Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon albumina soi Isac Elliotin Follow Me

Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

Kuuntele Viikon albumia! 

Paleface jatkaa maailman ravistelua entistä jalostuneemmin

3.11.2014 klo 08:30, päivitetty 7.11.2014 klo 09:07 | Juhani Kenttämaa | Lähde: YleX Viikon albumi -haastattelu | Kommentit (2)

YleX:n Viikon albumina soi Palefacen Luova tuho. Kuuntele albumi täältä!

Paleface on jälleen uuden suomenkielisen albumin julkaisun äärellä. Väsymätön suomiräpin puurtaja ja kehittäjä on saanut aikaan kymmenen kappaleen kokonaisuuden nimeltä Luova tuho

Albumin nimi tulee kahden hyvin vastakkaista ideologiaa edustavan filosofin muodostamista ideoista. Sveitsiläinen taloustieteilijä Joseph Schumpeter kehitti teorian luovasta tuhosta, jonka mukaan kehityksen kehittyessä vanhat ammatit ja hyödykkeet katoavat uusien ja tuottavampien tieltä. Modernina esimerkkinä Spotify, jonka menestyminen on vaikuttanut suoraan levymyynteihin ja musiikin kulutukseen. Lisäksi albumin nimi viittaa venäläisen anarkisti Mikhail Bakuninin sanoihin "halu tuhota on myös luova halu".

- Runoilijana minua kiehtoo se lataus, mikä piilee luovuudessa ja tuhossa. Se viittaa myös jumalmyytteihin, joista löytyy sekä luojan että tuhoajan puolet. Lisäksi Luova tuho kuulostaa albumin nimenä hyvältä, tiivistää Paleface kuudennen sooloalbuminsa olemusta. 

Musiikillisesti albumilla käydään mm. syvällä Afrikassa, Karibian rannoilla, pohjoisilla periferioilla, Suomen sydänmailla sekä mustalaisperinteiden ytimessä. Moderni räppi yhdistyy jälleen kerran vanhoihin ja tuoreimpiin musiikkiperinteisiin monipuolisella tavalla.

- Pyrin aina haastamaan kuulijaa ja viemään musiikkiani uusiin paikkoihin, minkä lisäksi haluan kehittää myös itseäni artistina. Globaalissa maailmassa on myös tärkeää esitellä erilaisia musiikillisia vaikutteita, koska se pitää homman mielenkiintoisena. 

Luova tuho on hyvin yhtenäisen kuuloinen albumi kaikesta musiikillisesta rönsyilystä huolimatta. Palefacen tunnistettavan tyylin lisäksi Abdissa "Mamba" Assefan tuotanto ja Räjähtävä Nyrkki -bändi vaikuttavat vahvasti äänimaailman yhtenäisyyteen. Bändivetoisuus ja studioäänitykset ovat olleet lähtökohtana levyn taustoja tuotettaessa, eikä Tapio Rautavaaran ja Nils Aslak Valkeapään lauluääniä lukuunottamatta levyllä juuri kuulla sämplättyä äänimaailmaa. Vierailijoiksi levyn kappaleille astelivat mm. Tuomo, Jonna Tervomaa, MC Pyhä Lehmä, tansanialainen Ashimba sekä pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle. Lisäksi useiden biisien taustoilla kuullaan UMK:stakin tuttua Jepa "Lili" Lambertia.

Albumin tekstit käyvät myös läpi hyvin monenlaisia maailmoita. Nykyaikaa kommentoidaan milloin historian kautta, pudotellaan nimiä, kannetaan huolta ihmisten oikeuksista, medialukutaidosta sekä yhteiskuntakriittisyydestä. Välillä uppoudutaan hyvin henkilökohtaisille tasoille, kuten artistin elämään ja perhesuhteisiin. Mitään punaista lankaa näiden teemojen välille ei ole yritettykään hakea.

- Tekstejä on työstetty kappale kerrallaan. Levykokonaisuus löytyi vasta lopuksi, kun kaikki biisit oli valittu ja ne olivat asettuneet paikoilleen. Valmistunutta planeettaa hämmästelee välillä itsekin, vaikka suurin osa levyn kappaleista onkin hyvin pitkälle mietittyjä ja harkittuja palasia.

Kuuntele lisää Palefacen kertomuksia ja mietteitä Luova tuho -albumista kuluvalla viikolla joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuoroissa!

Kommentointi

Kommentit (2)

Radio Rock tarjoaa huomattavasti parempaa tarjontaa kuin pylex. Mafian aikaan tällä kanavalla oli jotain tarjottavaa, mutta nykyinen verorahoilla soitettava listahumppakanava alkaa pikku hiljaa vituttamaan!

>TT 10.11.2014, 00:15

Onko yllätys ettei ylex:ä kuuntele enää kukaan.
Radio Rock saa jo raivonpartaalle. :)

>Anonyymi 07.11.2014, 19:28

Soittolista

Viikon Tehot

Viikon albumi

  • Isac Elliot - Follow Me

    Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

    Kuuntele Viikon albumia! 

Ensisoitto

Muualla Yle.fi:ssä