Studio Kotro keväällä 2010
Studio Kotro on ajankohtainen kasvatusaiheinen keskusteluohjelma. Suoraa puhetta kasvatuksesta kirjailija ja opettaja Arno Kotron luotsaamana joka tiistai YLE Teemalla klo 18.30. Ohjelmat ovat nähtävissä lähetyksen jälkeen Areenassa ja Opettaja.tv:n sivuilla.
Keskustelussa keväällä
Kuka muka tarvitsee filosofiaa?
Filosofia tarkoittaa viisauden rakastamista. Filosofiaa pidetään kaikkien tieteiden äitinä. Miksi kouluissa opiskellaan filosofiaa? Mitä tai keitä ovat tämän ajan filosofit? Millaista ihmiskäsitystä me välitämme jälkipolvellemme?
YLE Teema ti 12.1.2010 klo 18.30
Uskallatko päästää lapsesi leikkimään?
Nykypäivänä äidit ja isät pelkäävät vähän kaikkea. Kännykällä kontrolloidaan lapsen reviiriä. Minne hävisi seikkailuhenkinen tutustuminen lähiympäristöön? Onko tämä maailma tosiaan niin pahuuden kyllästämä vai voisiko liekaa vähän löysätä? Arno Kotron vieraina tutkijat Marjatta Kalliala ja Marketta Kyttä sekä kolmen lapsen city-isä Marko Kulmala.
YLE Teema ti 19.1.2010 klo 18.30
Saako opettaja näyttää erilaiselta?
Kuinka erilaisuutta kunnioitetaan, kun kouluun ollaan palkkaamassa opettajaa? Väitetään, että tavisopettajalla on paremmat mahdollisuudet tulla valituksi kuin sellaisella, jonka ulkonäkö tai ilmaisu poikkeaa selvästi totutusta. Joku saattaisi puhua syrjinnästäkin. Arno Kotron vieraina ovat opettaja Jenni Koskinen ja rehtori Juha Järvinen Kuusimäen koulusta Lappeenrannasta sekä kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen.
YLE Teema ti 26.1.2010 klo 18.30
Miten saada lapset liikkumaan?
Vierivä lapsi ei sammaloidu vai miten se oli. Suositusten mukaan arkiliikunnan tarve olisi vähintään pari tuntia päivässä, mutta siihen eivät yllä läheskään kaikki nykylapset tai -nuoret. Onko esimerkillä voimaa? Pitäisikö kenties vanhempien skarpata vähän? Studiovieraina tutkija Pertti Huotari, liikunnanopettaja Heli Kakkola ja kirjailija Minna Supinen.
YLE Teema ti 2.2.2010 klo 18.30
Koulu kaipaa lisää aikuisia
Opettajan työnä on opettaa, näin ainakin maallikko luulisi. Yhä useampi opettaja kuitenkin valittaa, että aika kuluu kasvattamiseen ja oppilaiden ongelmien ratkaisemiseen, opetuksen kustannuksella. Kuka auttaa, kun lapsella tai nuorella menee huonosti? Onko oppilashuollon järjestäminen kiinni vain rahasta vai myös tahdosta? Onko huostaanotettu lapsi menetetty tapaus? Studiovieraina konsultti ja työnohjaaja Seppo Turkka, erityisopettaja Maija Gustafsson ja lastenkotihoitaja Mattus Heikkilä.
YLE Teema ti 9.2.2010 klo 18.30.
Opettaja väkivallan uhrina
Väkivallan uhka koulussa ei ole vain oppilaiden pelkona: myös opettaja voi joutua psyykkisen tai fyysisen väkivallan kohteeksi. Fyysisen väkivallan kokemuksia on noin yhdellä kymmenestä opettajasta. Miten taata työrauha luokassa myös opettajalle? Onko lainsäädännöstä apua? Studiovieraina Helsingin kaupungin opettajien pääluottamusmies Jaana Alaja, erityisluokanopettaja Vesa Tanner ja rehtori Erkki Häggman.
YLE Teema ti 16.2.2010 klo 18.30
Reksi, koulun kunkku?
