Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Jari Sillanpää - tuulten kesyttäjä
 
Kategoriat:

Laulaja Jari Sillanpää aikoo päästä kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista. Hän suunnittelee kotiinsa Vihtiin mm. tuulivoimalaa, joka tuottaisi sähköä noin 300m2 suuruisen lämpimän tilan tarpeisiin.

Samoin Jari on päättänyt asennuttaa maalämpöpumpun korvaamaan öljyllä tuotettua lämpöä.

Herätys

Sillanpää havahtui ympäristöongelmiin nähtyään Al Goren palkitun dokumentin ”Epämiellyttävä totuus”. – Ensin olin lumoutunut siitä ohjelmasta, mutta sitten vähän pelästynytkin, Jari toteaa. Hän jatkaa, että kai sitä ihminen tarvitsee järkyttäviä ennustuksia tulevaisuudesta, että huomaa asioita. Laulaja kuuli myös internetissä olevasta testistä, joka selvittää vastaajan ekologisuuden. – Lopputulos oli aika surkea ja siitä lähdin sitten miettimään, että mitä mää voisin tehdä, Sillanpää myöntää.

Omat valinnat vaikuttavat

copyright YLE/videokuvaa

Jari Sillanpää on sitä mieltä, että yksittäinen kansalainenkin voi vaikuttaa ympäristöönsä omilla valinnoillaan. Tosin hän itse ei oikein jaksa lajitella roskia, se kun on niin työlästä, sanoo Jari. Omaatuntoa kuitenkin kolkuttelee ja Jari aikookin vaihtaa autonsa puhtaimpaan, ns. blue-tech – tekniikalla varustettuun ajopeliin, joka kymmeniä tuhansia ajavan laulajan mukaan on jopa puhtaampi kuin hybridiautot. Muutakin pientä voi ihminen tehdä, esimerkiksi ostaa luomutuotteita. Lisäksi sähkönsäästäminen on Jarin mielestä tärkeää. Niinpä hän aikoo rakennuttaa oman tuulivoimalan pihalleen.

Ensin tutkitaan

Sähköntuottajaksi halajava Jari hankki pienen sääaseman, jonka avulla hän aikoo seurata puolen vuoden ajan tuulia. Mikäli tuulet ovat suotuisat, kannattaa voimalahankkeeseen satsata. Ensin mittari pitää kuitenkin asentaa paikalleen. – Joten aion nyt ostaa jonkun alumiiniputken, kiivetä tuonne puuhun. Sidon sen kiinni puuhun ja sitten se pyörii siellä.

copyright YLE/videokuvaa

Puitten latvojen yläpuolelle

Tuulivoimala pitää laittaa vähintään 75 m:n päähän rakennuksesta ja vähintään kuusi metriä puiden latvojen yläpuolelle, niin sitten ei pitäisi syntyä häiritsevää turbulenssiakaan. Ne ovat hyvät olosuhteet voimalalle, todistaa Sillanpää. Hän aikoo pystyttää voimalansa tontin korkeimmalle kohdalle, jossa mahdollisesti 18 tai 30 metriä korkea mylly pyörii ehkä seuraavat 20 vuotta. – Näillä nykyisillä sähkönhinnoilla se maksaa itsensä
takaisin 8,17 vuodessa, vakuuttaa Sillanpää. Ja jatkaa: - Kyllähän se on houkuttelevaa, myös taloudellisessa mielessä, että olisi 12 vuotta ilmaista sähköä.

Esa Viherä / PRIIMA


PRIIMAn studiokeskustelu Itämeren suojelusta

PRIIMAn juttu "Ylipainoinen Itämeri"

Itämeriportaali

Puhdas Itämeri -hanke

Kuuntele YLEn Elävästä arkistosta Jarin haastattelu "Miten minusta tuli minä, Jari Sillanpää"