Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Tyhjä kulho täyttyy
 
Kategoriat:

Keraamikot lahjoittavat kulhoja, ravintolat keittoa ja nälkäiset ostavat niiden yhdistelmän. Tuotto annetaan Unicefille. Hyvän tekeminen on periaatteessa yksinkertaista, silti ison työn takana.

Keraamikko Helena Sarvela suunnitteli muutama vuosi sitten yrityksensä, Udumbara keramiikan , kymmenvuotisjuhlia. Kenties näyttely omista töistä? Käyttökeramiikan tekijä halusi kuitenkin tehdä jotain hyödyllisempää. Syntyi ajatus tuoda Yhdysvalloissa suosittu Tyhjä kulho -tapahtuma Suomeen.

Juhlilla oikeudenmukaisuutta

copyright YLE/videokuvaa

Tyhjä kulho tapana tehdä hyvää viehättää Helena Sarvelaa. – Tyhjä kulho on tapahtuma, jossa kaikki on laatua. Kun me elämme rikkaassa maassa, on turha ryhtyä marttyyreiksi. Meillä on laatukulhoja, Helsingin parhaiden ravintoloiden keittoa, huippumuusikoita viihdyttämässä ja Tuomiokirkon krypta paikkana.

Hyväntekeväisyys sanana inhottaa Helena Sarvelaa. Helena pitää itseään isojen juhlien järjestäjänä, ja juhlien tuotto käytetään maailman epäoikeudenmukaisuuden vähentämiseen. Olennaista on myös se, että jokaisella on mahdollisuus osallistua, kukkaron paksuudesta riippumatta. Keiton ja kulhon hinta oli viime vuonna 12 euroa, ja jos rahaa ei ole, vapaaehtoisia tarvitaan töihin. – Ikinä ei kuule kenenkään sanovan, että rahaa on liikaa. Mutta tässä voi jokainen tehdä jotain, vaikka rahaa ei olisi.

copyright YLE/videokuvaa

Helena Sarvela kantaa päävastuun tapahtumasta. Hänen pajastaan lähtee satoja kulhoja – ”ainakin varakulhoiksi” – jos muilta keraamikoilta ja opiskelijoilta tulevat kulhot eivät riitä. Helena myös organisoi muiden vapaaehtoisten työtä, ja varmistaa, että kaikki tarpeellinen tulee tehtyä.



Tungosta keittokattilalla

copyright YLE/videokuvaa

Helsingin Tuomikirkon kryptan edustalla on lupaava jono. Tyhjä kulho -tapahtuma alkaa muutaman minuutin kuluttua ja järjestäjien kasvoilta paistaa tyytyväisyys. Väkeä tulee riittämään ja keitot sekä kulhot ovat oikeassa paikassa.

- Ihanaa, posket tulee kipeiksi tästä hymyilemisestä, nauraa Helena. – Tällainen lahjojen jakamistilaisuus ja myös erinomainen sijoitusmahdollisuus! Sijoittamisella Helena Sarvela tarkoittaa lahjojen kiertoa ihmisten kesken. – Ihmiset täällä antaa lahjan Unicefille, saavat itse lahjan keraamikoilta ja lasitaiteilijoilta, jotka ovat antaneet kulhoja. Keitto tulee lahjana ravintoloilta ja vieraita viihdyttävät muusikot antavat musiikkinsa lahjana. Ei mikään pörssi pysty tällaiseen sijoituksen arvonnousuun!

Lahjoja ovat myös julisteet, keiton kanssa tarjottava leipä ja vesipullot. Tyhjä kulho on niitä harvoja hyväntekeväisyystapahtumia, joissa kaikki saatu raha menee sataprosenttisesti valitulle kohteelle.

Muille hyvää omaksi iloksi

copyright YLE/videokuvaa

Helena tekee omien sanojensa mukaan hyvää itsekkäästi. – Olen henkilökohtaisesti saanut valtavasti iloista mieltä siitä, että olen alkanut tehdä yhteisön hyväksi. Ennen olin ihan onneton, kun vain mietin, että miks mä oon tällainen, nauraa Helena.

Helenan yhteisö on koko maailman laajuinen. Tärkein on oma pieni piiri Helsingin Kalliossa.
- Joku on hienosti sanonut, että maailmanrauha lähtee lähipiiristä. Olisi tekopyhää tukea Unicefia jossain Afrikassa, jos lähipiirissä olisi asiat ihan päin seiniä.

Tiina Klemettilä / PRIIMA

Tyhjä kulho-tapahtuma 19.3.2007 Kokkolassa, 22.9.2007 Helsingissä. Tilaisuuksia järjestetään syksyllä 2007 myös muualla Suomessa.
Lisää tietoa tapahtumasta www.udumbara.fi/tyhjakulho