Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Gaalalla varoja hyväntekeväisyyteen
 
Kategoriat:

Iltapuvut kahisevat, italialainen ruoka maistuu vieraille ja oululainen kampaamo Salon Virho juhlii syntymäpäiviään. Väki nauttii ja kerää samalla liki 10 000 euron potin erityistukea kaipaaville nuorille.

Salon Virho on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kampaamo, juhlittavia vuosia on kertynyt jo 65. Syntymäpäiviä vietetään aina viiden vuoden välein, ja hyväntekeväisyys on ollut mukana 35 vuotta. Rahaa on kerätty muun muassa huumenuorille, psykiatrian osastolle ja syöpälapsille. Tänä vuonna juhlagaalan tuoton saa oululaisen Heinätorin koulun oppilaskunta. Heinätorin koulua käyvät nuoret tarvitsevat oppimiseensa laaja-alaista tukea.

Rahat kerätään Salon Virhon gaalassa pääasiassa arpojen myynnillä ja taidehuutokaupalla. Arpajaisten palkinnot ja taideteokset ovat lahjoituksia. Kukkaron nyörejä hellittävät gaalan vieraat nauttivat samalla italialaisen illallisen, näkevät huipputanssijoiden esityksiä, kuuntelevat musiikkia ja näkevät Jukka Rintalan suunnittelemia iltapukuja tunnettujen mallien esittäminä.

Hyvän tekeminen on hauskaa

copyright YLE/videokuvaa

Toimitusjohtaja Liisa Virho-Kilposen mukaan tempauksien takana on yhdessä tekemisen ilo. - On ihana tehdä hiusnäytöksiä ja juhlia, kun ihmiset lähtevät pyyteettömästi mukaan. Tässäkin projektissa mallit ja tanssijat ja kaikki tekee palkatta työtä. Tarkoituksena ei ole kerätä kunniaa, vaan tehdä hyvää mielekkäällä tavalla.

- Jokainen yrittäjä tietää, että erilaisia pyyntöjä tukea hyviä tarkoituksia tulee joka viikko. Me teemme oman tempauksen ja lahjoitamme kerralla isomman potin. Sitten voi pyytäjille sanoa ainakin vähän aikaa, että me olemme jo osuutemme tehneet, Liisa Virho-Kilponen naurahtaa.

Juhliminen muuten kuin vain omaksi kunniaksi antaa myös tilaisuudelle lisää tunnelmaa. Tekijät eivät mieti palkkioitaan, koska niitä ei ole, ja porukka kootaan väestä, joka viihtyy keskenään. Jo juhlien valmistelu yhdessä on hauskaa, lystinpito jatkuu takahuoneessa ja aina esiintymislavalle saakka.

Hauskuus vaatii kovaa työtä

copyright YLE/videokuvaa

Vaikka Liisa Virho-Kilponen löytää helposti vapaaehtoisia malleiksi ja lahjoittajia arpajaisiin sekä taidehuutokauppaan, vaatii hyväntekeväisyysgaalan järjestäminen valtavasti työtä. Suunnitelmat juhlia varten ovat olleet valmiina jo pari vuotta, ja toteutusta on tehty aktiivisesti noin kuusi kuukautta.

Aikataulujen, tilojen, tavaroiden ja ihmisten järjestäminen yhteen tarkoittaa satoja puheluja ja työtunteja. Vielä varsinaisena juhlapäivänä Liisa soitti tai vastasi vähintään puoleen sataan puheluun. Vastuunkantajaa tarvittiin varmistamaan mallien hotellihuoneita ja aterioita, hiuskoristeiden sijaintia, mikrofonin paikkaa esiintymislavalla, taulujen esillepanoa, tanssijoiden kampauksia, pöytien sijaintia…

Gaala saa kiitosta

copyright YLE/videokuvaa

Juhlavieraat eivät kainostele kehuessaan gaalaa ja sen järjestäjiä. Heinätorin koulun rehtori Tuomo Vilppola näkee tilaisuuden osoituksena laajasta yhteiskunnallisesta vastuusta. - Tällainen tuki tavoittaa ne ihmiset, joille virallisia teitä saatava tuki ei aina riitä.

Maaherra Eino Siuruainen, illan suojelija, on rehtorin kanssa samoilla linjoilla. Taloudellisen tuen lisäksi maaherra arvostaa tunnustuksen jakamista ja asioiden esiin nostamista. - Tämä on iloista yrityselämää ja kokonaisvastuun kantamista.

Gaalassa vieraina olleet rouva Tarja Terentjeff ja teollisuusneuvos Jorma Terentjeff lähtevät aina mielellään tilaisuuksiin, joissa tuetaan lapsia. Eikä hauskanpitoakaan pidä väheksyä. - Ei niin vakavaa asiaa saa ollakaan, ettei siinä oo hauskuus toisaalta takana. Lisäksi tällä tavalla saadaan myös lahjottajille hyvä mieli, toteaa Jorma Terentjeff.

Onnistuneet juhlat

copyright YLE/videokuvaa

Puolenyön aikaan gaalan emäntä on väsynyt, mutta tyytyväinen. Rahaa saatiin kerättyä enemmän kuin koskaan ennen, juhlavieraat ovat nauttineet onnistuneista esityksistä ja mikään ei voi enää mennä pieleen.

Seuraavan päivän Liisa Virho-Kilponen viettää siivoamalla valmistelujen jälkiä kampaamosta hyvillä mielin. – Taas oli koolla paljon ihania ihmisiä, jotka saivat paljon hyvää aikaiseksi. En minä yksin, vaan me kaikki.

Tiina Klemettilä / PRIIMA