Kouluruoka kiihdyttää mieliä
Tiedän paikan kamalan, meidän kouluruokalan... rallateltiin joskus muinoin - mutta samansävyisiä kommentteja kuulee edelleenkin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kouluun tulon syyksi riitti se, että siellä sai vatsansa täyteen, olkoonkin, että tarjolla oli vain puuroa tai velliä. Nyt mietitään, onko kouluruokailun tehtävä vatsan täyttäminen vai ruokakulttuurin opettaminen. Entä voiko lapsille tarjota pelkkää kasvisruokaa, edes yhtenä päivänä viikossa? Miten kouluruoka menestyy kilpailussa koti- tai pikaruuan kanssa? Studiovieraina terveydenhoitaja Tuula Kuha, kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi ja kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara.
Katso Studio Kotro tiistaina 30.3. klo 18.30 YLE Teema-kanavalta.
Tutustu hyötyihin
Kommentit
Vierailija 24.03.2010 14:27:55
Kouluruoka kiihdyttää mieliä
Meillä on olemassa yleinen ravintosuositus, joka ei ota huomioon ihmisten erilaista ruuansulatusta.
1. Suurimman ryhmän muodostavat ihmiset, joilla on ns. "herkkä" eli vähähappoinen vatsa.
2.Toisen ison / vastakkaisen ryhmän muodostavat ihmiset, joilla on ns. runsashappoinen vatsa.
Näiden ryhmän ruuansulatus on täysin erilainen. He myös vaativat / edellyttävät aivan erilaista ruokaa saadakseen ruuasta tarvitsemansa energian ym.ravintoaineet, tullakseen kylläisiksi.
Nykyinen ravitsemussuositus on lähinnä vähähappoisten ravinnontarpeeseen perustuva. He myös terrorisoivat muuta väestöä omilla kokemuksillaan ja mieltymyksillään (runsaslukuisuudellaan) ja ehkä myös tietämättömyydellään erilaisuudesta. "Itsestään ihminen lain lukee", pätee heidän kohdallaan
Runsashappoiset taas ovat ymmällään heihin kohdistuvan rankan arvostelun vuoksi.
Vähähappoiset ovat ns. (kala-) ja kasvissyöjiä, koska heidän ruuansulatuksensa ei "riitä" kunnolla lihan sulattamiseen. Tosin kalkkunanliha on sopivaa heidänkin ruuansulatukselleen, mutta sen käyttö on valitettavan vähäistä Suomessa.
Sitä vastoin runsashappoiset kärsivät usein mm. närästyksestä, mitä pelkkä kasvisruoka ei estä pitämään kurissa. Kasvisruoka sulaa heillä nopeasti ja aiheuttaa verensokerin heilehtelua ja laskua ja levottomuutta. Runsashappoisille paras ravinnonlähde ja hyvän olon tuoja on vahva punainen liha. Liha sulaa hitaasti ja antaa energiaa pitkäksi aikaa.
Jos nyt aletaan toteuttaa kasvisruokapäivää, kannattaa kiinnittää huomiota aiheuttaako se levottomuutta luokissa juuri näiden taholta, joille kasvisruoka ei ole riittävä.
Vähähappoisuutta esiintyy jonkin verran enemmän naisten ja tyttöjen keskuudessa, mistä syystä naiset ovat äänekkäimpiä kasvisruuan kannattajia ja muiden syyllistäjiä.
Runsashappoisuutta taas enemmän miesten ja poikien keskuudessa, mistä syystä he joutuvat usen syyllisiksi. Mm. sanonta "punaista lihaa syövä heteromies" on joskus kuultu solvaus jopa jonkun naiskansanedustajan suusta.
Suomalaisesta väestöstä n. 45 % on vähähappoisia, n.35 % runsashappoisia ja loput siltä väliltä.
Olisi aika tärkeää, että opettajat alkaisivat tunnistaa ja sisäistää tätä tietoa ja levittää sitä. Silloin saataisiin jotain selkeyttä koko ruoka-ainekeskusteluun, epäasiallisen tiedon puutteesta johtuvan syyllistämisen sijaan.
marjaliisa.komulainen@tutka.net
Vierailija 30.03.2010 16:44:23
Miten ruokkia lapsi hyvin ja terveellisesti 80 sentillä!
