Teemapaketit opetukseen
Ihminen, ympäristö ja kulttuuri (HI1)
Kurssi tarkastelee ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta, jonka myötä kulttuuriympäristö on rakentunut ja kehittynyt esihistoriasta nykyaikaan.
Viljelytaidon kehittyminen merkitsi sitä, että ravinnon keräämisestä siirryttiin ravinnon tuottajiksi. Enää ei tarvinnut vaeltaa ruokaa etsimässä vaan ruokaa alkoi riittää varastointiin asti. Maanviljelyn seurauksena kulttuuri sai rauhan kehittyä tieteissä ja taiteissa.
Eurooppa edustaa nuorta kulttuuria, jonka juuret ulottuvat Euroopan ulkopuolelle Aasiaan ja Afrikkaan. Välimeren alue muodosti oman alueen, jolla eri kulttuurien edustajat kohtasivat toisiaan. Antiikin aika alkoi hiljalleen foinikialaisten tuodessa kirjoitustaidon alueelle noin 800 eAa. Hellenismiksi kutsuttu läntisen kreikkalaisen ja "itämaisten" kulttuurien sulauttaminen alkoi 300-luvulla eAa. Se jatkui, kun roomalaiset saavuttivat Välimeren alueen ja Lähi-idän herruuden.
Länsi-Rooma tuhoutui germaaniheimojen hyökkäyksissä 400-luvun lopulla. Islaminuskoiset turkkilaiset valtasivat Itä-Rooman 1400-luvun loppupuolella. Kehitys itäisen ja läntisen Euroopan välillä erkani. Keskiajan yhteiskuntaa kuvaavia käsitteitä ovat mm. feodaalilaitos ja kartanotalous. Kristillinen kirkko vaikutti näkyvästi yhteiskuntaan.
Teollisen kulttuurin tuntomerkkinä on koneellinen suurtuotanto. Teollisen kulttuurin hyödyntämät luonnonvarat ovat suuressa määrin olleet uusiutumattomia kivihiiltä, öljyä ja maakaasua. Luonto on nähty hyvinvoinnin välineenä.
Materiaalia
Videot
Audiot
Tehtävät
Muut
Tutustu hyötyihin