Teemapaketit opetukseen
Kirkko, kulttuuri ja yhteiskunta (UE2)
Keskiajan kristinuskolla oli kiivas Jumala, joka ei sietänyt rinnallaan muita jumalia. Lopulta vanhat kansanuskomukset joutuivat väistymään. Niillä ei ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä uskonnolle, jolla oli tukenaan sen ajan maailman järjestäytyneimmät voimat. Lisäksi kristinusko levitti toivoa iankaikkisesta elämästä.
Roomalaiskatolisen haaran perustana oli roomalainen kulttuuri ja erityisesti latinan kieli. Bysanttilaiseen perinteeseen kasvoi itäinen kristinuskon haara, jota kutsutaan ortodoksisuudeksi eli kreikkalaiskatoliseksi kristinuskoksi. Sen perinteissä on seurattu kreikkalaista kulttuuria sekä kreikan kieltä. Länsimainen ja itäinen perinne riitaantuivat vuonna 1054, jolloin kirkot erosivat toisistaan lopullisesti.
Uskonpuhdistusliike syntyi Saksassa 1500-luvulla, josta se vähitellen levisi ympäri Eurooppaa. Uskonpuhdistuksen kannalta ratkaisevaa oli kysymys pelastuksesta. Martti Luther kirjoitti 95 teesiä, joissa mm. kyseenalaistettiin niin anekauppa kuin paavin valtakin.
Ajatus kirkkojen ykseydestä on ollut esillä koko sen historian ajan. Uskontodialogin pyrkimysten ääripäissä etsitään joko keinoja yhdistää kaikki uskonnot yhdeksi tai löytää keskusteluyhteyksiä ja näin edistää suvaitsevaisuutta ja rauhaa maailmassa.
Materiaalia
Videot
Audiot
Tehtävät
Muut
Tutustu hyötyihin