Bruce Springsteen: The Promise

Bruce Springsteen: The Promise

Levyarviot - Pe 17.12.2010, klo 13.53 - Toimittaja: Tero Liete

Bruce Springsteen: The PromiseBruce Springsteen: The Promise

264
tykkää tästä

Populaarimusiikin ystäviä kiehtonee useimmiten edelleen tuon musiikinalan yllätyksellisyys. Vaikka kapinallisuudesta tuskin kukaan enää rohkenee puhua, kaikki ei alalla vieläkään mene niin kuin kvartaalisuunnitelmissa on ounasteltu.

Nyt en tarkoita äänitealan murrosta tai uusia formaatteja, vaan ihan sellaista yksinkertaista mutta hämmästyttävää asiaa, että yksi vuoden 2010 parhaista levyistä on tehty vuosina 1977-78.

Artistien valkoisen paperin kammosta, mielenterveydellisistä ongelmista (kuuluisampana esimerkkinä Beach Boy Brian Wilsonin Smile-projekti) tai muista syistä lykkääntyneet tai kokonaan peruuntuneet levytysprojektit, ”kadonneet levyt”, saavat usein ympärilleen turhan sädekehän. Viimein joko bootleg- tai virallisina versioina julkaistut äänitteet osoittautuvat useimmiten ainoastaan ankarimpia faneja kiinnostaviksi kuriositeeteiksi.

Bruce Springsteenin Born to run -läpimurtolevyn jälkeisinä vuosina syntyneitten laulujen kanssa on toisin. Mies tappeli irti managerinsa Mike Appelin orjasopimuksesta ja kävi samalla sisäistä kamppailua tulevan, neljännen levynsä linjasta. Vaikka hän ei sopimusriidoista johtuen voinutkaan julkaista levyjä, lauluja syntyi vimmaista tahtia. Nauhoille taltioitui Born to run -albumilta tuttuja romantiikantihkuisia amerikkalaisia unelmia, 1960-luvun puolivälin jenkkijukeboksista tuttuja kaikuja, mutta myös synkempiä New Jerseyn pikkukaupunkien arkisia  ihmiskohtaloita käsitteleviä lauluja.

Vuoden 1978 Darkness on the edge of town -nimellä ilmestynyt kymmenen kappaleen kokoelma perustui viimeksi mainituille. Jäljelle jääneistä kymmenistä lauluista riitti hittejä esimerkiksi Patti Smithille ja Pointer Sisterseille, osa on ilmestynyt eri kokoelmilla, mutta vasta nyt kuullaan The Promise -otsikon alla 21 helmeä noista sessioista.

Tupla-cd:n olisi häpeämättä voinut julkaista Born to runin ja Darkness…-albumin välissä virallisena julkaisuna.

”Darkness-levyllä löysin aikuisen miehen ääneni”, toteaa Springsteen itse. Hän todella löysi sen jo 26-vuotiaana, eikä ole sitä ääntään kadottanut.

The Promise-tuplalevyn lisäksi Springsteen-riippuvaisille ongelmakäyttäjäfaneille on saatavilla hulppea kansio, jolla tuon kaksois-cd:n lisäksi on alkuperäinen Darkness-levy, kolmelle dvd:lle levittäytyvä kuuden tunnin paketti livemateriaalia sekä dokumentti levyn teosta.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Kumma vaan ku näin hyvää tavaraa on säilyny jemmassa.

Anonyymi Ti 1.2.2011, klo 22.06

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä