Peltsin Lappi: Viisi uutta jaksoa

Juttuarkisto

Peltsin Lappi: Viisi uutta jaksoa

Julkaistu tiistaina 10.09.2013

Perjantaisin 20.9. - 18.10.2013 klo 19.30. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

Mies voi aina lähteä Lapista, mutta Lappi ei koskaan miehestä.

Jotain jäi viime kesän Lapin reissusta hampaankoloon, ja niinpä Mikko ”Peltsi” Peltola palaa takaisin pohjoiseen. Uusissa osissa Peltsi ottaa suunnan Itä-Lapin suurille selkosille.

Taktiikka on aiemmista jaksoista tuttu: pois asfaltilta ja turistikeskuksista. Suunta siis sivupoluille ja kohti aitoa Lappia, tapaamaan ihmisiä ja kokemaan kunnon elämyksiä ja Lapin luonnon lumoa.

Polut kuljettavat lukuisille pikkukylille, tapaamaan paikallisia yrittäjiä ja ihmisiä. Lapissa aikakäsitys on erilainen. Heti voi olla kolme tuntia, kohta kolme päivää. Se tekee kiireiselle kaupunkilaiselle hyvää. Niin kuin sekin, ettei kännykkä kuulu läheskään joka paikassa.

Osa 1: Kemijoki (20.9.)

YLE Kuvapalvelu

Kesän ensimmäinen reissu suuntautuu Kemijoen rannoille. Savukoskella on tehty paikallisista metsän antimista ihan kelpo bisnestä. Marjat, hilla etunenässä, jalostuvat Itä-Lapin ytimessä.

Syntyvyyden hiipuminen on Pelkosenniemellä melkoinen murhe, mutta Kairalan kylällä eteen osuu varsinainen sankari, Nooa Takala, kuusi kuukautta. Edellisen pienokaisen syntymästä tälle kylälle ehtikin kulua 18 vuotta.

Peltsin kova veto kalavesille tiedetään. Jokivarressa Peltsi saakin kutsun lähteä aivan Kemijoen latvoille. Mutta jokin ilmiselvästi puuttuu. Kemijoen lohi!

- Lohi on tutkijoiden mukaan noussut tänne 7000 vuotta, mutta sitten Suomen valtio vain päätti tukkia Kemijoen. Sehän on aivan mittaamaton vahinko, koska Kemijoki tuotti 30 prosenttia koko Itämeren lohikannasta, Kari Kilpimaa kertoo.

Nyt siiman päähän tarttuukin vain pikkukaloja, mutta erämaa lumoaa kalamiehen. Millainen matkailuvaltti se Itä-Lapille olisikaan, jos täällä polskisi isoja lohia...

Osa 2: Mosku (27.9.)

YLE Kuvapalvelu

Sallan perillä ei voi olla törmäämättä Moskun henkeen. Kaukaisilla takamailla on aina tunnettu ns. korpilaki, oman käden oikeus, joka saattaa väistämättä tulla mieleen jos karhu on vieraillut lammasaitauksessa ja tappanut puolet tokan poroista.

Aatsingin veljekset, Sallan Duudsonit, ovat kutsuneet Peltsin paliskunnan halkaisevalle jakoaidalle talkoisiin. Siellä Peltsille selviää paitsi työn raskaus, myös poromiesten tämän päivän arki.

Jo puolet työajasta kuluu erilaisten petovahinkojen selvittämisessä, tapettujen porojen etsinnässä ja paperitöissä.

- Pedot tulevat rajan takaa, tekevät tuhonsa ja luikkivat takaisin Venäjälle, ilman viisumeita ja rajatarkastuksia. Kyllähän poromies keskittyisi mieluummin oikeisiin töihin, Aatsingit miettivät.

Osa 3: Lokka (4.10.)

YLE Kuvapalvelu

Kolmannessa jaksossa Peltsi ottaa suunnan Itä-Lapin kartalla suurelle siniselle alueelle, Lokan altaalle. Vielä 1960-luvulla täällä koreili Euroopan laajin aapasuo, Posoaapa.

Sähköntuottajat iskivät siihen silmänsä ja paikalle rakennettiin Euroopan suurin tekoallas, joka jakaa edelleen mielipiteet alueella.

Allasevakoiden tarinat eivät ole mukavaa kuultavaa, ja Vuotson puolessa poromiehet harmittelevat kutistuneita kesälaitumia. 

Toisaalta Lokassa iso ulappa aukeaa täynnä uusia mahdollisuuksia, ja kalaa kun nousee satoja tonneja vuodessa. Peltsikin toteaa, ettei ole koskaan nähnyt yhtä paljon elävää kalaa.

Urho Kekkosen kansallispuistoa Peltsi luonnehtii suorastaan paratiisiksi. Ja sitten etelän mies päättää tehdä Saariselän korkeimmalla huipulla jotain, mitä kukaan ei ole ehkä koskaan tehnyt...

Osa 4: Terva (11.10.)

YLE Kuvapalvelu

Peltsi päätyy Lapin tervahistorian sydänmaille, Kutturan ja Moberginojan ikimetsiin. Ensio Mäntykangas polttelee täällä kaiket kesät ehtymätöntä ja loppumatonta luonnonvaraa, mustaa kultaa, Lapin tervaa.

