BASAARIN 2008 MAALISKUU


BASAARI: KOTOUTUMINEN
keskiviikkona 5.3. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kotoutuminen uuteen maahan on vaikeaa. Basaarin teemaohjelmassa Kotoutuminen pohditaan muun muassa sitä, miten kotoutuu Suomeen neljän lapsen yksinhuoltajaisä Nigeriasta ja mitä tarkoittaa Työministeriön Kotouttamisohjelma.

Olga Sorton ohjaamassa lyhytdokumentissa Vanhin poika kuullaan afganistanilaisen Abdullahin ajatuksia ja toiveita. Mitä hän mietti vuonna 2001, kun hän oli juuri saapunut Suomeen? Entä mitä hänelle kuuluu nyt – seitsemän vuotta myöhemmin? Abdullah perheineen pakeni Afganistanista Abdullahin ollessa 11-vuotias. Hän muistaa edelleen sodan kauhut ja pelon tunteen. Vuonna 2001 perhe saapui Suomeen kiintiöpakolaisina. Tuolloin Abdullah oli 18-vuotias, ja jälleen kerran hänen oli aloitettava elämänsä alusta. Mitkä ovat nyt hänen tulevaisuutensa suunnitelmat? Onko Suomesta tullut nuorelle miehelle koti?

Työministeriöllä on kotouttamisohjelma maahanmuuttajia varten. Tahir Aliyevin ohjaama pieni dokumentti kertoo kotoutumissuunnitelmasta ja sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Lyhytdokumentissa Kotoutumissuunnitelma Tahir tutustuu lakisääteiseen kotoutumissuunnitelmaan Helsingin työvoimatoimiston maahanmuuttajayksikössä ja kysyy onko maahanmuuttajan mahdollista saada koulutustaan vastaavaa työtä Suomessa.

Anna Kulicka-Soisalon-Soinisen ohjaama pidempi Basaari-dokumentti Pakomatka toivon maahan tuo ruutuun nigerialaisen yksinhuoltajaisän tarinan. Vuonna 2007 Nigeralainen Alex Uyiosinde päätyi pakolaisena Suomeen neljän lapsensa kanssa. Alex työskenteli Nigeriassa pappina ja joutui uskonnollisten ristiriitojen takia pakenemaan kotimaastaan. Paluu Nigeriaan on edelleen liian vaarallista, ja hän hakee nyt itselleen ja lapsilleen turvapaikkaa Suomesta. Tulevaisuus on epävarma, mutta hän yrittää rakentaa vakaan elämän lapsilleen Suomessa, jossa on paremmat mahdollisuudet kouluttautua ja elää turvallisesti. Kajaaniin saapuessaan hänen täytyy kuitenkin lopulta kohdata todellisuus, jossa myönteisellä elämänasenteella ja uskolla ei välttämättä ole sijaa.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat. 

 


BASAARI: VOIMAA RYHMÄSTÄ
keskiviikkona 12.3. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryhmä on voimaa: Bangladeshilainen yhteisö taistelee säilyttääkseen juurensa ja lastensa kulttuurisen identiteetin. 09 Helsinki Human Rights -säätiön yhtenä toimintamuotona ovat monikulttuuriset korisjengit. Mielenterveyskeskus Helmi järjestää Helsingissä erilaisia tanssi- ja työpajoja asiakkailleen.

Anna Kulicka-Soisalon-Soinisen ohjaama Kulttuurikylpy vie tutustumaan Helsingin bangladeshilaiseen yhteisöön. Vanhempien mielestä vahva kulttuuritausta antaa lapsille voimia kohdata monikulttuurinen maailma, jossa he elävät. Viikoittainen musiikkikoulu tarjoaa lapsille ja nuorille hauskaa tekemistä ja vanhemmille hyvän kohtaamispaikan. Musiikkikoulun opetukseen osallistuu myös kaksi suomalaista opiskelijaa.

09 Helsinki Human Rights -säätiö toimii edistääkseen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Yhtenä toimintamuotona ovat monikulttuuriset korisjengit. Visa Warriors -joukkueessa puhutaan 12 eri kieltä, mutta se ei estä joukkueen jokaista jäsentä pelaamasta yhteisen tavoitteen vuoksi. Edessä on taas yksi voitettava ottelu! Tiina Madissonin ohjaamassa lyhytdokumentissa Visa Warriors seurataan joukkueen elämää.

Elihú Galvánin ohjaama Keltainen Talo -dokumentti kertoo elämästä mielenterveyskeskus Helmessä Helsingissä. Monet suomalaiset elävät yksinäisyydessä. Ulkoisesti normaaleiltakin vaikuttavat ihmiset, joiden mielenterveysongelmat jäävät huomaamatta, saattavat valita itsemurhan paetakseen ongelmiaan. Läheisille ratkaisu tulee yleensä yllätyksenä. Masennus ja muut mielenterveysongelmat koetaan usein niin häpeällisiksi, että ne eristävät niistä kärsivän ihmisen muista ja tekevät avun etsimisestä vaikeaa. Helmen jäsenet ovat esimerkki siitä, kuinka ihmiset yrittävät löytää elämänilon ongelmistaan huolimatta. Vaikka he tuntevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle, he ovat löytäneet paikkansa mielenterveyskeskuksen yhteisöstä, jossa heidät hyväksytään omina itsenään.

