Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu – Minkä ikäisenä eläkkeelle?
 
Kategoriat:

Kannattaako jäädä eläkkeelle 58-vuotiaana vai 68-vuotiaana? Enemmän rahaa vai vapaa-aikaa? Tätä joutuu moni pohtimaan. Kanssamme studiossa asiaa pohtimassa Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas.

Yksilöllinen päätös

Harri Sailaksen mukaan ne tilanteet, milloin henkilö jää eläkkeelle, ovat hyvinkin yksilöllisiä. Jos haluaa jo 58-vuotiaana eläkkeelle, niin silloin tingitään tuloista ja ostetaan vapaa-aikaa. Jos taas pysytään työelämässä 68-vuotiaaksi, niin silloin Suomen kansantalouden rattaat pyörivät ja meillä on myös hyvä työllisyysaste, mikä on kaiken hyvän edellytys. Tätä koetetaan kannustaa juuri siten, että superkarttumaa on lisätty. Superkarttuma merkitsee sitä, että kun on töissä yli 63 vuoden, niin ansaitsee merkittävästi enemmän eläkettä. Itse voi ratkaista sen, jääkö eläkkeelle 63-vuotiaana vai 68-vuotiaana. Elinikä kasvaa koko ajan ja talousmiehen näkökulmasta olisi kohtuullista, jos se jakaantuisi työaikakomponenttiin ja vapaa-aikakomponentiin, ei pelkästään vapaa-aikaan.

Osa-aikaeläke

Harri Sailas on väittänyt, että meillä on liian helppoa päästä osa-aikaeläkkeelle. Mitä hän tällä tarkoittaa? Sailas sanoo, että pitäisi miettiä sitä, onko osa-aikaeläke väylä päästä eläkkeelle vai väylä pysyä kauemmin työelämässä. Alkuperäinen tarkoitus kuitenkin oli se, että se olisi nimenomaan väylä olla pidempään töissä. Toimiiko se näin, siitä on aikalailla kirjavaa tutkimustulosta.

copyright YLE/videokuvaa

Jos aloittaa eläköitymisen jäämällä osa-aikaeläkkeelle, niin se ei Sailaksen mukaan johda pidempään työelämässä viihtymiseen. Pitääkin kysyä sitä, mikä olisi tilanne ilman osa-aikaeläkettä. Silloinhan olisi Sailaksen mukaan kaksi vaihtoehtoa: joko jatkaa kokoaikaisena tai hakeutua työkyvyttömyyseläkkeelle, jos kysymys on jaksamisesta. Ja tämä jälkimmäinen on tietysti hyvin huono vaihtoehto. Silloin osa-aikaeläke olkoon paikallaan.

Raha ei ratkaisevin

Hyvä eläke, muhkeat tulot ei kuitenkaan takaa laadukasta elämää eikä lykkää kuolemaa kauemmas. Onkohan tämä näkökulma unohtunut eläkekeskustelussa?
- Ei välttämättä, koska onhan ainutlaatuista, että 63 vuoden iässä voi yhden kuukauden varoitusajalla päättää itse kuinka toimii, kertoo Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas. Se tekeekö töitä, riippuu siitä, onko töitä, onko työkykyä, onko työhalua. Haluahan näillä rahallisilla kannusteilla pyritään parantamaan. Sailaksen mukaan järjestelmän luoneet ovat hyvin tietoisia siitä, ettei raha ole tässä ratkaisevin kriteeri. Ratkaisevaa on työpaikalla viihtyminen, hyvä esimies, työilmapiiri. Näistä riippuu jatkuuko suomalaisten työurat niin kuin niiden talousmiehen näkökulmasta tulisi jatkua.

Vapaavuodet työelämästä silloin tällöin saavat Sailakselta vilpittömän kannatuksen. Kaikki järjestelyt, jotka saavat suomalaiset tekemään pidempiä työuria, ovat hyviä. Se taas on hyvä Suomelle ja Suomen kansalle.
Eli huilaamaan välillä.

PRIIMAn juttu eläkkeistä