteeraamiseen
1 munankeltuainen

1 pkt filotaikinalevyjä (Feuille de brique)
1 pkt kevätrullataikinaa
1 pkt riisipaperia
 

Yrttitarhakastike

nippu timjamia
nippu persiljaa
nippu basilikaa
2 ½ dl kermaviiliä


Täytteen valmistus

Viipaloi ja kuullota sienet ensin öljyssä, lisää lopuksi voi. Lisää sitten viipaloitu sipuli ja valkosipuli, kuullota hetki. Kaada kulhoon. Sekoita joukkoon tuorejuusto, persilja ja raastettu sitruunankuori.


Filotaikinapastillat

Leikkaa filotaikina-arkki noin 10 sentin levyisiksi nauhoiksi. Voitele filotaikina-arkki voisulalla (sulata voi mutta älä kiehuta). Laita toinen taikina-arkki ensimmäisen päälle niin että ne ovat limittäin puoliksi toistensa päällä, voitele jälleen. Lisää kolmas arkki ja voitele. Jätä kuitenkin toinen reuna voitelematta. Laita täytettä taikinan päälle pitkän sivun suuntaisesti ja kääri rullaksi. Voitele kiinnityskohta munankeltuaisella. Filo kuivahtaa nopeasti, joten toimi ripeästi ja peittele tanko vielä kostealla keittiöpyyhkeellä.


Samosat

Leikkaa kevätrulla-arkki 7 sentin levyisiksi nauhoiksi. Voitele reunat munalla. Laita nokare täytettä nauhan toiseen päähän. Taita nauha täytteen päälle niin että muodostuu kolmio. Tartu sitten toiseen kulmaan ja taita taas, pitkän sivun suuntaisesti. Taittele, kunnes koko taikinanauha on kääritty samosan ympärille.


Kevätrullat

Liota riisipaperi. Valuta paperi, levitä leikkuulaudalle ja puolita se. Jos paperi on pyöreä, leikkaa reunat niin että saat suorakulmion muotoiset palat. Laita täytettä arkille, taita reunat keskelle ja kääri rullalle.
 

Kypsentäminen

Grillaa filotaikinatangot uunissa 180 asteessa kullanruskeiksi. Lämmitä öljy 180 - 190 asteeseen ja friteeraa samosat ja kevätrullat myös kullanruskeiksi.

Tarjoa taikinapakkaukset yrttitarhakastikkeen tai vinegretin kera. Vinegretin valmistat sekoittamalla oliiviöljyä ja sherryviinietikkaa keskenään samassa suhteessa.

Strömsö 24.5.2009
 

Lisää taikinanyyttejä

Kotikokkien won tonit kampasimpukka-chilitäytteellä
Lammaspelmenit tulevat Venäjältä
 

 

Kommentit

Kiitos... etsinkin tietoa miten taitellaan kevätrullista kolmion muotoisia. Hyvin näyttää onnistuvan. Ehkä tekisin kuitenkin vähän isompia.