Teemapaketit opetukseen
Uskontojen maailmat (UE4)
Uskonnoilla on oma polveutumishistoriansa aivan kuten ihmisillä. Ne ovat syntyneet ja kehittyneet tiettynä aikana, tiettyyn kulttuuriin ja tietyissä oloissa. Kaikki suuret maailmanuskonnot ovat syntyneet Aasiassa: hindulaisuus ja buddhalaisuus Kaukoidässä; kristinusko, islam ja juutalaisuus Lähi-idässä.
Kaukoidässä käsitys ajasta on syklinen, kehällinen. Aikakaudet, syntymä ja kuolema seuraavat toisiaan. Kaukoidän uskonnot korostavat ihmisen omaa toimintaa: pelastus eli vapautuminen kuoleman ja uuden syntymän ikuisesta kiertokulusta on ihmisen omien ponnistusten tulos. Toisaalta ne korostavat sopeutumista vallitsevaan tilanteeseen: ihmisen kohtalo määräytyy edellisessä elämässä tehtyjen tekojen pohjalta.
Lähi-idän uskonnot ovat monoteistisiä eli yksijumalaisia. Aika hahmotetaan lineaariseksi. Se on alkanut Jumalan luomistyöstä ja päättyy tuomiopäivään. Tällöin jokainen joutuu vastuuseen teoistaan ja päätyy niiden perusteella joko paratiisiin tai helvettiin. Ihmisen kohtalosta päättää viime kädessä Jumala. Ihminen on saanut erityisaseman luomakunnan hallitsijana. Siihen sisältyy vastuullisuus omista teoista ja valinnoista Jumalalle. Lähi-idän suuret uskonnot kohtaavat Jerusalemissa, joka on niin juutalaisten, kristittyjen kuin islamin pyhä kaupunki.
Materiaalia
Muut
Tutustu hyötyihin