Tyttöjen Kakola

Juttuarkisto

Tyttöjen Kakola

Julkaistu torstaina 05.01.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 torstaisin 12.1.2012 alkaen klo 21.25. Ensimmäinen jakso katsottavana ennakkoon YLE Areenassa viikon ajan ennen esityspäivää, muut kuukauden sen jälkeen.

Huom. Neljännestä jaksosta järjestetään 2.2. netissä Aitio, jossa ohjelmasta voi keskustella lähetyksen aikana ja sen jälkeen. Mukana chatissa Tiina, yksi tyttöjen mentoreista. 19.1. pidetyn Aition kooste on luettavissa omasta artikkelistaan.

Kakolan toisella tuotantokaudella Suomen tunnetuimpaan vankilaan muuttaa kahdeksan päivän ja jakson ajaksi kuusi rötöstelevää tyttöä. Onnistuuko sarja tavoitteessaan muuttaa kohti oikeaa vankilaa viettävien elämien suunta?

Ida, kaksoset Sanna ja Senja, Crista, Viivi ja Tiina ovat 15-17 -vuotiaita tyttöjä, joiden tilillä on mm. päihteiden käyttöä, pahoinpitelyitä ja varkauksia. Kaikilla on jo lukuisia kohtaamisia sosiaalihuollon ja virkavallan kanssa.

Saatuaan esimakua lukkojen takana istumisesta ja vankilarutiineista Kakolan nuoret tapaavat yksitellen vankilan johtoryhmän, joka arvioi tyttöjen tilannetta ja henkilökohtaisia haasteita.

Johtoryhmään kuuluvat vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen, kriminaalipsykologi Taija Stoat ja väkivalta- ja nuorisotyön asiantuntija Olavi Sydänmaanlakka.

Kakolan aikana nuoria haastetaan miettimään tekojaan, niiden seurauksia, sekä valintojaan ja asenteitaan. He saavat tuntuman siitä, millaista vankilan karu arki olisi, sekä keinoja ja eväitä elämänsä muuttamiseen. 

Tytöt osallistuvat Kakolaan vapaaehtoisesti, huoltajiensa suostumuksella. Kakolan on tuottanut Tarinatalo Oy.

YLE Puheen Aamussa pohditaan jokaisen tv-lähetyksen jälkeen edellisen illan ohjelman aiheita Olga K:n kanssa, mukana mm. Olavi Sydänmaanlakka. Kuuntelijat voivat soittaa lähetyksen aikana numeroon 020 690 001 ja kommentoida myös verkossa.

Sarjan ohjelmakortti

Kakola Facebookissa

 

Näin Kakkonen uudistuu

Tutustu alkuvuoden ohjelmistoon

 

Asiasanat:

Kommentit

perjantaina 27.01.2012

Minua alkoi kiinnostaa tämän kakola sarjan aitous ja autenttisuus.Onko se aitoa kohtaamista, aitoja tilanteita, en tiedä.
Rohkeilta tuntuvat nämä kakola-henkilöt ja heidän vanhempansa, kun ovat omine kasvoineen ohjelmassa mukana sekä kertovat avoimesti ongelmistaan.

Sitte kolmannen jakson nähtyäni, aloin miettiä: kenelle ohjelma on tehty?
Valistetaanko tällä lapsisuunnittelua köyhien joukossa. Siksi köyhempien ihmisten joukossa, että heillä useinkin kasaantuu niitä ongelmia juuri rahan puutteen vuoksi.

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut yhä kovemmaksi, esim. perheitä tuetaan yhä vähemmän. Eivätkä perheet edes uskalla hakea tarvitsemaansa apua, sillä silloin heidät leimataan huonoiksi vanhemmiksi, jotka eivät pärjää elämässään.

torstaina 02.02.2012

OLen katsonut ohjelmaa ja minua jäi mietityttämään jakso 4 ,kun tytöt oli puhelimessa kotiinsa ei ollut oikeen iloinen vastaan otto äidit kuulosti tosi välinpitämättömille.Eikä Viivin äiti vaivautunut tulee katsomaan lastansa. Vanhenpien pitää tukea lapsiaan kun lapset yrittävät muuttaa elämänsä suuntaa parenpaan.
Kyllä nämä tytöt tarvitsevat kannustusta ja ennenkaikkea rakkautta he ovat kuitenkiin vasta lapsia,lapsia odottaa rakkauta kotoa.
Ajattelen että monet meidän nuoret tänä päivänä ovat näissä ongelmissa monta kertaa välinpitämättömistä läheisistä ihmisistä.

