Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu Itämeren suojelusta
 
Kategoriat:

Anna Kotsalo-Mustonen on ryhtynyt toimiin Itämeren pelastamiseksi. Hän jäi vuodeksi pois töistä ja toimii varainhankkijana Puhdas Itämeri –hankkeessa.

Puhdas Itämeri –hanke

Anna Kotsalo-Mustonen on toiminut konsulttina, markkinointitehtävissä, tutkijana. Sitten hänelle taas tuli vaihe, että pitää tehdä jotain uutta. Kerran saaressa Helsingin edustalla ollessaan hänelle tuli mieleen, että haluaa tehdä jotain, jolla varmistaa, että Itämeri säilyy. Hän mietti, mitä voisi asialle tehdä, kävi läpi tarkkaan erilaiset hankkeet, ja mietti mitä omalla kokemuksellaan ja taustallaan voisi tehdä. Hän tapasi Ilkka Herlinin, joka kertoi John Nurmisen säätiön projektista. Se tuntui heti liike-elämän taustan omaavalle ihmiselle sopivalta projektilta. Siinä puututaan yhteen konkreettiseen asiaan, Pietarin jätevesiin. Kotsalo-Mustonen lähti hankkeeseen keräämään rahaa yrityksiltä. Ongelma koetaan yhteiseksi, siksi yritykset ovat lähteneet mukaan suhteellisen helposti.

Jokainen voi tehdä jotain

Itämeren pelastamisessa tarvitaan tutkijoita ja myös ihmisiä, jotka keräävät rahaa. Mutta pelkkä rahakaan ei vielä riitä, vaan siinä tarvitaan myös projektiosaamista, mitä tahansa osaamista mitä tarvitaan projekteissa ja liike-elämässä yleensäkin. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että omat toimet voivat jollain tavalla haitata Itämerta. Myös kulutuspäätöksemme ovat ratkaisevia. Anna Kotsalo-Mustonen kehottaa katsomaan WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton sivuja, niiltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja oppaita.

Jokainen omaa myös jotain erityistä osaamista, jota voi välillisesti käyttää Itämeren hyväksi. Jos on vaikkapa atk-nörtti, niin voi toimia tukihenkilönä jollekin järjestölle, joka tekee Itämeri hyväksi työtä.

Anna Kotsalo-Mustonen on hankkinut 2,8 miljoonaa euroa Itämeren suojeluun.


PRIIMAn juttu "Jari Sillanpää - tuulten kesyttäjä

PRIIMAn juttu "Ylipainoinen Itämeri"

Puhdas Itämeri -hanke

Itämeriportaali

Suomen luonnonsuojeluliitto

WWF Suomi