Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kuorsaushoidon uudet tuulet
 
Kategoriat:

Ääniongelmia makuuhuoneessa? Huonoja yöunia ja hengityskatkoksia? Kuorsaaminen on kiusallinen vaiva, mutta onneksi siihen on tarjolla myös erilaisia hoitomenetelmiä.

Vielä 10 vuotta sitten Ilpo Jokinen heräsi aamuisin väsyneenä, ja vaimo kertoi öisin joutuvansa tönimään miestään hereillä, jotta tämän henki kulkisi paremmin. Jokisella diagnosoitiin uniapnea. Uniapnealla tarkoitetaan unihäiriösairautta, jossa hengitys keskeytyy hetkellisesti unen aikana useita kertoja yössä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori Jukka Ylikosken mukaan kuorsaus voi olla uniapnean oire. Uniapnea puolestaan voi altistaa sydäninfarktille tai aivohalvaukselle. Jokiselle uniapnean hoidoksi määrättiin CPAP-ylipainehengityslaite. Laitetta käytetään joka yö, ja sen voi ottaa myös matkalle mukaan. "Erittäin hyvä laite, enkä lähde nykyään mihinkään ilman sitä!" Jokinen ylistää.


copyright YLE/videokuvaa

Myös itse kuorsauksen aiheuttama katkonainen uni altistaa päiväväsymykselle ja sitä kautta alentaa toimintakykyä. Kuorsauksen kotihoidoksi Ylikoski suosittelee ensikädessä laihduttamista ja kyljellään nukkumista. Vaikeammissa tapauksissa kysymykseen voi tulla ylipainehengityslaite tai perinteinen leikkaushoito. Nykyään on saatu hyviä tuloksia myös radiotaajuusablaatiolla, jossa aiheutetaan nieluun kuumalla neulalla haavauma. Haavauman arpi jäykistää nielun kudosta ja vähentää siten kuorsaamista.

Helsinki Ear Institute on mm. kuorsauksen ja uniapnean hoitoon erikoistunut lääkärikeskus. Kuorsaushoidon uusimpia tuulia edustavat Ylikoskenkin Jokiselle suosittelemat purentakiskot, jotka voivat helpottaa kuorsaajien unta. Kiskot auttavat pitämään alaleukaa ja kieltä hyvässä asennossa ja pitävät siten hengitystiet avarana nukkuessakin. Suomessa purentakiskoja on käytetty toistaiseksi vähän, mutta esimerkiksi Ruotsissa ne ovat jo hyvin suosittuja.

Tulevaisuuden kuorsaushoidoista Ylikoskella on yksi mielenkiintoinen tutkimustulos kerrottavana: "Australialainen didgeridoo-soitin voi auttaa kuorsaajia. Tämän puhallisoittimen soitto edellyttää juuri niiden nielun lihasten käyttöä, jotka kuorsaajilla ovat veltostuneet. Tästä on ihan selvää tutkimustulosta."

Ilpo Jokinen poistuu Jukka Ylikosken vastaanotolta ilman purentakiskoja. Vanhana muusikkona hän lupaa kuitenkin harkita didgeridoon hankintaa...


Priima/Kirsi Markkanen