Taide antaa tilaisuuden ilmaista omia tuntemuksia ja jakaa kokemuksia toisten kanssa. Vaikeiden asioiden käsitteleminen on joskus helpompaa taiteen tarjoamien keinojen avulla, ja sen merkitys on huomattu myös Helmessä, jossa järjestetään useita erilaisia taidekursseja osana terapiaa. Viime kesänä Helmen jäsenet saivat tilaisuuden osallistua meksikolaisen tanssin ja teatterin työpajaan, jonka tarkoituksena oli kehittää psykomotoristen taitojen lisäksi ilmaisutaitoa. Lopuksi ryhmä järjesti esityksen yleisölle.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat. 

 

BASAARI: PYHYYS
keskiviikkona 19.3. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarissa tarkastellaan tällä kertaa erilaisia ajatuksia pyhyydestä. Ohjelman aikana seuratan mm. meksikolaisen Guadalupen neitsyen juhlaa Helsingissä ja vieraillaan juontaja-reportteri Ghadi Boustanin matkassa synagogassa. 

 

Vuodesta 1994 lähtien on meksikolainen Doña Rosa järjestänyt Guadalupen neitsyen juhlan Helsingissä. Joulukuun 12. päivälle sijoittuva juhla on katolinen, mutta sen merkitys on uskontoa laajempi – se merkitsee myös kansallisuuden ja identiteetin ilmausta. Se on hyvä syy meksikolaisille ympäri maailman kokoontua yhteen ja juhlia, tuntea yhteisöllisyyttä vieraassa maassa. Lyhytdokumentin Guadalupe on ohjannut Carlos Marroquin.

Perulaisen Cesarin missiona on tuoda Suomessa esille muinaista perulaista inkakulttuuria. Gustavo Alavedran ohjaamassa lyhytdokumentissa Luonnon kansa seurataan kuinka Cesar erään suomalaisen ryhmän kutsumana viettää pyhäinpäivää Paraisilla täydenkuun rituaaleja suorittaen.

Nadezda Pojasnikin ohjaamassa pidemmässä Basaari-dokumentissa Uskollinen tavataan 85-vuotias Antonij Verikov. Antonij on syntynyt Suomessa – hän on Suomen sotaveteraani ja työskennellyt 40 vuotta Postin pääkonttorissa. Ortodoksisen uskon ja rakkauden Venäjää kohtaan hän on perinyt omilta vanhemmiltaan, jotka asuivat Suomessa jo silloin, kun Suomi kuului Venäjän tsaarille. Vaikka kotimaa on Suomi, ''Pyhä Venäjä'' on aina hänen sydämessään.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 

BASAARI: SURU JA ILO
keskiviikkona 26.3. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itkeminen ja nauraminen ovat kaikille ihmisille yhteisiä piirteitä. Tänään Basaarissa itketään itkukurssilla ja mietitään, miten elämän surun voi kääntää iloksi ja uudeksi voimaksi.

Elihú Galvánin ohjaamassa lyhytdokumentissa Matthew tavataan nimensä mukaisesti isobritannialainen Matthew, joka erosi suomalaisesta vaimostaan muutama vuosi sitten. Eron jälkeinen aika oli raskasta ja masentavaa. Sitten Matthew tajusi, että selvitäkseen hänen täytyy järjestää elämänsä uudestaan. Paluu koulun penkille auttoi suruun. Nykyään Matthew pitää matematiikkaa myös yhtenä tapana ratkoa henkilökohtaisia ongelmiaan. Menneisyydessä on monia asioita, joita Matthew katuu, mutta nyt hän tahtoo muuttua myös itse.

Tiina Madissonin ohjaama Elämän eliksiiri vie naurun lähteille – se on elämän eliksiiriä. Naurusta on apua vaikeissa elämäntilanteissa, sitä ei voi ostaa mutta siitä voi nauttia. Ohjelmassa kuullaan erilaisia vitsejä erilaisten ihmisten kertomina.

Ghadi Boustanin pidempi Basaari-dokumentti Itkijät vie itkukurssille. Kurssia vetää sodan aikana Ruotsiin sotalapseksi lähetetty Pirkko Filhman. Hän on tutkinut itkun historiaa Suomessa ja kirjoittanut oman tarinansa itkusta ja kohtalostaan sotalapsena. Pirkolle kivuliain piste hänen elämässään on suhde äitiin, ja sitä hän on korjannut itkun kautta, sanoilla ja itkun rytmillä. Meksikosta Suomeen muuttanut Martha Vera on nuori raskaana oleva äiti, ja hän itkee kurssilla ilosta. Hän kertoo myös itkukulttuurista Meksikossa. Dokumentissa kumpikin nainen avaa kokemuksiaan surusta, ja siitä mikä itkettää suomalaisia ja ulkomaalaisia tällä hetkellä Suomessa.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat. 

 

> Takaisin Ohjelma-arkiston sivulle

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.