Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu - eläkesäästäminen
 
Kategoriat:

Lakisääteisen eläkkeen pitäisi riittää elämiseen. Monet kuitenkin säästävät vielä lisäeläkkeen kartuttamista varten. Kannattaako tämä säästäminen?

Niko Määttänen, tutkija Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLAsta sanoo, että lakisääteiset eläkkeet riittävät hyvin pitkälle, kyse on vain siitä, haluaako jotain vielä päälle. Lisäeläkettä säästetään yleensä eläkevakuutuksella tai eläkesäästämisellä. Eläkevakuutus eroa säästämisestä siinä, että siihen voi liittyä toimeentulovakuutus pitkän eliniän varalle. Tämä näkyy parhaiten silloin, jos kyseessä on elinikäinen eläke eli eläke, jota maksetaan kuolemaan saakka. Jos elää pitkään, niin ihminen voi saada paljon enemmän eläkettä kuin on sinne säästänyt. Jos kuolee nuorena, niin eläkettä saa paljon vähemmän kuin on säästänyt. Tästä syntyy tämä vakuutusaspekti.

Kannattaako itse säästää eläkettä?

Se kannattaa, jos on huolestunut siitä, miten rahat riittävät, jos elää kovin pitkään, sanoo Niko Määttänen. Silloinhan sen vakuutuksen hyöty vasta näkyy. Mutta pitää muistaa, että tällöin tulee olla kyseessä vakuutus, jota maksetaan kuolemaan saakka. Tällaisia sopimuksia on tehty aika vähän Suomessa. Se, kannattaako ylipäätänsä säästää itse eläkettä varten, on ihan yksilöllinen asia. Tärkein asia on se, milloin on suunnitellut jäävänsä pois työelämästä. Jos aikoo jäädä suhteellisen varhain pois työelämästä, silloin varmaan voi miettiä yksityistä tai vapaaehtoista eläkesäästämistä. Jos on vakuuttunut siitä, että jaksaa työelämässä 65-vuotiaaksi, niin silloin lakisääteinen työeläke tulee olemaan aika hyvä.

copyright YLE/videokuvaa

Muut säästämismuodot

Kenenkään ei kannata makuuttaa rahojaan normaaleilla pankkitileillä. Jos on hyvin riskejä välttelevä säästäjä, määräaikaistalletukset ovat ihan järkeviä, sanoo Määttänen. Näihin ei vaan liity samanlaisia verohyötyjä kuin eläkevakuutuksiin, mutta toisaalta kulutkin ovat pienemmät. Erilaiset säästämismuodot ja eläkemuodot ovat monelle ihmiselle melkoinen viidakko. Niko Määttäsen mukaan monet säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät perusasiat ovat kuitenkin aika yksinkertaisia. Tietoa asioista voisi jakaa esimerkiksi kouluissa, antaa tiettyjä kansalaistaitoja. GPP:kin kertoo, että joillakin ihmisillä on ihan hukassa perusasiat rahoitusmarkkinoiden toiminnasta. Jos kuvitellaan, että tällaisia ilmaisia lounaita olisi tarjolla.

Jos jotain muutoksia eläkkeisiin tulevaisuudessa tulee, niin tuskin ne tulevat takautuvasti koskemaan aiemmin otettuja eläkevakuutuksia. Siinä suhteessa voi huolettomin mielin edelleenkin ottaa eläkevakuutuksia, ei veroetujakaan tulla jälkeenpäin ottamaan pois.

PRIIMAn juttu Suurista eläkesäästölupauksista