Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Äijät joogaavat
 
Kategoriat:

Sanotaan, että mitä vähemmän väsää, sitä enemmän klesaa. Suomeksi sanottuna: mitä enemmän makoilee sohvalla, sitä enemmän erilaisia kremppoja alkaa vanhemmiten tulla.
Kaikki eivät kuitenkaan pidä urheilemisesta.

Mutta miten sitten hoitaa kuntoansa, jos ei pururata kiinnosta? Ehkä vastaus voisi löytyä joogasta.


VENYTTÄMÄLLÄ LÖYSÄTÄÄN PINNAA

Suomeen äijäjoogan kehittäneen helsinkiläisen Veikko Tarvaisen lihasten rauhallinen venyttely löysää kireätä pinnaa. Kynnys jogaan lähtemisestä on ollut suomalaismiehille vain kovin korkealla. Perinteisesti joogassa ovat käyneet pääasiassa vain naiset. "Kyllä sen kaltaista ennakkoluuloa on edelleen, koska tilanne oli niin pitkään se, että vain naiset kävivät", Tarvainen kertoo. Lähiaikoina on kuitenkin tapahtunut valtava muutos, ja äijäjoogasta on tullut suositumpaa ja suositumpaa.

Nyt suurimmat ennakkoluulot liittyvät Tarvaisen mukaan siihen, mitä joogassa tehdään. Hän sanoo, että monet pelkäävät olevansa liian lihavia tai jäykkiä. "Niihin kyselyihin vastaan yleensä, että tervetuloa mukaan, olet juuri oikean tyyppinen." Tarvainen kertoo olevansa ylpeä siitä, kun eräs äijäjoogi tuli sanomaan, että tässä joogassa kunnioitetaan ihmisen yksilöllisyyttä. Periaate on, että jokainen tekee vain sen, minkä itseään pakottamatta pystyy.


copyright YLE/videokuvaa


ELÄMÄÄN JOOGAN RYTMISSÄ

Helsinkiläinen Olavi Nordman löysi äijäjoogan pari vuotta sitten poikansa kehotuksesta. Alkuun hänkin mietti, olisiko hänellä itsellään joitakin ennakkoluuloja joogaan tai siihen liitettyyn mystiikkaan tai esimerkiksi edellä mainittuun ns. naismaisuuteen liittyen. ”Päätin, että ei ole ja kävin kokeilemassa”, Nordman muistelee. Ensimmäinen kerta riitti, ja mies oli koukussa. Joogasta kotiin seurasi äärimmäisen rentoutunut ja rauhallinen olo. ”En laittanut edes televisiota päälle. Istuin vain ja nautin hyvästä olosta”, hän pohtii muutaman vuoden takaisia tuntemuksiaan.

Nordman myöntää kyllä, että alkuun hänkin katsoi, missä seurassa kertoi harrastavansa joogaa, mutta sittemmin hän ei harrastustaan ole enää hävennyt. ”Ei tämä olekaan mikään akkojen juttu, joogassa käy hyviä tyyppejä. Joogassa miehistä tulee äijiä”, mies hehkuttaa.

Lisäksi Nordman sanoo löytäneensä joogasta uuden rytmin elämäänsä: ”Olen aina elänyt kiireistä liike-elämän rytmiä, missä pitkälti muut ovat sanelleet vauhdin, mutta nyt voin hallita vauhtia itse. Vaikka se kiire ja vastuuntunto on siellä syvällä, niin nyt voin ainakin itse päättää oman aikatauluni."


Esa Viherä/Priima

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisää äijäjoogasta löytyy osoitteesta:
www.aijajooga.fi