Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon albumina soi Isac Elliotin Follow Me

Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

Kuuntele Viikon albumia! 

Soittolista FAQ

Mikä on soittolista?

YleX:n soittolista on lista radiokanavan soittamista uusista tai uudehkoista kappaleista. Soittolistalla pyritään takaamaan riittävä radiosoitto mielenkiintoisille uutuuksille. Se on työväline, jolla säädellään ja hallitaan radiokanavan musiikkia. Uutuudet valitaan viikoittaiselle soittolistalle, joka jakautuu A-, B-, C- ja Myös soitossa -kategorioihin. Nämä kategoriat toimivat siten, että A-listan kappaleet soivat kanavalla eniten, ja soittokerrat putoavat alenevassa listauksessa. Soittolistaraati kokoontuu keskustelemaan uutuuksista tiistaisin ja uudet lisäykset esitellään lauantain Himotuimmat-lähetyksessä. YleX:n soittolistaraatiin kuuluvat allekirjoittaneen lisäksi käytännössä kaikki kanavan ihmiset. Raati kokoontuu tiistaisin ja paikalla on vähintään yksi ihminen jokaisesta tiimistä. Soittolistan laatiminen ei ole ”salatiedettä”, vaan prosessi on hyvin yksinkertainen. Kappaleita kuunnellaan, niistä keskustellaan ja toiset päätyvät soittoon ja toiset eivät. Lopullisen valinnan tekee musiikkipäällikkö. Musiikkivalinnoissa korostetaan ammattimaisuutta, riippumattomuutta ja avoimuutta.

Missä soittolista soi?

YleX:n päivälähetysten musiikki valikoituu pääasiassa soittolistalta. Käytännössä tällä tarkoitetaan arkipäivien YleX Aamu-, Etusivu- ja YleX Iltapäivä -ohjelmia. Myös monet viikonloppuohjelmat, kuten YleX Viikonloppu soittavat kappaleensa soittolistalta. Näissäkin ohjelmissa kuullaan myös muuta musiikkia, kuten esimerkiksi YleX Iltapäivän Rytmibarometrissa. YleX:n varsinaisten musiikkiohjelmien toimittajat valitsevat kappaleensa itse.

Miksi tietyt kappaleet soivat ja toiset eivät?

YleX tekee musiikkivalintansa itsenäisesti ja valinnassa otetaan huomioon monenlaisia seikkoja. YleX soittaa kappaleita monipuolisesti muun muassa eri genreistä. Emme ole tietyn musiikkityylin ”vankeja” vaan pyrimme seuraamaan herkeämättä populaarikulttuurissa tapahtuvaa ja nostamaan esiin uusia ja tuoreita ilmiöitä. Emme testaa musiikkiamme etukäteen kuuntelijoilla, vaan teemme valintamme itsenäisesti. Palautteesta olemme silti toki kiinnostuneita. Pyrimme tarjoamaan viihdyttävän ja helposti omaksuttavan musiikin seassa myös yllätyksiä ja kappaleita, jotka eivät soi muualla. Useat soittolistamme kappaleet soivat meillä ensimmäisenä. Näin on varsinkin kotimaisten, mutta myös joidenkin ulkomaisten kappaleiden kohdalla. Uskallan väittää, että olemme oikeasti tuoreita. Uusien kappaleiden rinnalla pyrimme tarjomaan toki myös tutumpia esityksiä. Se, että et löydä YleX:stä kuulemaasi biisiä vielä kaupasta on täysin mahdollista. Soitamme paljon musiikkia jota ei ole vielä julkaistu.

Kuinka kauan kappaleet pysyvät soittolistalla?

Yksiselitteistä aikamäärettä ei ole. Jotkut kappaleet ovat soittolistallamme vain viikon tai kaksi, toiset huomattavasti pidempään. Soittomääristä ja kappaleen mahdollisesta poistumisesta keskustellaan viikoittain soittolistaraadissa.

Siirtyvätkö kappaleet listalta toiselle?

Kyllä, kappaleiden paikat eri listoilla vaihtelevat viikoittain. Soittolista on siis vain työkalu, jolla soittomääriä ohjaillaan.

Kuinka monet kappaleet ovat kotimaisia?

Yleisradio ja YleX suosivat suomalaista. Monet huimaankin menestykseen ponkaisseet artistit ovat saaneet ensimmäisen radiosoittonsa meillä. Olemme uuden musiikin kanava ja soittolistallamme kotimaisuusprosentti vaihtelee tarjonnan mukaan. Pidämme huolta siitä, että tuoretta kotimaista on aina tarjolla. Vuonna 2008 kahdestakymmenestä soitetuimmasta kappaleesta 13 oli kotimaisia.