edelliseen kommenttiin: Kyllä ne rikkaittenkiin lapset ajatuvat ongelmiin
ja niillä helpomaan juuri siksi koska niille ei ole perheillä aikaa ja se korvataan rahalla

maanantaina 06.02.2012

Kakola -ohjelmat ovat sellaisia, ettei itkemättä voi katsoa :) Minusta ohjelmissa välittyy myös vahvasti toivo paremmasta. Perheissä vallitseva tai vanhemmissa/ vanhemmassa välittyvä jonkinasteinen välinpitämättömyys riipaisee? Nämä nuorethan eivät ole suinkaan tyhmiä. Nuoruus on myös sellaista aikaa, että helposti saatetaan lähteä vaikutteiden perässä ja esim. päihteiden käytön seurauksena syntyy riippuvuus. Addiktin elämä onkin sitten kaikkea muuta kuin hohdokasta.

torstaina 09.02.2012

Kakola on loistava ohjelma, HYVÄ KAKKONEN:)

torstaina 09.02.2012

Sarjassa välittyy selkeästi kasvamiseen liittyvät perustarpeet, välittäminen, kuuntelu, koskettaminen & tukeminen. Yhteiskunnassamme syrjäytyy nykyjään suuri joukko nuoria ihmisiä joilla on vasta elämä alussa ja mahdollisuudet mihin vain. Mikä tähän johtaa?? yhteistä vastausta tähän ei varmasti ole, koska jokainen meistä on yksilö ja kokee asiat aina eritavalla. Sarjan henkilöiden taustoissa löytyy kuitenkin yhtäläisyyksiä, vanhempien avioero, uusi vanhempi, koulukiusaaminen, muuttuva kaveripiiri. Valitettava tosiasia on ettei kaikkeen voi vaikuttaa, mutta voisimmeko jotenkin vaikuttaa esim. koulukiusaamiseen?? kaikki suuri lähtee aina pienistä tekijöistä.

Päihteiden käytössä syntyvä hyvä olo mitä ei muuten saa, se on nuoren ihmisen kannalta valitettavaa. Ihmisen aivot kehittyvät vielä teini-iässä hyvin paljon, jos tässä vaiheessa käytetään huumaavia aineita mitkä muokkaavat aivokemiaa. Syntyy välittäjä aineiden jakautumisessa ongelmia, ne taas voivat aiheuttaa psyykkisiä sairauksia jotka tuovat myöhemmässä elämässä ongelmia.

En syyllistä vanhempia missään tapauksessa, heilläkin on varmasti muuttuvassa yhteiskunnassa kasvava stressi määrä ja omasta lapsuudesta välittyvät kokemukset. Rakkaat kanssa ihmiset se mitä koitan tällä hakea on se, että antakaa aikaa myös lapsillenne sillä te olette heille oikeasti niitä arjen idoleita, supersankareita ja tukihenkilöitä. Jotkut asiat ovat aina vaikeita keskustella, kuitenkin ihmisen elämässä pitää olla myös pettymyksiä mitkä valmistavat tulevaa elämää varten aina asiat eivät voi olla täydellisesti.

Ulkoiset asiat ovat yhteiskunnassamme jatkuvasti esillä ne kuitenkin ovat osaltaan katoavaista, sisäiset asiat eivät katoa minuudestamme ikinä.

Jokaiselle vanhemmalla haluan osoittaa vilpittömän lämpimän kunnianosoituksen siitä, että teillä on rohkeutta ja uskallusta ryhtyä vanhemmiksi.

perjantaina 10.02.2012

Yksinkertainen totuus on se, että nämäkään tytöt, alaikäiset lapset eivät ole valmiita, ei henkisesti kohtaamaan tätä julkista todellisuuttaan, jossa he itse ovat.
Tarkoitan tällä, tätä kaiken kansan edessä keskustelua, ja tätä, jossa annamme itkevälle, valtavassa tuskassa olevalle tytölle kameran, kun tätä samaa pitäisi sallia tapahtuvan vain terapeutin, tai pien ryhmän edessä, poissa julkisuudesta.
Eivät nämä ihmisen särkymisen kokemukset, ja vieläpä lapsen kokemukset ole kaiken kansan televiso ja radio ohjelmaa varten.
Nämä tyttäret eivät ole vielä eheytyneet, saatikka itse käsittävät, mitä on tämä julkisuus.
Televisossa nähdään, ja kuullaan samanaikaisesti, eletään reaali hetkessä.
Lehdet ovat kuvineen ja teksteineen toimintaa, joka ei ole verrattavissa television toimintamalliin. Vaikkakin nekin usein tuhoavat ihmisyyttä omilla toimillaan.

