Teemapaketit opetukseen
Maailmankuva (ET2)
Mistä todellisuus koostuu? Onko ajattelumme vain aivoissa tapahtuvaa sähkökemiallisten impulssien liikennettä? Mistä saamme tietoa, jonka varassa rakennamme kuvaa maailmasta, jossa elämme?
Jokaisen aikakauden ihmiset rakentavat selitysmallin ympäröivästä todellisuudesta parhaan kykynsä mukaan. Historiassa on aikoja, joiden kohdalla voidaan selvästi havaita laajamittaista ja laadullista ajattelutapojen muutosta. Nämä taitekohdat eivät ole jääneet vain jäljiksi historiassa, vaan niiden varaan on rakentunut myös nykyinen tapamme hahmottaa maailmaa.
Nyky-yhteiskunnassa tiedon puute ei ole enää ongelma. Näinä aikoina on entistä tärkeämpää oppia arvioimaan tiedon laatua ja luotettavuutta. Mistä sinä olet saanut tietosi siitä, millainen maailma on? Kuinka luotettavana pidät tietolähdettäsi? Arkielämässä joudumme usein tyytymään olettamuksiin asioiden tilasta. Tiedämmekö oikeastaan totuutta edes itsestämme? Tieteellinenkään tieto ei ole erehtymätöntä. Monenlaista tietoa on historian aikana esitetty totuutena. Voimmeko ikinä tietää mistään asiasta tarpeeksi voidaksemme sanoa tietävämme siitä totuuden?
Millä tavalla yhteiskunnassa välitetään tietoa? Millaisia arvoja mediassa välitetään? Kenen uutisia kerrotaan ja kuka sen tekee? Meillä kaikilla on vastuullinen tehtävä toimia mediakriittisinä kuluttajina.
Videot
Audiot
Muut
Tutustu hyötyihin