Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Auringon säteet herättävät skootteristit
 
Kategoriat:

Helsingin Kalliossa pärisee Vespa ja pari Lambrettaa. Skootterereita yhtä kaikki. Suomen Skoottericlubin innokkaat skootteristit Matti, Risto ja Esa, valmistautuvat perinteiselle kevätreissulleen. Kohteena on Tampereen kupeessa sijaitseva Vesilahti.

”Tämä on perinne, joskus on lunta maassa, mutta nythän on aivan mahtava keli”, Skoottericlubin puheenjohtaja Matti Kangaspuro sanoo. Aurinkoko saa skootteristin hermostuneeksi ja malttamattomaksi? ”Kyllä, kyllä ne on ne auringonsäteet. Kun näkee kuivan asfaltin, niin sitä ajattelee, että hitsi, täällähän on ihan skootterikeli”, miesten lähtöä katsomaan tullut skootteristi Aino Mäkinen vahvistaa.

AJATUS ON AINA TIEN PÄÄLLÄ

Matti Kangaspuro kertoo, että kun hän laittaa skootterin syksyllä talviteloille, jo viikon päästä hän alkaa miettiä, mihin ensi kesänä lähdetään. Talven aikana tulevaan kauteen valmistaudutaan huoltamalla pyöriä ja suunnittelemalla retkiä. ”Mun valmistautumiseni alkoi täydellisellä moottoriremontilla”, sanoo Kangaspuro. Kangaspuron mukaan vanhoja skoottereita harrastavien täytyy pystyä myös itse korjaamaan nämä Italian ampiaisensa.

copyright YLE/videokuvaa

Aino Mäkinen edustaa toisenlaista harrastajaa. Hän ajaa tuliterällä Vespalla ja sanoo, ettei ole oikein ropaajaihmisiä. ”Mä haluan vaan ajaa”, hän nauraa. "Skoottereita on niin monenlaisia. Kuka tykkää mistäkin tyylisuunnasta - onko se tällainen entisöity käyttöpeli vai viimeisen päälle puunattu museoajoneuvo. Vai onko se 650 cm3:n nojatuolimatka-skootteri?" Matti Kangaspuro heittää. Nämä ovat aina mukavia puheenaiheita skootteristeille.


ASENNETTA, FILOSOFIAA VAI NUORUUDEN ETSINTÄÄ?

Valitessaan kulkupelikseen skootterin, ihminen osoittaa asennetta. ”Ei semmonen ihminen, joka ei osaa nauraa myös itselleen, aja skootterilla”, Mäkinen kuittaa. Kangaspuro myötäilee ja sanoo, että skootterilla ajaminen kertoo kypsästä, henkisesti vahvasta ja tyylitajuisesta ihmisestä.

Kun skootterilla pysähtyy esimerkiksi liikennevaloihin, niin aina saa viereen pysähtyneestä autosta hymyn ja usein nousee myös peukalo kannustamisen ja hyväksynnän merkiksi.

Reissussa tulevat ihmiset myös juttelemaan ja kertoimaan omista nuoruuden skootterikokemuksistaan. "Myös motoristit. Tosi motoristi ja tosi skootteristi ovatkin kuin samaa porukkaa", Matti Kangaspuro kumoaa vanhan myytin motoristien ja skootteristien välisestä rajasta.copyright YLE/videokuvaa


Kangaspuro rikkoi skootterinsa Norjan Ålesundissa. Avun hän sai ystävälliseltä motoristilta, joka vei skootterin ja miehen omalle tallilleen: "Pyörä tuli kuntoon ja saimme vielä yösijankin tämän mukavan Harley-Davidson-kerhon vaatekaapin kokoiselta puheenjohtajalta."


Priima/Esa Viherä