Mielestäni tytöt ovatkin koekaniineja, ja en usko, että tämä tosi tv sarjanne tekee kokonaisuudeessaan hyvää näille rikkinäisille tytöille.
Hyväksikäyttönne ei ole perusteltua sillä, että tyttöjä haastateltiin perusteellisesti.
Leima otsaan jää, sillä televiso kyllä siitä huolen pitää.

Nykyajan lapset haluavatkin, monet heistä julkisuuteen, narsismihan elää ja voi hyvin tässäkin maassa, ja media on monet lapsistamme siihen kasvattanut.
Mutta, heidän sisäinen kypsyytensä ei ole sillä tasolla, että heiltä voisi odottaa vastuuta, tai ymmärrystä tästä julkisuudesta.

Pettymykset, ja epäonnistumiset, mielen hajoaminen, tunteiden sekamelska ei ole julkisuus puheilllanne parannettu.
Hoh, hoijaa tätä kaiken paljastavaa mediaa, joka halua tälläkin varmasti hyvää, mutta ei tunne rajojaan, tai tässä tapauksessanne, kunnioita ihmisen, lasten yksityisyyttä.
Puhukaa, mutta suojelkaa näitä lapsia, pelkät kasvotkin jäävät mieleemme, ihmisen pitää elää senkin jälkeen kun vankilan ovet avataan.

perjantaina 10.02.2012

Onhan tuossa (Pedagogin) kommentissa paljon totuuksia ja asiallinen näkökanta. Tyttöjen eheytymiseen, joka olisi parempi hoitaa ns. privaatisti ilman julkileimaamista.

Kolikonkääntöpuolena kuitenkin pitäisin sitä, että jos asioista ei julkisesti puhuta / näytetä, osalle kansaa se on tuntematonta ja kaiken piilossa pitäminen ei varmasti helpota (poissa silmistä, poissa mielestä). Se mikä pohdituttaa itseäni on, että ihmiset nykyään alenkatsovat ihmisiä joita vaivaa Psykiatrinen sairaus, ei se ole kenenkään oma valinta, se voi tulla kenelle meille tahansa sosiaaliluokkaan katsomatta. Psyykkiset sairaudet ovat nousseet kansansairauksien listalla kovaa vauhtia kohti kärkeä. Jos emme puutu näihin asioihin tai vieroksumme asioita ei kohta työtä tekevää joukkoa enää suomessa ole tarpeeksi. Eläkepyramidimme on pikkuhiljaa kääntymässä väärin päin--> Verotuloja tulee vähemmän kuin on menoja, millään matemaattisella päätelmällä ei asiasta saa järkikäypää. Ja vanhemmalle sukupolvelle on aikaisemmassa kansanpiirteessä jopa ollut häpeällistä hakea apua jaksamattomuuteen.

perjantaina 17.02.2012

Voi miten paljon olenkaan itkenyt tämän ohjelmasarjan aikana. Voi hyvin olla, että nuorten tyttöjen riipaisevat ongelmat eivät kuuluisi televisioon, mutta onhan asiassa toinenkin puoli. Mielestäni Kakola-ohjelmassa ongelmia käsitellään todellisina, eikä niistä tehdä viihdettä. En muista toista tosi-tv-sarjaa, joka olisi ollut näin totta.

perjantaina 17.02.2012

"– esiiintyvä taiteilija,pedagogi" : Minusta suomalaiseen kulttuuriin kuuluu vähän liikaakin yksityisyyden kunnioittaminen. Sen kääntöpuolena on puuttumattomuus / välinpitämättömyys asioihin joihin pitäisi puuttua tai sitten puututaan vasta hätätilassa. Lisäksi lasten odotetaan olevan jo pienestä pitäen kovin itsenäisiä ja esim. nuorille annetaan vähän liikaa vapautta, jota he eivät välttämättä hallitse kun ei ole elämänkokemusta riittävästi. Minä en ainakaan tuomitse tai vieroksu ihmisiä, jotka avautuvat kipeistäkin asioista mikäli sillä ei kalastella esim. sääliä tai julkisuutta itselle, joka tästä ohjelmasta ei tule ensimmäisenä mieleen. Veikkaan, että nuoremmat sukupolvet ovat enemmän sinut julkisuuden ja itsensä esille tuomisen suhteen kuin vanhemmat.

