Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Suuret eläkesäästölupaukset - totta vai tarua?
 
Kategoriat:

Voiko olla mahdollista, että muutamalla eurolla ja sinnikkäällä odottelulla voi kahmia itselleen kymmenien tuhansien rahapotin. Voiko tämä olla eläkesäästämistä?

Tätä säästämistä saattaa tarjota vaikka perhetuttava, joka on vihkiytynyt kansainväliseen rahankeruuseen. Panokseksi riittää kolme - neljäkymmentä euroa.

Suomessa on markkinoitu Global Pension Plan eli GPP– nimistä kansainvälistä järjestelmää, jossa kolmenkymmenen euron maksulla luvataan suuret rahat muutaman kuukauden odottelun jälkeen. Tuntemattomana pysyvä ulkomainen rahoittajaryhmä lupaa, että mukaan lähteneet saavat loppuvaiheessa 55 000 euron eläkkeen. Mukaan liittynyt saa myös kahden tonnin bonusrahan jokaisesta värväämästään uudesta henkilöstä.

copyright YLE/videokuvaa

Alullepanijat hukassa

Nettisivujen mukaan rahoittajaryhmä käyttää rahasummien keräämiseksi pääomaeläkevakuutusta. Suomen vakuutusasiantuntijat eivät tunne tällaista instrumenttia. Ehtona rahalupausten täyttymiselle on se, että mukaan saadaan 100 000 ihmistä. PRIIMAn tavoittamat suomalaiset osallistujat kertovat, että sadan tuhannen ihmisen tavoite on juuri täyttynyt. Suomalaiset tunnustavat, että he eivät tiedä mikä firma tai millaiset henkilöt ovat rahankeruuoperaation taustalla. Yhteystietojakaan ei ole saatavilla.

Asiantuntijat varoittavat

GPP:in lisäksi suomalaisia houkutellaan muihinkin vastaavanlaisiin eläkevakuutuksiksi nimettyihin järjestelmiin. Asiantuntijat varoittavat lähtemästä mukaan tämänkaltaisiin rahankeruuhankkeisiin. - Tätä ei voi millään tavalla verrata suomalaiseen tai eurooppalaiseen eläkevakuutukseen, sanoo OP- henkivakuutuksen toimitusjohtaja Jukka Ruuskanen. - Järjestelmässä, jossa kolmellakymmenellä eurolla luvataan 55 000 euroa, ei mikään voi pitää paikkaansa, Ruuskanen toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

Hallitusneuvos Jouni Laiho sisäasiainministeriöstä näkee GPP:ssa arpajaisten ja pyramidipelin aineksia. Hän antaa markkinoinnin kohteiksi joutuville neuvon.
- Jos ei ymmärrä, mistä on kysymys, niin silloin ei ole syytä lähteä mukaan. Jos ymmärtää ja tajuaa, että kyseessä on pyramidipeli, on syytä jäädä pois, koska se on laissa kielletty, Laiho huomauttaa.


Mikko Määttälä / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu eläkesääsätämisestä