Rehtori on koulussa paljon vartija. Kuinka paljon resursseja saa erityisopetus, miten järjestetään oppilashuolto, millaisia opettajia rekrytoidaan, mitä varusteita ostetaan - kaikki nämä ovat asioita, joihin rehtorilla on sanansa sanottavana. Hänen persoonastaan ja asenteestaan juontavat juurensa koulun toiminnan painopisteet ja kehityslinjat. Toimenkuva on laaja ja epäselvä; siksi moni rehtori kokee uupuvansa työssään.
Pitääkö rehtorin olla pedagogi vai hallintobyrokraatti? Onko hänen työnään ihmisten vai asioiden johtaminen? Millaista koulutusta rehtori tarvitsee? Miten rehtorin vastuuta ja tehtäviä voisi jakaa? Studiovieraina rehtorit Pauli Pölönen, Kaisu Kärkkäinen ja Vesa Äyräs.
YLE Teema ti 23.2.2010 klo 18.30
Koulu haisee homeelle
Koulu on lasten ja nuorten työpaikka, paikka, jossa vietetään useita tunteja viitenä päivänä viikossa. Työolosuhteet ovat kuitenkin vähän sitä sun tätä. Ahtaissa luokissa ilmanvaihto on huono ja liian usein sitä pahentavat homeongelmat. Mistä koulujen homeongelmat juontavat juurensa? Miksi niitä ei korjata? Kuka kantaa vastuun homeen aiheuttamista terveyshaitoista? Vieraina työterveyshuollon professori Tuula Putus, rakennusterveysasiantuntija Eila Hämäläinen ja Laajasalon koulun johtokunnan puheenjohtaja Satu Kouvalainen.
YLE Teema ti 2.3.2010 klo 18.30
Miksi koulupäivää pitäisi pidentää?
Suomalaiskoululaiset kuluttavat koulunpenkkejä tunneissa mitattuna vähemmän kuin muiden OECD-maiden lapset ja nuoret. Opetusministeri Henna Virkkunen haluaakin peruskouluun lisää oppitunteja. Virkkunen lisäisi erityisesti ala-asteen taito- ja taideaineiden oppitunteja. Ehdotus on saanut ristiriitaisen vastaanoton ja herättänyt paljon kysymyksiä. Vieraina opetusministeri Henna Virkkunen, kehittämispäällikkö Juha Karvonen Kuntaliitosta ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.
YLE Teema tiistaina 9.3. klo 18.30.
Miten innostaa nuoria kirjoittamiseen?
Nuoret näyttävät kirjoittavan enemmän kuin koskaan: sormet sauhuavat tekstareita, pikaviestejä ja statuspäivityksiä näpytettäessä. Pidempien tekstien tuottamisen taidoissa onkin parantamisen varaa, varsinkin pojilla. Kuitenkin kirjoitustaitoa tarvitaan työelämässä jos jonkinlaisten raporttien ja kuvausten tekemiseen. Taidosta on iloa ja hyötyä myös vapaa-ajalla. Vaan miten innostaa nuoret kirjoittamaan ja kiinnostumaan itsensä kirjallisesta ilmaisemisesta? Vieraana kirjailijat Tomi Kontio ja Riikka Pulkkinen, Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen ja abiturientti Oona Kantele.
YLE Teema tiistaina 16.3. klo 18.30.
Erolapsi koulussa
Suomalaisista avioliitoista suuri osa päätyy eroon. Avioliiton raunioille jäävät sinnittelemään lapset, joille ero voi tulla täysin yllätyksenä ja varoittamatta. Hämmennystä saattaa lisätä eron jälkeenkin jatkuva vanhempien riitely, jossa lapsi jää helposti välikäteen tai jopa riidan pelinappulaksi.Miten avioero vaikuttaa lapsen koulunkäyntiin? Voiko koulu tukea lasta ja perhettä vaikeassa elämäntilanteessa? Vai onko se edes koulun tehtävä? Millä käytännön ratkaisuilla erolasten ja vanhempien elämää voisi helpottaa? Studiovieraina Bodil Rosengren Yhden vanhemman perheiden liitosta, Heikki Koiso-Kanttila Lastensuojelun keskusliitosta ja koulukuraattori Heli Clarke.