perjantaina 17.02.2012

Voi, miten toivon sydämestäni, että tytöille jäisi Kakola-kokemuksesta halu taistella valoisamman tulevaisuuden puolesta. Ihania tyttöjä kaikki, mutta miten karut asiat ovatkaan heitä väärille raiteille ohjanneet ja lisäksi kavereiden kanssa "joukossa tyhmyys tiivistyy"-meininki.
Voin vain ihailla mentoreiden taitoa saavuttaa sielultaan ja ruumiiltaankin haavoittuneiden tyttöjen luottamus noin lyhyessä ajassa. Elämän kovat kokemukset ovat varmaankin karistaneet turhat tärkeilyt pois, jäljelle on jäänyt aito halu auttaa toisia välttämään vastaavia karikoita.
Lämpimästi onnea elämän tielle kaikille ohjelman tytöille, nuoremmille ja vanhemmille. Vastoinkäymisiä ei voi välttää, mutta niistä voi selvitä!
Välitetään toisistamme ja osoitetaan se myös!

lauantaina 18.02.2012

Todella pöyristyttävää, että tyttöjen raiskauskertomukset näytettiin tv:ssä. Sellissä käyty keskustelu osoitti sen, ettei tyttö ollut aikonut asiaa julkisesti puida... Onko alaikäinen kykenevä pohtimaan, mitä tämmöisen asian julkituominen hänen elämäänsä vaikuttaa? Ottaako tuotantouhtiö näistä vaikutuksista jonkun vastuun? Pahimmassa tapauksessa asia ikäänkuin kertautuu mielessä ja julkitulon voi kokea henkisenä hyväksikäyttönä. Erittäin lyhytnäköistä toimintaa aikuisilta.

keskiviikkona 22.02.2012

On väärin ja kohtuutonta leimata 12-vuotiasta raiskattua lasta huonoksi. Eihän niin tee kukaan normaali länsimainen ihminen vaan ainoastaan kehitysmaan kiilusilmäiset imaamit.

Liittyykö tämä jotenkin siihen että sosiaalilaitoksissa tapahtuu kaikenlaista, myös seksuaalista väkivaltaa?

Jos vastaava tunnustus olisi tapahtunut sosiaaliviraston seinien suojassa niin siitä olisi seurannut suurella todennäköisyydellä koko lapsuuden kestävä huostaanotto ja koko perhe olisi joutunut viranomaisten likaisen tungettelun kohteeksi.

Taija käsitteli tyttöjä siinä terapiaistunnossa ihmeen asiallisesti. Kukapa tekisi mitään skandaalinomaista tv-kameran edessä.

perjantaina 24.02.2012

Katsoin mielenkiinnolla jo ensimmäisen osan poikien kakola-jaksot. Tämä tyttöjen osuus on myös erittäin mielenkiintoinen. En ole lainkaan yllättynyt että oikeastaan kellään ei ole koskaan ollut mitään auktoriteetteja, joita pitää totella/kunnioittaa.

Vasta tuli Yleltä myös "Tosi tarina - vankivaunu". Siellä näkyi menevän ensimmäistä kertaa linnaan eräs poikien kakola-jaksossa esiintynyt nuorimies. Valitettavaa.

sunnuntaina 26.02.2012

"En ole lainkaan yllättynyt että oikeastaan kellään ei ole koskaan ollut mitään auktoriteetteja, joita pitää totella/kunnioittaa."

Sosiaalilaitoksen henkilökunta ei ole syvän ihailun väärtiä, vaan syvän inhon väärtiä.

Laitosten "kuri" on lapsen hakkaamista ja nöyryyttämistä, muulla ei ole väliä kuin sillä että laitoksen johtajalla on ehdoton valta. Oikea kuri on vallankäytön yläpuolella olevaa.

lauantaina 03.03.2012

Viiville kovasti tsemppiä! Olet fiksu ja ajatteleva nuori nainen. Toivon, että saat koulusi käytyä ja elämäsi ehjäksi! Sanoit, että olet taas alkupisteessä, mutta sitä en usko. Olet ottanut paljon askeleita eteenpäin! Hyvää kevättalvea!

keskiviikkona 07.03.2012

Kakola on aivan ihana ohjelma! Tytöille kovasti tsemppiä. Hyvin olette pärjänneet ja löytäneet uudet raiteet elämäänne.


Muualla Yle.fi:ssä