Miksi soitatte tiettyä artistia/sinkkua/tyyliä niin paljon. Eikö olisi parempi soittaa esimerkiksi yksittäisiä biisejä vähemmän ja lukumääräisesti enemmän kappaleita?

YleX soittaa huiman määrän eri sävellyksiä. Kanavalla esitellään vuodessa noin 15 000 eri raitaa! Tähän ei ole vielä laskettu mukaan Radio Suomen yö-ohjelmia, jotka myös YleX lähettää. Käytännössä omalla lähetysajallamme (klo 6.30 - 24.00) soitamme noin 40 sellaista biisiä päivässä (siis keskimäärin 2-3 tunnissa), jotka eivät soi samana vuonna minään muuna päivänä. Valtaosa raidoista (yli 10 000) toistuu vain kerran vuoden aikana. Väitänkin, että kanavamme tarjonta on poikkeuksellisen monipuolista. Erikoisohjelmamme palvelevat muun muassa eri genrejen ja tyylien ystäviä ja nämä ohjelmat löytyvät kellonajasta riippumatta YLE Areenasta. Esimerkiksi Uuden musiikin iltavuoron perjantailähetyksestä ja YleX Toiveista kuulijat voivat myös toivoa mitä tahansa kappaletta. Lisäksi Oma lista -ohjelma toteuttaa jopa useamamman kappaleen toivelistoja. Soittolistalla palvelemme kuuntelijoita, jotka haluavat tutustua populaarimusiikkiin laajasti. Ymmärrämme, että tietyn kappaleen soiminen enemmän kuin kerran päivässä ei miellytä aina esimerkiksi niitä, jotka kuuntelevat radiota paljon. Soittolistaa päivitetään kuitenkin viikoittain. Eli jos ei pidä jostain juuri tällä viikolla paljon soivasta kappaleesta, ei kannata huolestua. Soittamalla kappaletta useammin kuin kerran päivässä varmistamme sen, että radiota vähemmän kuuntelevat kuulevat tämän mielestämme tässä ajassa tärkeän biisin edes kerran. Soittolistamme ns. rotaatio on kuitenkin maltillinen ja jatkuvan tarkastelun alla. Lisäksi yleisön palautetta kuunnella herkeämättä.

Miksi soitatte samoja kappaleita kuin muut?

Useat soittolistamme kappaleet ja/tai artistit ovat soineet meillä hyvin varhaisessa vaiheessa. Emme tee kappalevalintojamme sillä perusteella soittaako niitä joku muu. Eli emme ota kappaletta soittoon siksi, että ”kaikki muut sitä soittavat.” Emme myöskään pudota soittamaamme kappaletta pois listaltamme siksi, että joku muukin on tämän raidan lisännyt soittolistalleen. Pyrimme kuitenkin olemaan monipuolinen kanava, joka tarjoaa jatkuvasti jotain jota ei muualta kuule. Uskon, että kuuntelemalla meitä tiedät mitä populaarimusiikissa tapahtuu juuri nyt ja tulevaisuudessa.

Voinko ostaa teiltä soittoaikaa? Vaikuttavatko levy-yhtiöt siihen mitä biisejä soitatte?

Teemme valintamme itsenäisesti ja läpinäkyvästi. Emme myy soittoaikaa, eivätkä ulkopuoliset tahot päätä meillä soivista kappaleista. Meillä ei myöskään ole kiintiöitä. Eli soitamme kappaletta välittämättä siitä, onko saman julkaisijan artisteja jo soitossa tai ei. Se, kuka kappaleita kustantaa, julkaisee tai soitostamme taloudellisesti hyötyy, ei ole asia jota mietimme. Keskitymme soittamaan mahdollisimman hyviä kappaleita. Kaikki valintamme tehdään hyvää journalistista tapaa, YLEn arvoja ja kuuntelijoita kunnioittaen.

Miten saan kappaleeni soimaan teille?

Voit lähettää cd:si YleX:n henkilökunnalle osoitteeseen YleX, PL 17, 00024 YLEISRADIO. Kaikki meille saapuvat levyt käsitellään, mutta valitettavasti emme pysty antamaan niistä palautetta. YleX:n nettisivuilta löydät aina uudet soittolistat ja ohjelmien biisilistat. Niistä voit tarkistaa soiko kappaleesi vai ei.

Peppi Puljujärvi
musiikkipäällikkö

Soittolista

Viikon Tehot

Viikon albumi

  • Isac Elliot - Follow Me

    Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

    Kuuntele Viikon albumia! 

Ensisoitto

Muualla Yle.fi:ssä