Nokkos-smoothie tuoreista nokkosista

Ti, 2010-05-11 07:26
Nokkos-smoothie tuoreista nokkosista. Kuva: Strömsö

Nokkosessa on muun muassa rautaa, piitä, kaliumia, magnesiumia, karoteenia, C-vitamiinia ja serotoniinia. Tähän smoothieen käytetään tuoreita nokkosia.

Nokkosen lehdet ovat niin ravinteikkaita, että nokkosta voidaan pitää Skandinavian terveellisimpänä vihanneskasvina. Nokkosessa on muun muassa rautaa, piitä, kaliumia, magnesiumia, karoteenia, C-vitamiinia ja serotoniinia.

Monet käyttävät ryöpättyjä nokkosia ruoanlaitossa, mutta niitä voi hyvin käyttää myös tuoreina, jos ne pyöräyttää tehosekoittimessa niin että polttiaiskarvat tuhoutuvat. Näin nokkosesta saa loistavan ravinnelisän energiajuomaan.

Nokkos-smoothie tuoreista nokkosista. Kuva: StrömsöAlexandralla on tapana tehdä nokkos-smoothieta kesällä, kun ei jaksa tai ehdi laittaa ruokaa. Smoothie on todellinen energiapommi! Väri on vähän ikävän harmaanvihertävä, mutta juoman voi helposti koristella muutamalla kauniilla kukalla.


 

Tarvitset näitä:
(kahdelle henkilölle)

  • noin 20 nuorta nokkosta (tai täysikasvuisen nokkosen latvaa)
  • 2 banaania
  • 40 kuorimatonta mantelia (kuoressa on runsaasti kalsiumia)
  • 1 rkl hunajaa, mielellään lähellä tuotettua
  • 5 dl soijamaitoa

 

Tee näin:

1. Huuhtele nokkoset ja nypi niistä lehdet.
2. Laita lehdet tehosekoittimeen.
3. Lisää banaanit, mantelit, hunaja ja soijamaito.
4. Sekoita kunnes seos tasaista. Alexandra jättää mielellään smoothieen pieniä mantelinpaloja pureskeltaviksi, mutta smoothiesta voi tehdä myös aivan tasaista ja hienojakoista.
5. Voit koristella smoothien jollakin syötävällä kukalla, esim. syreenillä, kehäkukalla, kurkkuyrtillä, ruusunlehtisilpulla tai sitruunamelissan lehdillä.

Smoothie maistuu parhaimmalta heti juotuna.

 

Nokkosia on viljelty Pohjolassa kivikaudelta saakka sekä niiden sisältämien kuitujen että terveellisten lehtien takia. Nokkosen kuidut ovat erittäin pitkiä ja vahvoja, ja niistä on tehty köysiä, mattoja sekä kangasta joka on ominaisuuksiltaan pellavan kaltaista mutta pehmeämpää.
 

Kääntäjä Jenna Yli-Knuuttila

Ohje Strömsön sivuilla

Uusi Musta: Nooran maistuva nokkospizza

Superruokaa suomalaisista metsistä


 

Kommentit

Ei kommentteja.