Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Senioreiden suunnistus nykytaiteeseen
 
Kategoriat:

Taidemuseot tarjoavat opastusta muun muassa koululaisryhmille, mutta iäkkäämmät katsojat on jätetty melko yksin tulkintojensa kanssa. Porin taidemuseossa on kuitenkin jo kymmenen vuoden ajan kurssitettu vanhempaakin väkeä.

- Kurssi järjestetään vanhemmalle väelle, koska museoon on helpompi tulla joukossa. Ryhmässä tuntee olonsa turvalliseksi ja tutummaksi, kertoo Porin taidemuseon johtaja Esko Nummelin. Porin taidemuseo onkin yksi harvoista – ellei ainoa taidemuseo, joka järjestää vakituisesti opastuksia senioreille. Opastuksia järjestetään kerran jokaista näyttelyä kohden. Tavoitteena on seniorien elämänkokemusta hyödyntäen tuottaa valmiuksia suunnistaa nykypäivän visuaalisen kulttuurin seassa. Kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

copyright YLE/videokuvaa

Jokainen tulkinta yhtä oikea

Tällä kerralla vuorossa oli videotaide. Esillä oli muun muassa Eva Kochin videoteos Approach ja räppäri Signmarkin musiikkivideo.

Museonjohtaja uskoo, että vanhempikin väki on sinut uudehkon taidemuodon, videotaiteen parissa.
- Jokainen taideteos tulee tulkituksi ihmisen omiin taustoihin pohjaten, mutta totta kai vanhempi polvi on ehkä tottunut perinteisempiin muotoihin. Videotaidetta on kuitenkin ollut 60-luvulta lähtien, eli se on jo vanha taidemuoto. Ei siis ole kyse tekniikasta, vaan ihmisten välisestä viestinnästä ja eri välineiden antamista mahdollisuuksista, Esko Nummelin sanoo.

copyright YLE/videokuvaa

Videotaiteeseen, aivan kuin ei muuhunkaan taiteeseen ole valmista katsantokaavaa. Esko Nummelin korostaa, että jokainen katsoo teoksia omin silmin. Olennaista on, että ei ole olemassa yhtä valmista tai oikeaa tulkintaa.

Jaksamista arkeen

Opastuskierroksen kävijöiden kommentit videotaiteesta vaihtelivat paljon. Toisaalta videotaidetta oli vaikea ”sulattaa”, kun oli tottunut erilaiseen, toisaalta taas uudet tekniikat toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi.

Järjestetty ja opastettu kierros sai kaikilta kävijöiltä kehuja.
- Nämä ovat hienoja yhteisiä hetkiä. Taide on halpaa, se antaa uskoa elämään ja jaksamista arkeen, kiteyttää Raija Malmi, eräs aktiivikävijöistä.

Milla Laakso / PRIIMA