Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
DJ Nite 40 vuotta lavalla
 
Kategoriat:

Suomalaisen diskokulttuurin uranuurtaja, kuopiolainen DJ Nite alias Kari Niiranen juhlii vuonna 2008 pitkää ja yhtäjaksoista uraansa, joka on kestänyt neljän vuosikymmenen ajan.

Samaan aikaan myös koko kansallinen diskokulttuuri täyttää Suomessa 40 vuotta. Halu esiintyä ja intohimoinen pyrkimys omaan ja omaleimaisen show’n kehittämiseen ajoivat nuorta kuopiolaista etsimään vaikutteita brittiläisistä esikuvista. Niinpä Kuopion seudulla työväen- ja seurantaloilla sekä kouluilla nähtiinkin uusia eurooppalaisia virtauksia, joita Englannissa säännöllisesti vieraillut DJ Nite ohjelmistoonsa liitti. Nite oli muuten yksi ensimmäisiä legendaarisen peilipallon käyttäjiä. Hän osti sellaisen Lontoosta, kun Suomessa ei laitetta vielä ollut saatavana.

Niten hatut

Nite käytti pop- ja rock-maailman eturivin trendien asusteita, joista suurin osa oli tuotu Englannista. Erityisesti erikoiset hatut olivat ja on Niten tavaramerkki. Nite liitti ohjelmiinsa myös elävän kuvan, jota voisi kutsua musiikkivideon esiasteeksi. - Levy-yhtiöiltä sai siihen aikaan mustavalkoista filmimateriaalia, joissa bändit soittivat hittejään. Kuva vain isolle valkokankaalle ja niihin sitten liitimme vinyyliltä äänen käsivaralta, muistelee Nite noita aikoja.

copyright YLE/videokuvaa

Dannyn ja Hurriganesien mukana

Nite oli jo tovin aikaa keikkaillut DJ:nä kun eräs keikka sattui Kuopion Ilves-kasinolle samaan aikaan Dannyn kanssa. Iso-D äkkäsi nopeasti energisen, omaperäisen ja yleisöään kunnioittavan kuopiolais-DJ:n käyttöarvon ja niinpä Nite sai pestin seuraavan kesän 1974 Danny-show kiertueelle. - Se oli läpimurtokesä, muistelee Nite ja lisää oppineensa Dannylta todella paljon show-elämän realiteetteja.

Niten nousukiito jatkui kun hänet kiinnitettiin mukaan lähes ikonin asemaan nousseen Hurriganesin kiertueelle. Yhteistyötä kesti kolmen vuoden ajan. - Remun oivallus oli sekin, että pääsin soittamaan omia juttujani päälavalle, kertoo Nite. 70-luvun lopun tapaus tämäkin. Nite sai kuulla Hurriganesien kuuluisan Cadillacin olevan myynnissä eikä kelpaavan oikein kenellekään. Nite teki Helsingissä autosta kaupat ja niinpä se on Niten hallussa edelleenkin ja varmassa tallessa. Tuoreeseen Ganes-elokuvaan autoa ei saatu keskeneräisen restauroinnin takia.

copyright YLE/videokuvaa

Ei vielä tiskijukkien vanhainkotiin

1980-luvulla Nite järjesti mammuttitapahtumia, kuten hän niitä itse kutsuu. No toisaalta, kukapa kuvittelisi nykypäivän yksittäisen DJ:n täyttävän jäähallin puolilleen yleisöä? DJ Nite täytti. Hänen suosionsa erityisesti Itä-Suomessa ja Kuopion seudulla oli jotain käsin kosketeltavaa. 70- ja 80-luvun nuorille DJ Nite on edelleen se nuoruuden muistojen herättäjä, oman kaapunnin tai maakunnan poika. 90-luvun lama, cd-tekniikka ja isojen massatapahtumien loppuminen mullistivat monessa suhteessa DJ-kulttuurin. - Mentiin pienempiin yksiköihin, ravintoloihin, klubeille ja niin edelleen. Cd- ja uusi valotekniikka taas mahdollistivat sen, että laitteita ei tarvinnut viedä mukana, koska ne olivat jo varsinkin ravintoloissa valmiina, kertoo Nite.

2000-luvulla vinyyli on tehnyt comebackia, samoin 70-luvun diskot K40- ja K50-iltoihin. Niissä 59-vuotias Nite on edelleen suosittu soittaja. Ja mikäs miehen on soitellessa: 70-luku on tiukasti hanskassa ja miehen vinyylilevyvarastossa on runsaat 10 000 levyä. Cd:t tulevat niiden lisäksi. - Jos tässä muutaman vuoden vielä jaksaisi keikkailla, sitten vois siirtyä tiskijukkien vanhainkotiin, nauraa Nite, joka vetää edelleen reilusti yli sata keikkaa vuodessa.

Kari Salmela / PRIIMA