Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
DNA-testit avuksi sukututkimukseen
 
Kategoriat:

Kuultuaan amerikkalaisista laboratorioista, joissa voi tutkituttaa DNA:nsa, kotiseutu -ja sukututkija Lauri Koskinen innostui heti mahdollisuudesta täydentää perinteistä sukututkimusta geeniteknologialla.

Geeniteknologia tarjoaa hyvin tarkkaa ja kaukaista tietoa yksilöiden ja kansakuntien juurista. Vuonna 2006 Koskinen perusti Suomi DNA-projektin, joka keräilee ja vertailee tietoja henkilöistä, joilla on suomalaiset juuret. Monet ovat löytäneet uusia, yllättäviäkin sukulaisia.

Kohtalokas shakkiottelu

Lauri Koskinen oli pelaamassa shakkia amerikkalaismiehen kanssa ja puheeksi tuli geeniteknologia. Kuullessaan mahdollisuudesta tutkituttaa DNA:nsa ilman sen suurempia ja kalliimpia kommervenkkejä Koskinen innostui ajatuksesta. Innokas sukututkija päätti hetkeksi siirtää kirkonkirjat sivummalle ja keskittyä uudempiin tekniikoihin.

copyright YLE/videokuvaa

Projekti tekee yhteistyötä amerikkalaisen Family Tree DNA-projektin kanssa. Sen kautta monet amerikansuomalaiset ovat etsineet ja löytäneet suomalaisia sukulaisiaan. Family Tree DNA tekee yhteistyötä myös National Geographicin kanssa, joka on uraauurtavalla tavalla kartoittanut ihmisen perimää.

Geenitutkimuksen ABC

Kirjaimellisesti; me kannamme menneisyyttä mukanamme. DNA-testien lahjomattomuus perustuu siihen, että jokainen mies kantaa Y-kromosominsa DNA:ssa oman isälinjansa historiaa, mm. tiedon siitä, mihin haploryhmiin eli klaaneihin hänen esi-isänsä ovat geneettisen Aatamin jälkeen kuuluneet. Naiset kantavat mitokondrioittensa DNA:ssa tietoa esi-äideistään.
DNA-testi otetaan esimerkiksi verestä tai syljestä.

Miten käytännössä?

copyright YLE/videokuvaa

Testin voi tilata internetistä. Kohta posti tuo pienen ruskean kuoren, jossa on tutkimustikkuja ja putkiloita, sekä palautuskuori. Tikulla kaavitaan posken sisäpinnalta näyte, joka laitetaan putkiloon ja lähetetään Houstoniin, Texasiin. Noin kolmen kuukauden kuluttua saadaan tulos.
Perustesti maksaa noin 75 euroa. Halvin testi antaa tiedon kaukaisesta alkuperästäsi eli siitä mitä reittiä esivanhempasi ovat afrikkalaisen alkukodin jälkeen Suomeen vaeltaneet. Tutkimusta voi lisämaksusta syventää nykyaikaa kohti.

Yllätyssukulaisia Italiasta

copyright YLE/videokuvaa

Suomi DNA-projekti on tuonut Koskiselle paitsi vilkkaan ja kansainvälisen sähköpostikirjeenvaihdon myös kiehtovia geneettisiä yllätyksiä. Hänen äitilinjansa haploryhmä on sen verran erikoinen, että lähimmät geneettiset sukulaiset löytyivät Suomen rajojen ulkopuolelta – Italiasta. Koskinen on ollut yhteydessä näihin neljään Napolin seudulla asuvaan DNA-sukulaiseen. Yhdessä on pohdittu, minkälainen on ollut 1700-luvulla Keski-Suomessa asuneen naisen esiäitien reitti Napolista Karstulaan, Ruotsilan maatilalle. Viikinkien ryöstösaalista?

Regina Rask / PRIIMA


Suomi DNA-projekti

Family Tree DNA-projekti