Teemapaketit opetukseen
Eurooppalainen ihminen (HI2)
Kurssin keskeisiä teemoja ovat eurooppalaisen kulttuurin saavutukset, eurooppalaisen ihmisen maailmankuvan muutos ja sen taustalla vaikuttanut tieteellinen ja aatehistoriallinen kehitys.
1500-luvulla paavin kirkkoa arvostellut protestiliike synnytti lisää kirkkokuntia. Myös muut kuin uskonnolliset maailmankatsomukset, mm. humanismi ja renessanssi, valtasivat alaa. Käsite "pimeä keskiaika" syntyi. Sillä viitattiin sivistymättömyyteen ja julmuuksiin "valoisan" antiikin ajan ja uuden vapaan ajan välillä.
Valistus oli 1700-luvun jälkipuoliskon eurooppalainen aatevirtaus, jossa järjen ja tiedon merkitys korostuivat. Valistusaatteen ajattelijat pyrkivät uudistamaan kulttuuria ja yhteiskuntaa järjen ja tieteen avulla.
Ranskan vallankumouksen tunnuslauseesta "Veljeys, vapaus ja tasa-arvo" syntyi joukko poliittisia aatteita kuten liberalismi, nationalismi ja sosialismi. Konservatiiveiksi on kutsuttu niitä, jotka eivät lämmenneet yhteiskunnallisille uudistuksille.
Tunnusomaista uusimmalle ajalle on ollut kehitysusko - usko ihmisen ja ihmiskunnan parempaan huomiseen. Taustalla ovat olleet luonnontieteissä ja tekniikassa saavutetut edistysaskeleet, jotka ovat parantaneet kaikkien yhteiskuntaluokkien elintasoa. Kehitykseen on liittynyt usein alistamista ja riistoa. Riistettyjä osapuolia ovat luonto, toinen sukupuoli, toiset ihmiset.
Materiaalia
Videot
Audiot
Tehtävät
Muut
Tutustu hyötyihin