Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Kristian?
 
Kategoriat:

Bengt Huhdan (s.1949) muistavat pop-musiikin ystävät paremmin taiteilijanimellä ”Kristian”. Aikaa on vierähtänyt suosion huippuvuosista 1968 -1975, mutta edelleen on musiikki lähellä entisen popparin, nykyisen rehtorin sydäntä.

Syksyn Sävel

Aarno Raninen sävelsi kappaleen ”Näin on”, jolla Kristian voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Syksyn Sävel -kilpailun vuonna 1968. Siitä alkoi huima keikka- ja levytys-rumba, nuori mies ponnahti Dannyn ja Kirkan rinnalle tyttöjen suosikiksi. Tuon ajan markkinointikeinot saivat välillä koomisiakin piirteitä: milloin luettiin lehdestä Kristianin ”itsemurhayrityksestä”, milloin kuvattiin artistia riippumassa ristillä.

copyright YLE/videokuvaa

- Eihän sitä ajateltu sen kummemmin. Joku keksi idean ja sitten vaan tehtiin, oltiin villejä ja vapaita.

Uusille urille

Osin juuri kohujulkisuuteen kyllästyneenä Kristian vaihtoi maisemaa ja maata. Ruotsissa oli veljiä ja siskoja, joiden perään hänkin lähti. Ensin autotehtaalle ja muihin sekalaisiin töihin. – Se Kristian jäi lentokoneeseen Helsingistä Göteborgiin välille ja Bengt Huhta astui tilalle.
Myöhemmin alkoi vanha kiinnostus opettajan ammattia kohtaan nostaa päätään ja Bengt hankki alan koulutuksen Ruotsissa.

Kotimaa kutsui

copyright YLE/videokuvaa

Ruotsin vuosien jälkeen Bengt Huhta työskenteli Helsingissä opettajana, mutta mielessä oli haave paluusta kotiseuduille Kokkolaan. Kun sopiva paikka Öjan kyläkoulussa tuli auki, hän pääsi toteuttamaan haaveensa. 50 oppilaan ala-aste on Bengtin mukaan kuin perheyhteisö. Oppilaat ovat niin nuoria, etteivät he muista nykyisen rehtori Huhdan Kristian-menneisyyttä. - Tuskin vanhemmatkaan, ehkä isovanhemmat muistavat.

Onnellinen mies

copyright YLE/videokuvaa

Bengt Huhta sanoo olevansa onnellinen mies. Työ on mieluisaa, aikuiset lapset maailmalla ja vaimon kanssa hoidellaan kaunista omakotitaloa ja puutarhaa Kruunupyyssä. Bengt on edelleen aktiivinen myös musiikin saralla: nyt on menossa kantrilaulujen harjoittelu. Harrastebändikin on koossa ja keikoille lähdetään, jos sopivia pyyntöjä tulee. Kristianin elämää on mukava muistella vaikkapa leikekirjoja selaamalla ja vanhoja levytyksiä kuuntelemalla.

Marjo Lundvall / PRIIMA