Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muusikkokollegat isä ja tytär
 
Kategoriat:

Jippu ja Jorma Elorinne ovat paitsi tytär ja isä, myös kollegat. Jorma laulaa ja opettaa oopperaa, Jippu tekee lauluja joiden sanat riipaisevat kuulijoiden, ja erityisesti isän sydäntä.

- Kun Meri-Tuuli laulaa "Ota minut piiloon kaikelta pahalta", se on minulle isänä järkyttävä kokemus. Ajattelen, että kuinkahan paljon minä olen pystynyt tätä tyttöä suojaamaan silloin, kun hän olisi tarvinnut, pohtii oopperalaulaja, laulunopettaja Jorma Elorinne.

Meri-Tuuli, joka yleisemmin tunnetaan lempinimellään Jippu, ei löydä isästään syytä sanoituksiensa kipukohtiin. Pelkkä ihmisenä oleminen on tarpeeksi kivuliasta. - Isä on varmasti ihan muista syistä syyllistetty mies.

Irtioton kautta läheisiksi

Isän mietteet johtuvat Jipun murrosiän kapinavuosista. Jipun vanhemmat erosivat hänen ollessaan vielä pieni, ja teini-ikäisenä läheinen yhteys isään katosi pitkäksi aikaa. Isän ja tyttären suhde syntyi uudelleen aikuisempana ja tasavertaisempana.

copyright YLE/videokuvaa

- Vaikka meillä on runollinen ja sielullinen yhteys, niin mun murheeni ovat mun omia. On tervettä, että mulla on oma elämä, Jippu toteaa. - Enkä minä ole tyttäreni terapeutti, jatkaa isä samaa ajatusta. - Jos sotkeutuu liikaa toisen elämään, voi puhua lähiriippuvuuden helvetistä. Tulee niin hyvät välit, että siitä tulee ongelma.

Taitelijakollegat Jippu ja Jorma

copyright YLE/videokuvaa

Jippu on laulaja-lauluntekijä, jonka ensimmäinen levy on Emma-palkintoehdokkaana vuoden debyyttialbumiksi. Isä Jorma taas on laulanut oopperaa vuosikymmenet ja opettaa laulua Sibelius-Akatemiassa. Vaikka tyylit poikkeavat toisistaan, tytär ja isä kokevat laulavansa samoista asioista, kieli vain on toinen.

Taitelijoina Jippu ja Jorma arvostavat toisiaan. Isä ihailee Jipun kykyä heittyä ja antautua laulujen tekemiseen ja esittämiseen, Jippu ymmärtää isänsä taidot opettajana ja harvinaisen kauniin äänen.
Pelkkää ihailua ei toiselle kuitenkaan jaeta. – Isällä ei ole koskaan ollut tarpeeksi uskoa itseensä. Mulla taas on hirveä draivi menestyä, toteaa Jippu vakavana.

Rakas isä, rakas tytär

copyright YLE/videokuvaa

Nykyisin Jippu ja Jorma tapaavat lähes joka viikko. Toisen tunnelmat vaistotaan nopeasti, ja yhdessäolo voi olla mitä vain lepäilystä kiihkeisiin filosofisiin keskusteluihin. Isän ja tyttären suhde on selvästi rakastava. - Isä on voimakas, lämmin, rikkinäinen ja taistelutahtoinen, just sellanen isä, joka on tarkoitettu olemaan mun isä, sanoo Jippu. - Hän on hieno tyttö, olen kiitollinen että mulla on semmonen lapsi, jatkaa Jorma.

Ohjelmassa kuullut Jipun laulut ovat hänen uutta, julkaisematonta materiaaliaan.


Tiina Klemettilä / PRIIMA