Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Ilkka Koivisto ja kevään merkit
 
Kategoriat:

TV:stä tuttu luontomies, biologi Ilkka Koivisto on innokas luonnon tarkkailija myös omalla kotipihallaan. Pääsemme seuraamaan kevään ensimmäistä päivää hänen takapihalleen.

Valoa ja lämpöä

Pihalta löytyy niin tintit kuin tikatkin, mutta yllättäen sieltä löytyy myös leppäkerttu, joka paistattelee auringossa ja muurahaiset, jotka jo tankkaavat lämpöä kekonsa päällä. Ilkka Koivisto myöntää, että kevään hyörinä saa myös hänet innostumaan, luonnon energia ja into tarttuu myös ihmisen mieleen.

copyright YLE/videokuvaa

Ihmisluonto

- Luonto ja eläimet ovat kaikissa toiminnoissaan hyvin tarkoituksenmukaisia. Paljonhan eläinten käyttäytyminen perustuu mahdollisimman tehokkaaseen jälkeläistuotantoon, Koivisto sanoo. - Ihmisluonnossakin on paljon peruja luonnosta, esimerkiksi ahneus. Ihmisen tulisi kyllä pystyä ohjailemaan käyttäytymistään, meillä on erityinen kyky kouluttautua ja ajatella itse, hän muistuttaa.

copyright YLE/videokuvaa

Onni

Ilkka Koiviston onni löytyy hänen talonsa kellarista. Siellä miehellä on oma verstas ja verstaassa paljon käytetty puukko. Kotipihan linnunpöntöt ovat
tietysti itse tehtyjä, mutta osaa hän vaativampiakin käsitöitä. - Huonekaluja kun nikkaroi, niin aina tulee pieniä virheitä. Niitä on sitten helppo hyvällä puukolla vähän korjailla, Koivisto nauraa.

Kirsi Markkanen / PRIIMA