- Tämän rehellisemmäksi ei suomalainen työ voi tulla, Peltsi pohtii muutaman kuution tervankantokasan pilkkomisen jälkeen.

Tervan tuoksun vastapainoksi Peltsi lähtee opiskelemaan lappilaista taidetta ja kulttuuria. Lemmenjoelta löytyy molempia. Kaija Paltto näyttää, miten suomenlampaan villa taipuu värejä tihkuvaksi taiteeksi ja Nils-Heikki Paltto miten joiku taittuu 2000-luvulle.

- Jaa että mikä on joikaamisen perimmäinen tarkoitus? No sehän on tietysti hurmata naiset, Nils-Heikki pamauttaa.

Osa 5: Nuorgam (18.10.)

YLE Kuvapalvelu

Matka taittuu kohti päätöstä ja Utsjokea – ja tapahtuu jotain monta uskomatonta asiaa. Hirvijahti alkaa karhun näkemisellä ja päättyy laukaukseen jängän laidalla.

Partakon kylältä matka jatkuu kohti Inarijärven syrjäisiä kolkkia, Kettuniemeä. Täällä Peltsi tapaa Auvo Valtosen, 40 vuotta erämaassa asuneen luontaiselinkeinojen harjoittajan.

Ennen poislähtöä suunnataan vielä kerran tunturiin. Oppaaksi lupautuu viime kesältä tuttu poromies Aslat-Jon Länsman.

Matka tunturiin on pitkä ja raskas, Peltsi kun on lastannut läskipyöränsä ääriään myöden täyteen tavaraa. Mutta kiire tunturissa unohtuu, ruskan värit hurmaavat ja kotayö vaivuttaa syvään uneen.

Peltsin Lappi Facebookissa

Syksyn muuta ohjelmistoa Kakkosella

Peltsin keväällä 2012 tehty haastattelu

Erätulilla jatkuu 25. lokakuuta

 

Kommentit

perjantaina 20.09.2013

Peltsin Lapin ensimmäinen uusi jakso katsottu. Erinomaista Peltsi ja kuvaus on myös hienoa :-) Lisää tätä, jaksot voisivat olla pitempiäkin!

perjantaina 20.09.2013

Tosi laadukasta kuvausta ja muutenki hyvä meininki :)

lauantaina 21.09.2013

Tosi hyvä ohjelma!! Lappi <3

lauantaina 21.09.2013

Kiitos ohjelmasta/ohjelmistasi!

Olen entinen saulainen (Savukoski) virkamies, joten tuttuja kasvojakin (Kari K.) oli ohjelmassa. Oliko ohjelman alussa kävelyä Savukosken Kivitunturin kupeessa/laella?

Kuuluisien Pelkosenniemeläisten vähäväkisten, mutta aktiivisten kylien eli Kairalan ja eritoten Suvannon esittely oli hyvä veto.

Sallalaislähtöisenä odotan ensi jaksoa innolla!

Joo, kyllä se lohen nousu tekisi terää koko Kemijokivarren maineelle ja varsinkin latvaosien matkailulle.

Mitäpä, jos perustaisimme YLE-vetoisen kansanliikkeen lohiportaiden rakentamiseksi!

perjantaina 27.09.2013

Tämän parempaa ohjelmaa ei televisiosta tule,
Peltsi on tosiaan suomalaisen ihmisen ja eränkävijän asialla,
tällaista rehellistä kuvausta ei tule liikaa, kuvaus ja kerronta toteutettu todella tyylillä ja ammattitaidolla.
Peltsi on loistava tyyppi tällaiseen "lantalaiseen" tyyliin, vaatimaton mutta karismaattinen persoona.
Ohjaus ja kuvaus parasta mitä olen koskaan nähnyt, musiikki ja kokonaisuus toimii.
Iso kiitos koko tiimille!
LISÄÄ .......!

perjantaina 27.09.2013

Kylläpä tuli taas ikävä kairaan, mahtava luontokesä takana juuri noilla mailla. odotan ensiviikon Lokkaohjelmaa innolla, olenhan kolmannen polven allasevakko. Käyn joka kesä rannalla ruikuttamssa.... Allasevakkoushan pitää sisällään luvan palata, allaspakolaisuudesta ei ole puhuttu. Kemijokiyhtiö hoi! Saattopa tietää nuo Sompion noiat....Minunkin aikuistuvat lapseni rakastavat seutuja:aapoja,hongankäppyrää, pieniä puroja.Luoja, niitä kirkkaita kesäöitä hillasoilla ja tammukkapuroilla, jotka isäni minulle opetti.Ikävä!

lauantaina 28.09.2013

Kyllä tuli todellakin mieli tuonne koilliskairan jokivarsille teltan kanssa leiriytymään ja perhoa heitelemään! Voi miten monesti ollut,mutta aina sinne halajaa! Kyllä lappi vie miehen mennessään ja paluuta ei ole entiseen kun ensikerran käynyt!