Ihmettelen miksi kouluruoasta päättävät eivät käännä katsettaan sinne missä on aina osattu ruokkia ihmiset paitsi terveellisesti, myös ekologisesti, eettisesti ja ennenmuuta halvalla: ns. "muihin" kulttuureihin! Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan ruokakulttuurit ovat mahtava ja loppumaton aarreaitta ja asiantuntijoita löytyy ihan omasta takaa: maahanmuuttajista! Heidän ruokakauppansa ja maahantuojansa ovat pelastus sille joka haluaa paitsi pienentää ruokalaskuaan, myös tehdä herkullista ja terveellistä sapuskaa.
Helsingin Sörnäisten etnisten kauppojen valikoimista saa esimerkiksi tofua hintaan 3 euroa kilo ja sehän on puhdasta proteiinia joka sopinee niin vähä- kuin runsashappoisille. Lisäksi sieltä löytyy mahtavat valikoimat papuja ja linssejä, pähkinöitä ja siemeniä, maustetahnoja ja kookosmaitoa yms! Niistä syntyy erittäin maukkaita, suurkeittiöihin sopivia aterioita jotka lisäksi sopivat kaikille uskontokunnille.
Ei ihme että kasvisruokafobia leviää Suomessa kuin kulkutauti: vetiset pakastevihannekset, limainen pinaattikeitto ja nuukahtanut kiinankaalisalaatti eivät ole ruokaa vaan mielikuvituksen puutteesta syntyneitä korvikkeita. Samasta mustasta aukosta ovat peräisin ne kuivat "kala"puikot ja mauton ties mistä epämääräisestä kasvattamosta hankittu broileri (tuo kanan ja vesimelonin inha hybridi!) joilla lapsia kouluissa ruoka-aikoina kiusataan.
Miten olisi jos korvattaisiin nämä omituisuudet intialaisella daalilla, thaimaalaisella tofucurrylla tai brasilialaisella feijoadalla eli mustapapupadalla. Kaikki nämä ruoat maistuvat ihan varmaan nirsoimmallekin nykynuorelle ja ovat erittäin halpoja valmistaa.
Tarvitaan vain vähän rohkeutta ja mielikuvitusta!
Vierailija 30.03.2010 19:07:38
Ongelman ydin lienee
Ongelman ydin lienee se,että kouluruoan valmistajat, suurtalouskokit eivät suurimmaksi osaksi osaa valmistaa kulinaarista syötäväksikelpaavaa ruokaa. Eteenkin edellämainitut eksoottisemmat kokeilut, nämä kiinalaiset thaikeitot, intialaiset daalit sun muut maistuvat sokeroidulta kengänpohjalta tai vastaavalta.
Tosiasiahan on se, että raaka-aineista kun raaka-aineista saa kyllä hyvää ruokaa,jos sitä vain osaa valmistaa. Esim. kiinankaalista saa Kiinassa ällistyttävän hyvää lämminta ruokaa valmistettua, mutta Suomessa -ehkäpä tiedon/viitsimisen puutteen takia- kaikki kiinankaali ruoka, esim. pelkistettynä salaattina on täyttä roskaa. Kokit siis uudelleen koulunpenkille! Ruokakulttuuri on selkeästi muuttunut ja kehittynyt, mutta onko alan koulutus jäänyt lapsen kenkiin?
Entäpä suomalaisten raaka-aineiden hyödyntä? Tuoreet marjat, juurekset etc. Rikollisen harvoin niitä saa koulussa tuoreena, ei edes sesonkiaikaan.
Vierailija 31.03.2010 19:37:32
kouluruoka
Olen toiminut opettajana 30 vuotta. Kokemukseni mukaan ruoan laatu on heikentynyt kovasti viime vuosina. Tarjolla on aivan liikaa valmisruokia. Mihin hävisivät itse tehdyt lihapullat ja kalaruoat? Kastikkeet ovat valmislitkuja. Salaatti on erittäin usein kiinankaalipohjaista. Ennen hyvä kahden kalan keitto tehdään nyt valmispaloista, jotka ovat mauttomia. On murheellista, ettei ajatella kasvavia lapsia, vaan kyllästetään heidät ja henkilökunta lisäaineilla. Keittiöön palkattava lisää käsiä. Järjetöntä, kun samaan aikaan moni on työttömänä. Halpa ruoka tulee maksamaan tulevina vuosina sairauskuluina.
Kirjoita uusi kommentti