Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Lätkä ei katso ikää
 
Kategoriat:

Kaiken ikäiset miehet pelaavat Suomen kansallisurheilua jääkiekkoa. Alin veteraaniluokka ovat 35-vuotiaat, vanhimmat pelaajat Suomessa ovat 70-vuotiaita. Viehtymys jäällä liukuvaan kiekkoon ei kuole iän myötä!

Menneisyys juniorikiekossa

Keravalainen Veli Saarenheimo tienaa leipänsä Lihateollisuus Oy:n toimitusjohtajana, mutta vapaa-ajan täyttää vanha intohimo, jääkiekko. Hän pelaa useissakin seniorikokoonpanoissa, mutta pääasiassa Keravalla seurassa nimeltään Shakers Seniors. Saarenheimolla – niin kuin useilla muillakin seuratovereilla - on menneisyys juniorijääkiekon puolella. Saarenheimo pelasi Tampereen Ilveksessä 17-vuotiaaksi, sitten elämä vierotti hänet lempiharrastuksesta. Parikymmentä vuotta meni, ennen kuin hän palasi jäälle ja siellä hän sitten on tiiviisti pysynytkin.

Seniorijääkiekko elää ja voi hyvin

copyright YLE/videokuvaa

Kiireisen arkensa lisäksi 55-vuotias Veli Saarenheimo toimii Suomen Veteraanijääkiekkoilijat ry:n puheenjohtajana. FOHA:ssa, kuten yhdistystä kutsutaan, on satakunta seuraa, joissa 3500 jääkiekkoilijaa. 35 on alin veteraani-ikä. Suomessa vanhimmat sarjat pelataan tällä hetkellä kuusikymppisinä. 65- ja 70-vuotiaitakin pelaajia on, mutta sarjoja ei heillä vielä saada pyöritettyä.

Ulkomaisia turnauksia käydään ja menestystäkin on saavutettu. Kanadan MM-kisoista vuonna 2000 suomalaiset jääkiekkoilijat toivat hopeamitalin 45-vuotiaiden sarjassa.

- Kanadassa on totaalisesti eri kulttuuri kuin meillä, Saarenheimo sanoo. - Siellä vanhin tapaamani maalivahti oli 89-vuotias ja kenttäpelaaja 87-vuotias. Ei se liike niin kovin suurta ole, mutta ei se ole itsetarkoituskaan. Sitä paitsi kun semmoinen nuoruuden kohellus jää pois, niin joskus vanhemmilla ikäluokilla näkee käsittämättömän nättiä yhteispeliä kun oikein pistetään kiekko liikkumaan.

Miksei golfia?

copyright YLE/videokuvaa

- Tästä on monta vitsiä, Saarenheimo nauraa. - Yleisin kai on se, että niin kauan kuin vielä liikkuvaan palloon osuu niin mennään perässä.

Vaikka jääkiekko on raju laji, loukkaantumiset eivät Saarenheimoa juurikaan pelota. - Kyllä me aika hellästi siellä jäällä toisiamme kohtelemme. Veteraanijääkiekossahan on sellaiset säännöt, että ei saa lämätä eikä saa taklata. Ei tämä silti mitään shakkia ole - samansuuntaisesti saa kaveria töniä.

Veli Saarenheimo sanoo, että aikoo jatkaa jääkiekkoa niin kauan kuin jalat yhtään liikkuvat. - Olen koko ikäni urheillut enkä ymmärrä minkä ihmeen takia pitäisi lopettaa. Kremppoja kyllä on, mutta tuolla mennään silti, edelleen mieleltään nuorena. Ilveksen miehiä silloin, Ilveksen miehiä aina.

Regina Rask / PRIIMA