Peltsin ohjelmassa "hypitään" omituisesti paikkojen/ alueiden välillä vaikka voisi edetä vain kohti sinne minne menossakin ja takas?
Esim,kemihaaran eräkeskukselta Martinkylään/ Savukoskelle kanootilla kun sitä kanoottia auton katolla kuljettaa! Nyt oli kemiharaassa jossain siellä vain ihmettelemässä ilman elämystä mitä joki antaa latvoilta alaspäinkin?

No tämä vain yksi näkemys ohjelmaan ja kuitenkin pidän tästä!

Tämä on oikeaa viihdettä mitä Yleltä haluan katsoa! Kiitos!

lauantaina 28.09.2013

Hyvä ohojelma, hyvä toimittaja ja hienosti kuvattu.
Lisää tällaista !!

maanantaina 30.09.2013

Ohjelmahan on eräänlainen eräohjelmien Seinfeld eli siinä ei tapahdu yhtään mitään, mutta on silti niin mahtavaa katseltavaa. Ainoana miinuksena on se, että jaksoja on vain viisi ja jokainen jaksoista kestää vain puolisen tuntia. Peltsin Lapin parissa viettäisi mieluusti aikaa useamman hetken pitkän talven keskellä.

perjantaina 04.10.2013

Tätä lisää. Peltsi on parasta mitä töllöstä tulee!

perjantaina 04.10.2013

Tämän illan Lokka-jaksossa kuvaus erityisen hienoa. Vanhat hirret pääsi arvoonsa. Kiitos !

tiistaina 08.10.2013

Joo, eihän tämä kyllä mikään eräohjelma ole, mutta ihan ok katseltavaa vaikka ehkä jokaisen jakson jälkeen on vähän huijattu olo. Peltsin Lappia ei siis muodosta Lapin luonto vaan paikalliset yrittäjät.

Onkohan monessakaan Ylen ohjelmassa näin paljoa piilomainontaa kuin tässä?

torstaina 10.10.2013

Heippa!

Kiitos ohjelman tekijöille ihanasta ohjelamsta. Nautinto katsoa.

Toivottavasti Peltsi ei kyllästy ohjelman tekoon.

perjantaina 11.10.2013

Terve

Tosi leppoisaa katsottavaa hektisen työviikon päätteeksi. Lisää Lappi aiheisia ohjelmia Ylelle.
Harmi vaan, että sarja päättyy tähän jaksoon.

perjantaina 11.10.2013

Todella mukavaa katsottavaa lapista.Itsekkiin lapinhulluna tykkään peltsin ohjelmista ja saisihan ne olla pitempiäkin et viihdytty on !

perjantaina 11.10.2013

Hienoa , lisää tällaista. Jopa Norjan eurroviisu vuodelta 1980 sopi hyvin ohjelman joijuksi.
Peltsi on kyllä kova sissi, juoksikohan oikeesti sen pitkän kylänvälin?

lauantaina 12.10.2013

Kiitos loistavasta sarjasta. Tätä om todella mukava katsoa.

perjantaina 18.10.2013

Kiitos hyvästä sarjasta! Uusia jaksoja odotellessa

sunnuntaina 20.10.2013

Siisti auto peltsillä.

keskiviikkona 23.10.2013

Huikeen hyvä ohjelma just tällaisena.

torstaina 24.10.2013

Onkohan Oakley sponsoroinut Peltsiä, sillä kuten noista jaksojen kansikuvista näkee, niin aina on Oakleyn lasit päässä. Tuon maastopyöränkään raahaamista kuvauksiin en ymmärrä muutoin kuin markkinointimielessä, sillä sitä ei sarjassa käytetä muutoin kuin jossain ajantäytevideopätkissä.

perjantaina 25.10.2013

Peltsin Lappi ei ole sponsoroitua ohjelmaa.

Kuvauksissa on käytetty hyvälaatuisia laseja joiden merkillä ei ole väliä. Hyvät lasit ovat kalliita, eikä kuvauksiin voida hankkia uusia laseja joka kerta.

Lisäksi pyörä on ollut kuvauksissa ja sillä on kuljettu ja ajettu koko ajan. Se on osana ohjelmaa ja yksi kulkupeli muiden joukossa.

Sari Sirkiä, Peltsin Lappi -sarjan tuottaja

sunnuntaina 27.10.2013

Olisihan se inarilainen "vuosikymmenten kokemuksen" omaava hirvimies voinut kertoa rehellisesti Peltsille, että käydäänpä kaatamassa se koko kesän siinä jängällä hillastajien kanssa seurustellut puolikesy hirvi, se ei lähde pakoon vaikka mennään isommallakin porukalla.
Tämähän ei ole Peltsin vika, mutta olisi saanut se "kokenut" hieman hillitä itsekehujaan.
Se tuo hirvestys täällä ei ole muutaman tunnin tai päivän juttu, kokemusta se tarvitsee vain kävelyssä ja jonkinlaista arvailua missä ne hirvet voisivat olla. Paitsi tietysti koko kesän samassa jängässä asunut ja hillastajien kanssa "seurustellut".
Muuten ohjelma hyvä ja Peltsi sopiva siihen.


Muualla Yle.fi:ssä