Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko View-Masterin?
 
Kategoriat:

Kuusikymmentäluvulla suomalaiskoteihin alkoi ilmestyä salaperäisiä kameroita. Niillä ei kuvattu, vaan katseltiin jo valmiiksi kuvattuja kuvia. Tuon laitteen nimi oli View-Master.

Kuvat olivat sen ajan lapsen silmissä ihmeellisiä! Ne olivat värikkäitä ja mikä hienointa, komiulotteisia.

Ihastui Kissanaiseen

Helsinkiläinen, tutkijana työskentelevä Vesa Keskinen ihastui kuvakiekkoihin kerta heitolla. - On helppo hypätä vuoteen 1967 ja Saarijärvelle, jolloin naapurin Jari lainasi harmaata View-Masteriaan, Vesa muistelee. Vesa sai katsella syvämeren kaloja ja luontoaiheita. - Ja ennen kaikkea oli tämä Batman! Kolmen kiekon tarina, 21 kuvaa. Minä muistan hirveän elävästi kissanaisen, johon ihastuin pikkupoikana, Vesa muistelee.

Tuhansien kiekkojen kokoelma

Keräily alkoi 1990-luvun alussa, kun Jari löysi VR:n makasiineilta kasan kuvakiekkoja. Sittemmin niitä on kertynyt tuhansittain. - Barbin maailmanympärysmatka ja Star Trek, näitä on kyllä joka lähtöön, toteaa Vesa. Kiekot sisältävät myös monia hauskoja yksityiskohtia, kuten sen, että eräissä kuvissa esiintynyt nainen olikin KGB:n agentti Valentina, joka valvoi kuvauksia.

copyright YLE/videokuvaa

Suomikuva maailmalla

- Olen nähnyt semmoisia valokuvia jossa Etelä-Amerikassa lapset katsovat kuvia View-Masterilla ja heillä on lappisarjan kiekot. Siinä on ehkä maailman levinnein suomikuva. Kiekoissa on ihan tunnistettavia ihmisiä. - Lapin perhe on Maggan perhe Kittilästä, terveisiä vaan sinne, Vesa heittää.

Vesa Keskinen keräilee kuvakiekkojen lisäksi myös kameroita. Eräs kokoelman helmi on katselulaite vuodelta 1939. – Se aukeaa kuin simpukan kuori, ja toimii, Vesa toteaa. Laitteita on kertynyt mm. Ranskasta ja Australiasta. Vesalla on myös kamera, jolla voi itse ottaa kolmiulotteisia View-Master kuvia. Keräilyharrastus on laajentunut myös kuvaamiseen.

Hilkka Nevala / PRIIMA