YLE Teema tiistaina 23.3. klo 18.30.
Kouluruoka kiihdyttää mieliä
Tiedän paikan kamalan, meidän kouluruokalan... rallateltiin joskus muinoin - mutta samansävyisiä kommentteja kuulee edelleenkin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kouluun tulon syyksi riitti se, että siellä sai vatsansa täyteen, olkoonkin, että tarjolla oli vain puuroa tai velliä. Nyt mietitään, onko kouluruokailun tehtävä vatsan täyttäminen vai ruokakulttuurin opettaminen. Entä voiko lapsille tarjota pelkkää kasvisruokaa, edes yhtenä päivänä viikossa? Miten kouluruoka menestyy kilpailussa koti- tai pikaruuan kanssa? Studiovieraina terveydenhoitaja Tuula Kuha, kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, kaupunginvaltuutettu Emma Kari ja kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara.
YLE Teema tiistaina 30.3. klo 18.30.
Teiniäidit - syrjäytyjiä vai selviytyjiä?
Teiniraskaudet yhdistetään usein huono-osaisuuteen ja sosiaalisiin ongelmiin. Mutta onko teiniäidin tulevaisuuden ennuste ilman muuta keskimääräistä huonompi? Mitä teiniraskaudet kertovat nuorten hyvinvoinnista? Miten estää syrjäytyminen ja koulutuksen kelkasta putoaminen?
Studiovieraina työministeri Anni Sinnemäki, yhteisöpedagogi Alli Mäntymäki ja terveydenhoitaja Kirsi Lukka.
YLE Teema tiistaina 6.4. klo 18.30.
Miksi koulutus vieläkin periytyy?
Lapset seuraavat koulutiellä edelleen vanhempiensa jalanjälkiä. Akateemiset vanhemmat ohjaavat lapsensakin korkeakouluihin, duunareiden lapsille riittää vähempikin. Sosiaaliluokkien väliset erot ovat säilyneet ja jopa kasvamassa. Onko Suomi yhä luokkayhteiskunta, peruskoulusta ja tasa-arvotavoitteista huolimatta? Miksi koulu ja koulutus eivät pysty poistamaan luokkaeroja? Ovatko syyt taloudellisia vai asenteellisia? Millaisia ovat luokkaerot nyky-Suomessa? Studiovieraina kirjailija Kreetta Onkeli, akatemiatutkija Jani Erola ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen.
YLE Teema tiistaina 13.4. klo 18.30.
Mikä huumeissa houkuttaa?
Elokuva Reindeerspotting on virittänyt jälleen kiivaan keskustelun huumeista ja huumevalistuksesta. Koska käyttö on kriminalisoitu, huumeet pysyvät suurimmalle osalla suomalaisista lähes näkymättömissä. Kannabis ja ns. bilehuumeet ovat silti tuttuja yllättävän monille nuorille, vaikka suhtautuminen huumeisiin nykyään onkin tuomitsevampaa kuin aikaisemmin. Jahtaammeko kärpästä vai härkästä - mikä on huumetilanne Suomessa? Mikä on parasta huumevalistusta, pelottelu vai tiedon jakaminen? Mikä merkitys on esikuvilla ja viihdeteollisuudella? Vieraana Reindeerspottingin tuottaja Oskari Huttu., Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja Jukka Riipinen ja tutkija Mikko Salasuo.
YLE Teema tiistaina 20.4. klo 18.30.
Nuoret vaikuttajat
Nuorten alhainen äänestysinto on ollut vakiohuolenaihe vaali vaalin jälkeen eikä puolueiden nuorisojärjestöihinkään ole tunkua. Mikä saa nuoret mukaan kansalaistoimintaan ja järjestöihin? Onko tällainen vaikuttaminen vaihtoehtoista vai rinnakkaista poliittiselle vaikuttamiselle? Studio Kotron viimeisessä lähetyksessä nuoret vaikuttajat pohtivat tavoitteitaan, toiveitaan ja motiivejaan.
Lähetyksen pituus on poikkeuksellisesti 40 minuuttia
YLE Teema tiistaina 27.4. klo 18.20.
Tutustu hyötyihin