Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu – Osmo Soininvaara: Vähemmän töitä, enemmän vapaa-aikaa
 
Kategoriat:

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaaralta ilmestyi keskiviikkona 31.1.2007 teos ”Vauraus ja aika – enemmän aikaa ja vähemmän roinaa”. Studiossamme Soininvaara on keskustelemassa aiheesta.

Työ ja vapaa-aika

Osmo Soininvaara sanoo, että nyt olisi aika vapauttaa itsemme vankilasta, ja toteuttaa ”vähemmän töitä ja enemmän vapaa-aikaa”. Kun insinöörit keksivät koko ajan tehokkaampia tapoja tehdä töitä, niin nyt voisikin ottaa tämän tuottavuuden nousun vapaa-aikana eikä rahana, lisääntyvänä roinana. Talous on noussut 9 % viimeisen kolmen vuoden aikana, ja se vastaa sitä, että aivan yhtä hyvin olisimme voineet lisätä vuosilomaa yhdellä kuukaudella. Soininvaara puhuu karahvityöajasta. Ei voi olla mitenkään tarkoituksenmukaista, että jokaisen pitää jakaa yhtä paljon työaikaa ja rahaa keskenään. Kun joku arvostaa enemmän vapaa-aikaa, niin hän voisi myydä työtään vähemmän ja tyytyä pienempään elintasoon. Se taas, joka tykkää työstään ja tykkää rahasta, niin hän voisi tehdä enemmän töitä.

Teknologia

Soininvaaran mukaan työmarkkinat toimivat äärimmäisen huonosti, kun nykyisin toiset tekevät pätkätöitä ja toiset ylipitkiä työpäiviä. Parempi olisi, että kukin voisi valita sen pituisen työpäivän kuin haluaa ja myös sen mukaiset tulot. Teknologian myötä asiat voisivat olla paremminkin. Koneet tekevät työn puolestamme, ja silti me emme osaa ottaa rennommin. Kun työn tuottavuutemme on sadassa vuodessa neljätoistakertaistunut, niin emmekö voisi tyytyä vain seitsemänkertaiseen elintasoon ja tehdä vain puolet nykyisestä työpäivästämme, kysyy Soininvaara.

Hyvä elämä

copyright YLE/videokuvaa

Soininvaaran mukaan olemme ilmeisesti nyt yhtä onnellisia kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Mutta asiat voisivat olla paljon paremminkin, jos osaisimme käyttää loistavat teknologiset mahdollisuutemme rennommin. Tällöin meillä olisi enemmän aikaa itsellemme, toisillemme, hyville harrastuksille.

Siis vähemmän töitä, enemmän luppoa. Kuinka Soininvaara itse on osannut ajankäyttöään säädellä? – Joskus aika huonosti. En tarkoita sitä, että olisi itsetarkoitus vain loikoilla ja olla tekemättä mitään, vaan hyvä elämä on sellaista, jossa on jotain innostavaa tekemistä. Jos työ on tylsää, niin sen ei pitäisi silloin täyttää koko elämää, vastaa Soininvaara.

Kansanedustajan pestin päättymisen jälkeen Soininvaara toivoo voivansa keskittyä sellaisiin asioihin, joissa hän on hyvä ja joista hän on innostunut. Vaikkakin kansanedustajana hän pääsisi helpommalla kuin freelancerina.