Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Harrastajakirjoittaja Jorma Viiki
 
Kategoriat:

Ennen täyttyivät pöytälaatikot, nyt täyttyvät kirjoittajakurssit ja opistot. Kukaan ei tiedä, kuinka monta harrastajakirjoittajaa Suomessa on. Lempääläinen Jorma Viiki on yksi heistä.

Kirjailijan elämä

Jos hokema "pitää elää elämä, josta syntyy kirjailija" pitää paikkansa, Jorma Viiki on ilmiselvää kirjailija-ainesta. Säröinen nuoruus kasvatuslaitoksessa, elämä muusikkona niin Suomessa kuin ulkomaillakin sekä vuodet merillä ovat antaneet aineksia moneenkin kirjaan. Tekeillä onkin elämäkerrallinen kirja, jolle Viiki on antanut työnimeksi Säestäjä.

- Kirjoittaminen on ollut haaveena oikeastaan koko elämäni, mutta aina tuntui olevan jotain tärkeämpää tekemistä, Jorma Viiki sanoo. - Nyt kun soittaminen on opetustyötä lukuun ottamatta jäänyt, elämässä on tyhjä aukko, jonka kirjoittaminen täyttää.

Olemme kirjoittajakansa

copyright YLE/videokuvaa

Kukaan ei tiedä, kuinka monta harrastajakirjoittajaa Suomessa on. Määrän arvellaan liikkuvan jopa sadoissa tuhansissa. Kirjoittajakurssit ja opistot pullistelevat ihmisiä, joilla on sanottavaa. Jorma Viikikin on kahden vuoden ajan käynyt Orivedellä Elämäni kirjat -kurssia. Hän opiskelee kirjoittamista myös Lempäälä-opistossa. Omaelämäkerrallista käsikirjoitusta on kasassa 576 sivua.

- Siinä jää kohta Linnan trilogia toiseksi, nauraa Jorma. - En tosin tiedä, jääkö muussa kuin sivumäärässä. Joskus saatan kirjoittaa aamusta iltamyöhäiseen saakka. Heti aamusta pitää mennä herättämään vaimo että katso, minä sain jotain valmiiksi. Se on hyvin terapeuttista, saada jotain valmista aikaan. Muusikon työssä semmoista ei oikeastaan koskaan kokenut.

Haaveissa julkaisu

copyright YLE/videokuvaa

Vaikka karsinta kirjailijan ammattiin on kova, Jorma Viiki aikoo kuitenkin yrittää. Suunnitelmissa on lähettää käsikirjoitus jollekin kustantajalle. - En minä nyt niin kamalasti pety, vaikkei sitä julkaistaisikaan, hän sanoo. Kun minä vain saan kirjan kirjoitettua, se on oikeastaan jo tehtävänsä tehnyt.

Regina Rask / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu harrastajakirjoittamisesta