Pave Maijanen: Kaikessa rauhassa

Pave Maijanen: Kaikessa rauhassa

Levyarviot - Ti 7.12.2010, klo 10.40 - Toimittaja: Kalevi Pollari

Pave Maijanen: Kaikessa rauhassaPave Maijanen: Kaikessa rauhassa

303
tykkää tästä

On yllättävää havaita.että Pave Maijasen edellisestä levystä on kulunut 10 vuotta. Mustaa Valkoisella syntyi 2000 heti Mestarit Areenalla -kiertueen perään. Sittemmin Pavella ei ole ollut kiirettä mihinkään. Musiikin monityöläinen kun on, Maijaselle on riittänyt sopivasti kysyntää studiossa ja keikoilla, viimeksi Heikki Silvennoisen kanssa yhteisellä bändillä kierrellen.

Tänä syksynä Maijanen täytti 60, ja näistä vuosista hän ollut musiikissa mukana enemmän kuin 40. Kaikessa Rauhassa  –albumin julkaisukeikalla mies ilmaisi, että uusi liikkeellelähtö lauluntekoon vaati hiukan ulkopuolistakin työntöä. Maijanen on perfektionistin maineessa, ja sanojen hakeminen tuntui ensin työläältä. Soitto Hectorilta puhdisti pöytää.

Levyn avaus onkin oitis oman pesän railakasta tuuletusta. Olen rikkinäinen villasukka / kolhiintunut autonrämä, jota ei saa käyntiin työntämällä / ei millään. Olen lässahtänyt pannukakku, pohjaanpalanut munakas / lahonnut verannanlankku, joka ei kestä mitään.

Kun matkamittari on nollattu, alkaa heti avausraidaltakin pilkistää itseironia. Rikkinäistä Villasukkaa seuraa onnistumisia, mutta myös rutiinin pilkahduksia. Tarkkailija on työssään ja istuu levynkannessa kaatopaikan keskellä kirja kädessään.

Maijasella on selvä positiivinen halu sanoa ajastamme asioita. Pave astuu Ilmarin nahkassa työkkäriin ja laskeskelee mihin riittää Suomalainen Unelma kun viis ja puolisataa käteen jää.

 Kun Vielä Oppisi Häviämään, kaunis balladi, iskee voittajien oravanpyörän rattaisiin hiekkaa hellällä kädellä ja kertakaikkisen hienolla laulumelodialla, jota harva saisi toimimaan. Tässä Maijanen on parhaimmilaan ja pysäyttää ajan. Juuri balladipuoli on levyn ydin. Kaikessa Rauhassa ja lyhyt päätös Arvoitus luotaavat kauniisti kaiken katoavaisuutta elämässämme.

Rokkiosasto jättää sisällöllisesti valjumman jäljen. Soitto on toki pätevää - Timo Kämäräinen kitarassa eritoten - mutta Paven äänellä on laulettu aikoinaan monta suomalaisen rockin klassikkoa: Rock’n Roll Bandin I’m Gonna Roll, pistämätön coveri Fever ja Royalsin High esimerkiksi. Monitaitoisen Maijasen tärkein työkalu, kurkunpää,on edelleen niin upeassa iskussa,että ainakin kerran vielä jos saisi oikein oksat pois.

Kaikessa Rauhassa on kuitenkin levy, jonka tahtiin voi nykysoittolaitteilla kävellä lumen kengissä narskuen läpi lähiympäristönsä uusia puolia havaiten. Tämä on siis kuuntelusuositus!

Lisää artisteista:Pave Maijanen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä